DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
30 Αυγούστου 2018 12:33

Ρώσοι χάκερ "χτυπάνε" το Φανάρι: Ιερός πόλεμος και απειλές για νέο σχίσμα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F9f8b846ea11f15f2e458ac221843d333 XL

Το Associated Press δημοσιεύει μια ιστορία ηλεκτρονικής κατασκοπείας που θυμίζει σενάριο ταινίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Raphael Satter, η ομάδα χάκερ Fancy Bear (γνωστή και ως APT28) επιχείρησε …

Το Associated Press δημοσιεύει μια ιστορία ηλεκτρονικής κατασκοπείας που θυμίζει σενάριο ταινίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Raphael Satter, η ομάδα χάκερ Fancy Bear (γνωστή και ως APT28) επιχείρησε το τελευταίο διάστημα να υποκλέψει αρχεία και δεδομένα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στόχος είναι να αποτραπεί η ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Ουκρανίας από αυτή της Ρωσίας. Τα αποδεικτικά στοιχεία του AP προέρχονται από 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανέκτησε η Secureworks, θυγατρική της Dell Technologies. Το AP προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα email αυτά και αφορούν την ανάμειξη της ομάδας Fancy Bear σε ζητήματα ρωσικής “εξωτερικής πολιτικής”, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικές εκλογές.

Όπως αναφέρει το εν λόγω ρεπορτάζ, οι χάκερς έστησαν email με στοιχεία στελέχους του Πατριαρχείου έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα μέλη του Πατριαρχείου και στα αρχεία τους, με απώτερο σκοπό να φτάσουν στα δεδομένα του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη ΒαρθολομαίουΟ ίδιος ο Πατριάρχης δεν χρησιμοποιεί email, ωστόσο το γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου χρησιμοποιεί Gmail για την αποστολή επίσημων ανακοινώσεων, δελτίων τύπου και εγγράφων που φέρουν την επίσημη υπογραφή του.

Ωστόσο έκαναν ένα κρίσιμο λάθος κατά την ηλεκτρονική υπογραφή του email και “καρφώθηκαν”. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το AP, παραμένουν μια σταθερή απειλή τους τελευταίους μήνες και εκτιμάται πως θα επιχειρήσουν ξανά υποκλοπές.

Για να αντιληφθεί κανείς όμως καλύτερα το διακύβευμα, πρέπει να σημειώσουμε πως ο Βαρθολομαίος έχει έναν ρόλο-κλειδί στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της εκκλησίας της Ουκρανίας. Για την ακρίβεια είναι ο μόνος που δύναται επισήμως να εκχωρήσει στην εν λόγω εκκλησία το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, κάτι που προσπαθεί να μπλοκάρει με κάθε τρόπο η εκκλησία της Ρωσίας και ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει συναντηθεί τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσουν ενδελεχώς το ζήτημα. Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε από τη δική του μεριά πως το Αυτοκέφαλο της εκκλησίας της χώρας του είναι θεμελιώδες θέμα για την εθνική ασφάλεια μετά την κρίση της Κριμαίας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα φτάσει στο Φανάρι και ο Πατριάρχης Κύριλλος με εκπροσώπους της εκκλησίας της Ρωσίας απειλώντας πως αν υπάρξει εκχώρηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική εκκλησία θα φτάσουμε σε σχίσμα όμοιο ή μεγαλύτερο από εκείνο του 1054.

Το Associated Press αναφέρει πως προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως να λάβει κάποια επίσημη διάψευση σχετικά με τα “χτυπήματα” των χάκερ. Επισήμως, η ρωσική κυβέρνηση αρνείται την οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα Fancy Bear.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε από τη δική της πλευρά ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την επίθεση χάκερ και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Θυμίζουμε πως μετά τον αποκλεισμό της ρωσικής ομάδας στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο λόγω ντόπινγκ, η ομάδα “Fancy Bear” ανέλαβε τα αντίποινα. Χάκαραν τον λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και τις προσωπικές “καρτέλες” των αθλητών προκειμένου να αποδείξουν ότι και οι Αμερικανοί ντοπάρονται. Μια κίνηση που δείχνει πως εν τέλει, δεν λειτουργούν και τόσο “ανεξάρτητα”.

Οι ίδιοι χάκερς υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Πηγή: news247

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design