Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
30 Αυγούστου 2018 12:33

Ρώσοι χάκερ "χτυπάνε" το Φανάρι: Ιερός πόλεμος και απειλές για νέο σχίσμα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F9f8b846ea11f15f2e458ac221843d333 XL

Το Associated Press δημοσιεύει μια ιστορία ηλεκτρονικής κατασκοπείας που θυμίζει σενάριο ταινίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Raphael Satter, η ομάδα χάκερ Fancy Bear (γνωστή και ως APT28) επιχείρησε …

Το Associated Press δημοσιεύει μια ιστορία ηλεκτρονικής κατασκοπείας που θυμίζει σενάριο ταινίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Raphael Satter, η ομάδα χάκερ Fancy Bear (γνωστή και ως APT28) επιχείρησε το τελευταίο διάστημα να υποκλέψει αρχεία και δεδομένα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στόχος είναι να αποτραπεί η ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Ουκρανίας από αυτή της Ρωσίας. Τα αποδεικτικά στοιχεία του AP προέρχονται από 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανέκτησε η Secureworks, θυγατρική της Dell Technologies. Το AP προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα email αυτά και αφορούν την ανάμειξη της ομάδας Fancy Bear σε ζητήματα ρωσικής “εξωτερικής πολιτικής”, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικές εκλογές.

Όπως αναφέρει το εν λόγω ρεπορτάζ, οι χάκερς έστησαν email με στοιχεία στελέχους του Πατριαρχείου έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα μέλη του Πατριαρχείου και στα αρχεία τους, με απώτερο σκοπό να φτάσουν στα δεδομένα του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη ΒαρθολομαίουΟ ίδιος ο Πατριάρχης δεν χρησιμοποιεί email, ωστόσο το γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου χρησιμοποιεί Gmail για την αποστολή επίσημων ανακοινώσεων, δελτίων τύπου και εγγράφων που φέρουν την επίσημη υπογραφή του.

Ωστόσο έκαναν ένα κρίσιμο λάθος κατά την ηλεκτρονική υπογραφή του email και “καρφώθηκαν”. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το AP, παραμένουν μια σταθερή απειλή τους τελευταίους μήνες και εκτιμάται πως θα επιχειρήσουν ξανά υποκλοπές.

Για να αντιληφθεί κανείς όμως καλύτερα το διακύβευμα, πρέπει να σημειώσουμε πως ο Βαρθολομαίος έχει έναν ρόλο-κλειδί στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της εκκλησίας της Ουκρανίας. Για την ακρίβεια είναι ο μόνος που δύναται επισήμως να εκχωρήσει στην εν λόγω εκκλησία το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, κάτι που προσπαθεί να μπλοκάρει με κάθε τρόπο η εκκλησία της Ρωσίας και ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έχει συναντηθεί τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσουν ενδελεχώς το ζήτημα. Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε από τη δική του μεριά πως το Αυτοκέφαλο της εκκλησίας της χώρας του είναι θεμελιώδες θέμα για την εθνική ασφάλεια μετά την κρίση της Κριμαίας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα φτάσει στο Φανάρι και ο Πατριάρχης Κύριλλος με εκπροσώπους της εκκλησίας της Ρωσίας απειλώντας πως αν υπάρξει εκχώρηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική εκκλησία θα φτάσουμε σε σχίσμα όμοιο ή μεγαλύτερο από εκείνο του 1054.

Το Associated Press αναφέρει πως προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως να λάβει κάποια επίσημη διάψευση σχετικά με τα “χτυπήματα” των χάκερ. Επισήμως, η ρωσική κυβέρνηση αρνείται την οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα Fancy Bear.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε από τη δική της πλευρά ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την επίθεση χάκερ και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Θυμίζουμε πως μετά τον αποκλεισμό της ρωσικής ομάδας στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο λόγω ντόπινγκ, η ομάδα “Fancy Bear” ανέλαβε τα αντίποινα. Χάκαραν τον λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και τις προσωπικές “καρτέλες” των αθλητών προκειμένου να αποδείξουν ότι και οι Αμερικανοί ντοπάρονται. Μια κίνηση που δείχνει πως εν τέλει, δεν λειτουργούν και τόσο “ανεξάρτητα”.

Οι ίδιοι χάκερς υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Πηγή: news247

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...