DIABASTE DWREAN SEC 134
techmail
DIGITAL TV 172
securityreport e mag odhgos 2021
12 Ιουλίου 2021 10:42

Σερβία: Κάμερες ασφαλείας και βιομετρικά δεδομένα – Τι ισχύει, τι φοβούνται οι πολίτες

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F9e8cefa35a5d50658fc5995580b5b7e6 XL

Σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Βελιγραδίου συναντήσαμε ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια. Ο Αντρέι Πετρόφσκι είναι μηχανικός ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικής σήμανσης μέσω αναγνώρισης προσώπου στο SHARE FOUNDATION: « Αυτές οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα, αντικείμενα, πινακίδες αυτοκινήτων και τα λοιπά. Μπορούν βασικά να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε ανθρώπινη συναλλαγή συμβαίνει γύρω τουςΣε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Βελιγραδίου συναντήσαμε ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια.

Ο Αντρέι Πετρόφσκι είναι μηχανικός ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικής σήμανσης μέσω αναγνώρισης προσώπου στο SHARE FOUNDATION: « Αυτές οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα, αντικείμενα, πινακίδες αυτοκινήτων και τα λοιπά. Μπορούν βασικά να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε ανθρώπινη συναλλαγή συμβαίνει γύρω τους. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να αποθηκευτούν σε μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να τα αναλύσει και να τα παραπέμψει σε άλλες πηγές δεδομένων σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες που μπορεί να έχουν».

Ακτιβιστές υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως έχουν εντοπίσει τουλάχιστον χίλιες διακόσιες έξυπνες κάμερες, όλες αγορασμένες από τον κινεζικό γίγαντα της τεχνολογίας Huawei.

Οι αρχές αρνούνται κατηγορηματικά πως λειτουργούν λογισμικά αναγνώρισης προσώπου. Οι κάμερες όπως υποστηρίζουν ελέγχουν απλώς την κυκλοφορία και συμβάλουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

«Το Βελιγράδι είναι μια ασφαλής πόλη. Ως ειδικοί εμπειρογνώμονες δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης σε μια πόλη όπως το Βελιγράδι».

»Το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία, έχουν συντάξει δυο εκθέσεις επιπτώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων. Είναι έγγραφα στα οποία περιγράφονται οι στόχοι της προστασίας δεδομένων. Τα έγγραφα αυτά κατατέθηκαν στην Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων που είναι η μεγαλύτερη αρχή προστασίας στην Σερβία. Η Επιτροπή απέρριψε και τις δυο εκθέσεις διότι δεν ήταν αρκετά αναλυτικές. Παρά ταύτα, περιέρχουν αρκετές πληροφορίες που μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε».

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την Επιτρππή για τα Προσωπικά Δεδομένα αποδεικνύει ότι πρόθεσή της είναι η χρήση βιομετρικών δεδομένων.

Πριν από πέντε χρόνια, το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας και η Huawei υπέγραψαν σύμβαση με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στους δρόμους. Το ύψος της σύμβασης είναι άγνωστο. Φημολογείται πως πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οι κάμερες τοποθετήθηκαν από το 2019 ενώ και νέες προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, κάνοντας την κριτική να φουντώσει.

Επικοινωνήσαμε επανειλημμένως με την προεδρία της Σερβίας, το γραφείο πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών και την αστυνομία. Κανείς δεν δέχτηκε να μας συναντήσει.

Η Επιτροπή για τα Προσωπικά Δεδομένα απάντησε ωστόσο στις ερωτήσεις μας.

Η κυβέρνηση έχει δώσει διαβεβαιώσεις, όπως μας λένε, ότι δεν χρησιμοποιείται λογισμικό αναγνώρισης προσώπου καθώς η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων.

Στην ερώτηση γιατί τοποθετούνται κάμερες ασφαλείας, αναγνώρισαν πως στην διαδικασία υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας.

Ο Μίλαν Μαρίνοβιτς είναι ο επικεφαλής της σερβικής επτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων: «Ελάχιστα είναι γνωστά και αυτό δημιουργεί καχυποψία στους πολίτες. Αυτό ακριβώς είναι που δεν θα έπρεπε να έχουμε. Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση ή το υπουργείο Εσωτερικών να αποκρύπτουν πληροφορίες για τα σχέδιά τους τώρα ή στο μέλλον και για το πώς εκτελούνται πρότζεκτ για την οδική ασφάλεια όπως το ´Safe City´ και το ´Safe Society».

»Υπάρχουν όλο και περισσότερες συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Οι πολίτες στερούνται πληροφοριών, οπότε έρχονται σε εμάς αναζητώντας απαντήσεις. Ανησυχούν για τον αριθμό των εγκατεστημένων καμερών. Θέλουν να γνωρίζουν τον τεράστιο αριθμό δημόσιων χώρων όπου έχουν εγκατασταθεί κάμερες. Και θέλουν να μάθουν εάν τα προσωπικά τους δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία ή όχι».

Θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται έξυπνες κάμερες;

Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωσης. Υπάρχουν θεσμικά όργανα που εκφράζουν ανησυχίες.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων με μοναδικό σκοπό την προσωπική ταυτοποίηση, εκτός από όταν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Ως υποψήφια χώρα, η Σερβία έχει δεσμευτεί να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το ισχύον και μελλοντικό κεκτημένο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η Σερβία ενέκρινε προς το σκοπό αυτό το 2018 έναν νέο νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ».

«Παρακολουθούμε το θέμα, και έχουμε ανοιχτό πολιτικό διάλογο με τις σερβικές αρχές. Μας έχουν ενημερώσει ότι η Σερβία έχει αναστείλει την επεξεργασία βιομετρικών προσωπικών δεδομένων έως ότου τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία και ευθυγραμμιστεί με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Θα πρέπει λοιπόν να ανησυχούν οι πολίτες στο Βελιγράδι;

Για να υπάρξει ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα, οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια έκαναν ένα πείραμα. Εξόπλισαν μια ηλεκτρική καφετιέρα με κάμερες, ανιχνευτές, μικρόφωνα και ένα απλό λογισμικό αποθήκευσης δεδομένων κάθε είδους.

Η τεχνολογία έχει καταστήσει την σύγχρονη παρακολούθηση προσιτή αλλά και επικίνδυνη.

Εκτός από την ιδιωτικότητα, ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι από την έξυπνη παρακολούθηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Η Νεβένα Ρούζιτς, δικηγόρος με ειδίκευση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, εργάζεται για το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος στη Σερβία, που έχει ως στόχο την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Μιλάμε για ελευθερία κινήσεων, ή ελευθερία έκφρασης ή ελευθερία του συνέρχεσθαι. Μιλάμε επίσης για την θρησκευτική ελευθερία. Μιλάμε λοιπόν για πολλές ελευθερίες και δικαιώματα στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πρέπει να εξισορροπήσουμε τα προτεινόμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα την αναγνώριση προσώπου σε όλη την πόλη με σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος – όπως αυτό, που γίνεται χωρίς προδιαγραφές – ενάντια στα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Οι έξυπνες κάμερες τοποθετήθηκαν με ένα ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο για τη χρήση τους.

Καχύποπτοι πολίτες κάνουν ακτιβισμό. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και δεν απαντά σε ερωτήσεις.

Πηγή: https://gr.euronews.com/2021/07/09/servia-kameres-asfaleias-kai-viometrika-dedomena-ti-ishuei-ti-fovountai-oi-polites

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
 • Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Creta Electronix 2022, η πρώτη κλαδική έκθεση συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και ξενοδοχειακών λύσεων στην Κρήτη. Η τοπική αγορά και κοινωνία αγκάλιασε με ενθουσιασμό ...
 • Χρήστος Φείδας

  Χρήστος Φείδας

  Με ποιοτικά προϊόντα, που αντέχουν σε βάθος χρόνου, μοντέρνο σχεδιασμό, πολύ μεγάλη ευκολία χρήσης και καινοτόμες λειτουργίες, η Sigma Security αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες εταιρίες ...
 • Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Σήμερα, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας θέλουν να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους πελάτες τους, παρέχοντας τους ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων και υπηρεσιών ...
 • POS τερματικά και Video Analytics

  POS τερματικά και Video Analytics

  Μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη απωλειών στα καταστήματα λιανικής, είναι η ενσωμάτωση των δεδομένων σημείου πώλησης (POS) με τις σύγχρονες πλατφόρμες Video Analytics. Η πλ...
 • Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Οι Enterprise λύσεις λογισμικού είναι αναμφίβολα μια επένδυση που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, ειδικά από τη στιγμή που επιλύουν δεκάδες προβλήματα σε μικρομεσαίες, μεγάλες επιχειρήσ...
 • Κάρτες MicroSD

  Κάρτες MicroSD

  Μπορεί να είναι στατικές, περιστρεφόμενες, να κρέμονται από μία οροφή, να κάθονται σε ένα ράφι, ακόμα και να είναι αόρατες, ωστόσο, το μόνο σίγουρο για τις κάμερες ασφαλείας, είναι πως σήμερα αποτ...
 • Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό τη...
 • Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Αυτή τη στιγμή, η ευρωπαϊκή επιτροπή CENELEC TC79, που είναι υπεύθυνη για τα συστήματα συναγερμού, εξετάζει μια αναθεώρηση του γνωστού προτύπου EN50131-1, το οποίο χωρίζεται στην ουσία σε 4 κατηγο...
 • IP κάμερες

  IP κάμερες

  Ολοένα και περισσότερες συσκευές ασφαλείας συνδέονται στο internet με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός παραβιάσεων και άρα η διαρροή προσωπικών δεδομένων.  Οι εν λόγω επιθέσεις, που ονομάζον...
 • Body Worn Cameras

  Body Worn Cameras

  Οι φορητές κάμερες (body κάμερες) είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να τοποθετούνται στον κορμό, στο κράνος, ακόμα και στα γυαλιά. Οι περισσότερες από αυτές τις κάμερες διαθέτουν streaming δυνατότ...
 • NOVA ALARM

  NOVA ALARM

  Το σύστημα ασφαλείας NOVA ALARM είναι ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού, με περισσότερα από 13 έτη αξιόλογης παρουσίας στην ελληνική αγορά και διατίθεται αποκλειστικά από την KEEPER GROUP.  Ακο...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design