Skip to main content
tech2024 02 28 at 08 01 46 TM 458
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
19 Οκτωβρίου 2021 10:24

Στα €5,5 τρισ. το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος

04609485b7729b2047417c67210591b2 XL 6aa30641

Μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες μορφές εγκλήματος, παγκοσμίως, είναι πλέον το ψηφιακό έγκλημα. Μόνο το 2020 το κόστος του κυβερνοεγκλήματος στην παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε €5,5 τρισ. Μάλιστα, μέσα σε μία πενταετία (μεταξύ 2015 και 2020), το ετήσιο κόστος των κυβερνοεπιθέσεων διπλασιάστηκεΜια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες μορφές εγκλήματος, παγκοσμίως, είναι πλέον το ψηφιακό έγκλημα. Μόνο το 2020 το κόστος του κυβερνοεγκλήματος στην παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε €5,5 τρισ. Μάλιστα, μέσα σε μία πενταετία (μεταξύ 2015 και 2020), το ετήσιο κόστος των κυβερνοεπιθέσεων διπλασιάστηκε.

Η ζημιά, που προκαλείται από τις κυβερνοεπιθέσεις, δεν αφορά μόνο την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά επηρεάζει τα δημοκρατικά θεμέλια και απειλεί τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας. Και αυτό γιατί σήμερα βασικές υπηρεσίες και τομείς ζωτικής σημασίας, όπως οι μεταφορές και η υγεία, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την ψηφιακή τεχνολογία.

“Η εξάρτηση αυτή, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη διασύνδεση των υλικών αντικειμένων με το Internet of Things, μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια ζήτημα ζωής και θανάτου. Από κλεμμένα δεδομένα έως μπλοκαρισμένα συστήματα νοσοκομείων, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν επικίνδυνες συνέπειες”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε κείμενο θέσεων του για την κυβερνοασφάλεια.

Ο κυβερνοχώρος από τη φύση του βασίζεται στη διασύνδεση των κοινοτήτων κάθε μορφής και καθώς ο ψηφιακός και φυσικός κόσμος είναι όλο και πιο αλληλένδετοι, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι. Η αύξηση της συνδεσιμότητας συνηγορεί υπέρ της διόγκωσης αυτών των κινδύνων: περισσότερες από 125 δισεκατομμύρια συσκευές θα έχουν συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέχρι το 2030, από 27 δισεκατομμύρια το 2021. Έως τότε, το 90% των ανθρώπων άνω των 6 ετών εκτιμάται ότι θα έχει διαδικτυακή παρουσία.

Ο ρόλος της πανδημίας

Κομβικό ρόλο στη γιγάντωση του κυβερνοεγκλήματος έπαιξε πανδημία, καθώς επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Πλέον, όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινότητά του.

Η τηλεργασία, οι online αγορές και η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου αύξησαν τη ζήτηση τους κατακόρυφα κατά την περίοδο του εγκλεισμού. “Οι ψηφιακές αυτές λύσεις μπορούν να είναι ωφέλιμες για τους καταναλωτές και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας από τον νέο κορωνοϊό. Στον αντίποδα βρίσκεται, ωστόσο, η αύξηση των κακόβουλων διαδικτυακών δραστηριοτήτων”, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράδειγμα αποτελούν οι κυβερνοεπιθέσεις έναντι νοσοκομείων, τα οποία αναγκάστηκαν να αναβάλουν επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις ή οι επιθέσεις έναντι δικτύων παροχής ενέργειας και νερού, που απειλούν τη λειτουργία υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για την κοινωνία.

Επιπλέον, καθώς πολλές λειτουργίες των αυτοκινήτων και των σπιτιών συνδέονται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο, καθίστανται και αυτά με τη σειρά τους αντικείμενο απειλών και εκμετάλλευσης, που μπορούν να πάρουν απρόβλεπτες μορφές.

Η στρατηγική της ΕΕ.

Σήμερα, επιχειρήσεις και οργανισμοί στην ΕΕ. επενδύουν 41% λιγότερο στην κυβερνοασφάλεια από ό,τι οι ΗΠΑ. Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) του 2019 έδειξε ότι η ανησυχία για ζητήματα ασφαλείας περιόρισε ή εμπόδισε το 50% των χρηστών του διαδικτύου της ΕΕ. από το να συμμετέχουν σε διαδικτυακές δραστηριότητες.

Ο δείκτης DESI για το 2020 έδειξε ότι το 39% των ευρωπαίων πολιτών, που χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο, ήρθε αντιμέτωπο με προβλήματα ασφαλείας.

Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/18896941/sta-55-tris-to-etisio-kostos-tou-kuvernoeglimatos/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...