DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
DIGITAL TV 167
securityreport e mag odhgos 2021
energiatec banner
24 Σεπτεμβρίου 2021 10:41

Στα Τρίκαλα η πρώτη πανευρωπαϊκή πτήση για παράδοση φαρμάκων με drones

Το πρώτο πανευρωπαϊκώς drone που θα μεταφέρει φάρμακα «πέταξε» δοκιμαστικά το μεσημέρι τις Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου 2021 από τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ υλοποιούν μια υπηρεσία που, μελλοντικά, θα μπορεί να παρέχει και να προσφέρει στους πολίτες, μεγάλες ωφέλειες για την υγεία τους.

Το πρώτο πανευρωπαϊκώς drone που θα μεταφέρει φάρμακα «πέταξε» δοκιμαστικά το μεσημέρι τις Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου 2021 από τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ υλοποιούν μια υπηρεσία που, μελλοντικά, θα μπορεί να παρέχει και να προσφέρει στους πολίτες, μεγάλες ωφέλειες για την υγεία τους.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, το περιέγραψε με δύο κομβικές φράσεις:

– οι σκηνές από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον είναι πραγματικότητα

– το πρόγραμμα υλοποιείται έναν ακριβώς χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που επέφερε ο «Ιανός» στην Καρδίτσα. Ο κ. Παπαστεργίου αναρωτήθηκε, τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, εάν νωρίτερα παρόμοιο πρόγραμμα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές στη γειτονική πόλη.

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία των συνεργασιών που υλοποιούνται στα Τρίκαλα, ως καινοτόμα λογική, μαζί με την τρικαλινή κοινωνία που υλοποιεί αυτές τις συνεργασίες.

Και ανέφερε ότι το μέλλον βρίσκεται στις μικρομεταφορές, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να φοβηθούμε την τεχνολογία, υπενθυμίζοντας την παγκόσμια καινοτόμα δράση του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό το 1995 και το 5G πιλοτικά το 2019 – αμφότερα επίσης από τα Τρίκαλα.

Η παρουσίαση του προγράμματος Harmony που με 8.000.000 € προωθεί η ΕΕ και υλοποιείται στoν Δήμο Τρικκαίων, έγινε στο Gisemi Hub, τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της e-trikala ΑΕ. Από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη και Βασιλένα Μητσιάδη.

Το drone
– είναι αποκλειστικά κατασκευασμένο από ελληνική εταιρεία (Altus)
– ονομάζεται ΑΤΛΑΣ
– μπορεί να πετάξει μέχρι 3.000 μ. (9000 πόδια περίπου)
– έχει μια αυτονομία περίπου 45 λεπτών
– διαθέτει σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας& υγρασίας, από την επίσης ελληνική εταιρεία Ham Systems
– κατασκευάστηκε ειδικά για την υλοποίηση του προγράμματος
– σε πρώτη φάση θα δοκιμαστεί για τη μεταφορά φαρμάκων από τον ΣΥΦΤΑ στα φαρμακεία των χωριών Λεπτοκαρυά, κεφαλόβρυσο και Μικρό Κεφαλόβρυσο του Δήμου Τρικκαίων
– θα δοκιμαστεί για το επόμενο τρίμηνο.

Καινοτομίες είναι
– η αστική ασφάλιση για πρώτη φορά ενός τέτοιου ΣμηΕΑ (σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους)
– η συνεργασία των φορέων για την παράδοση των φαρμάκων σύμφωνα με τον νόμο
– η ένταξη της πτήσης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
– η προσφορά υποτροφιών από την εταιρεία κατασκευής, για την απόκτηση άδειας πτήσης drones Α1-Α3.

Η πτήση

Στην πρώτη αυτή δοκιμαστική πτήση, το drone μετέφερε φάρμακα για επείγουσες περιστάσεις (π.χ. αδρεναλίνη), τα οποία «προσγειώθηκαν στο φαρμακείο του οικισμού της Λεπτοκαρυάς του Δήμου Τρικκαίων, από όπου τα παρέλαβε η φαρμακοποιός. Ο απώτερος στόχος είναι, το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με την αποστολή φαρμάκων σε απομακρυσμένε περιοχές. Η εμπειρία των Τρικάλων θα μεταφερθεί στην ΕΕ, με όλες τις παρατηρήσεις, προκειμένου το Harmony να εμπλουτιστεί, συμπληρωθεί, διορθωθεί και να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε πραγματικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα

Η e-Trikala συμμετέχει μέσα από το Harmony, στην Πρωτοβουλία για την Κινητικότητα των Αστικών Αερομεταφορών που συντονίζει η εταιρεία Airbus, εκπροσωπώντας την πόλη των Τρικάλων, στο πλαίσιο της Δράσης για την Αειφόρο Αστική Κινητικότητα (Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες) που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων που πραγματοποιούν πιλοτικές δοκιμές αστικών αερομεταφορών.

Το έργο

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας (Horizon 2020), στην κατηγορία «Smart, green and integrated transport”, με χρονική διάρκεια 42 μήνες και ημερομηνία έναρξης την 1/6/2019. Στο έργο συμμετέχουν 21 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες όπου περιλαμβάνονται μητροπολιτικές αρχές των πόλεων Rotterdam, Oxfordshire, Turin,, Athens, Trikala και Upper Silesian-Zaglebie Metropolis.

«Να προχωρούμε μπροστά»

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας, «η συγκεκριμένη δράση αποδεικνύει τη σημασία τού να προχωρούμε μπροστά, να ενισχύουμε και να επενδύουμε στο μέλλον, με ενέργειες και προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής όλων».
Κατά την παρουσίαση της δράσης, ο διευθύνων σύμβουλος τη e-trikala Οδ. Ράπτης τόνισε επίσης τις συνεργασίες που προωθεί η εταιρεία, έχοντας αποκτήσει αξιοπιστία για την υλοποίηση προγραμμάτων.

Παρακολούθηση του προγράμματος

Η συντονίστρια του προγράμματος Harmony, Ελληνίδα καθηγήτρια του University College London, δρ. Μαρία Καμαργιάννη, επεσήμανε την ανάπτυξη λογισμικού που προωθείται στις μεταφορές μέσω του προγράμματος και παρουσίασε παραδείγματα από ανάλογες εμπειρίες στο εξωτερικό.
Εξέφρασε τη χαρά της για την υλοποίηση του προγράμματος στον Δήμο Τρικκαίων και με μια προσωπική ανάμνηση, τόνισε ότι έχει πλέον σημασία, να χρησιμοποιείται η τεχνολογία για μεταφορά φαρμάκων εξυπηρετώντας ηλικιωμένους, χωρίς αυτοί να νιώθουν υποχρεωμένοι στους δικούς τους ανθρώπους.
Ειδικά για το πρόγραμμα διευκρίνισε ότι θα παρακολουθείται συνεχώς, θα καταγράφονται αδυναμίες και τυχόν προβλήματα, με στόχο μελλοντικά να αποτελέσει ολοκληρωμένη υπηρεσία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κ. Καμαργιάννη, η συγκεκριμένη πτήση θα ήταν η πρώτη παγκοσμίως, αλλά η μεσολάβηση της πανδημίας επέτρεψε σε χώρα εκτός ΕΕ να προηγηθεί χρονικώς.

«Η ιστορία ξεκινά από τη Τρίκαλα»

Ο δε κ. Γιάννης Σκαμνάκης UAV and aviation advisor της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στάθηκε στο ότι η ημέρα αυτή είναι «ο πρόλογος σε ένα βιβλίο μόνο με επιτυχίες, μετέφερε τις ευχαριστίες του διοικητή της ΥΠΑ, κ. Γιώργου Δριτσάκου, για τη συνεργασία και τόνισε «Η ιστορία ξεκινά από τη Τρίκαλα και θα τη γράψουμε με χρυσά γράμματα». Στάθηκε επίσης ιδιαιτέρως στη σημασία της προσφοράς υπηρεσιών, μόλις αυτή ολοκληρωθεί, στον κάθε πολίτη, δίνοντας λύση σε προβλήματα.

Οι φαρμακοποιοί

Για τους άμεσα εμπλεκόμενους φαρμακοποιούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου τους κ. Δημήτρης Αναστασίου, επεσήμανε τη σημασία των συζητήσεων που οδήγησαν στην εύρεση χρυσής τομής για τον εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς φαρμάκων από τη φαρμακαποθήκη στο φαρμακείο. Και αναφέρθηκε στην καινοτομία του εγχειρήματος, που ωφελεί και σε επίπεδο ταχύτητας και σε επίπεδο περιβάλλοντος, με το μικρό αποτύπωμα που η δράση αφήνει.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τη σημασία της συνεργασίας των φορέων για τη νομοθεσία και την ερευνητική προσπάθεια, σε επίπεδο σχεδιασμού της, αλλά και λήψης των αποτελεσμάτων, ανέδειξε η κ. Αμαλία Πολυδωροπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα ναυτιλίας και επιχειρηματικών υπηρεσιών, Διευθύντρια του Εργαστηρίου μεταφορών και λήψης απόφασης. Και τόνισε τη σημαντικότητα της ένταξης της δράσης στην Εβδομάδα Κινητικότητας.

Interamerican

Από την πλευρά της Interamerican, η κ. Χρύσα Ελευθερίου σε μήνυμά της εξήρε τη συνεργασία που κατέληξε σε ασφάλιση του drone από την anytime – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί – για πιθανές ασφαλιστικές ευθύνες. Και υπενθύμισε τη συνεργασία από την περίοδο του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, όταν επίσης η συνεργασία των δύο φορέων οδήγησε στην για πρώτη φορά ασφάλιση ενός οχήματος χωρίς οδηγό.

Υποτροφίες πτήσης drones

Ο κ. Παπαευγενιάδης από την κατασκευάστρια εταιρεία Altus επεσήμανε τη σημαντικότητα του εγχειρήματος, τονίζοντας την προσφορά 50 υποτροφιών για εκπαίδευση σε drones Α1 – Α3.

Ham Systems

Ο δε κ. Παναγιώτης Πάμπαλος, διαχειριστής της εταιρείας Ham Systems αναφέρθηκε στους αισθητήρες που μελετήθηκαν και τοποθετήθηκαν στο drone, ώστε να διατηρείται κάθε φορά σταθερή η θερμοκρασία του φορτίου.

Ο ΣΥΦΤΑ

Από την πλευρά του ΣΥΦΤΑ, ο πρόεδρός του κ. Νίκος Μουργελάς τόνισε τη συνεργασία για τη θέσπιση επιστημονικών και παραμέτρων (όπως η τοποθέτηση των υγρασιόμετρων και θερμόμετρων), καθώς είναι πολύ σημαντική η ασφάλεια των φαρμάκων. Και επεσήμανε ότι ο συνεταιρισμός στηρίζει κάθε καινοτόμα προσπάθεια και δράση. Παρέστησαν επίσης εκ μέρους του ΣΥΦΤΑ, ο αντιπρόεδρός του κ. Μιχ. Τραϊκάπης και η διευθύντρια κ. Γεωργία Χρυσάκη.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1779342/sta-trikala-i-proti-paneuropaiki-ptisi-gia-paradosi-farmakon-me-drones

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Τεύχος 129

  Security Report, Τεύχος 129

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Αυγούστου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Κέντρα Λήψεως Σημάτων Συναγερμού

  Κέντρα Λήψεως Σημάτων Συναγερμού

  Τα συστήματα συναγερμού και πυρανίχνευσης θεωρούνται ίσως τα ιδανικότερα μέσα αποτροπής διαρρήξεων και ειδοποίησης για έκτακτες ανάγκες, στέλνοντας σήματα συναγερμού στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε π...
 • Ajax Pro Desktop 3.2

  Ajax Pro Desktop 3.2

  Η εφαρμογή PRO Desktop PC συνδυάζει εργαλεία για τη σύνδεση, τη συντήρηση και την παρακολούθηση των συστημάτων ασφαλείας Ajax. Το λογισμικό επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμών για εταιρείες, διαθέ...
 • CCTV στην Ακρόπολη

  CCTV στην Ακρόπολη

  Με σύγχρονα μέσα ασφαλείας θωρακίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και των Κλιτύων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος λ...
 • Μία νέα έρευνα φέρνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους ψευδείς συναγερμούς

  Μία νέα έρευνα φέρνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους ψευδείς συναγερμούς

  Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, οι μέθοδοι οπτικής επαλήθευσης ενός συναγερμού, αλλά και οι αισθητήρες, συχνά δημιουργούν ανεπιθύμητους ψευδείς συναγερμούς, καθώς αδυνατούν να διακρίν...
 • IP Θυροτηλεοράσεις

  IP Θυροτηλεοράσεις

  Σήμερα, οι θυροτηλεοράσεις και γενικότερα οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών των πολιτών όπως η ασφάλεια, η επικοινωνία και η άνεση, τόσο στον οικιακό ...
 • Θερμικές κάμερες

  Θερμικές κάμερες

  Οι θερμικές κάμερες αποτελούν βασικό πυλώνα της ασφάλειας, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι εν λόγω κάμερες δεν είναι «κάτι νέο» για τον κλάδο της ασφάλειας, ωστόσο εξελίσσονται συνεχώς κα...
 • Vodafone Smart Forest

  Vodafone Smart Forest

  H Vodafone Ελλάδας παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες που συλλέγονται από την πιλοτική πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest, του πρώτου «έξυπνου» δάσους στην Ελλάδα που δημιούργησε στην περιοχή της Πάρνη...
 • Διαπιστευτήρια και έλεγχος πρόσβασης

  Διαπιστευτήρια και έλεγχος πρόσβασης

  Ο έλεγχος ταυτότητας είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος, τον οποίο θα συναντήσουμε σε πολλούς τομείς, πέρα από αυτόν της ασφάλειας. Γενικά, αναφέρεται στα μέσα επαλήθευσης ή αλλιώς τα διαπισ...
 • Παίρνοντας προληπτικά μέτρα για την κυβερνοασφάλεια

  Παίρνοντας προληπτικά μέτρα για την κυβερνοασφάλεια

  Όταν μιλάμε για ασφάλεια, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι καμία εταιρεία δεν είναι άτρωτη, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται, το μέγεθος ή τον τρόπο λειτουρ...
 • AMC Lario Hub

  AMC Lario Hub

  Ο Lario, είναι ο νέος έξυπνος πίνακας συναγερμού της AMC, ο οποίος προγραμματίζεται πολύ εύκολα και γρήγορα μέσω εφαρμογής για smartphone κινητά. Το app έρχεται με οδηγίες εγκατάστασης διευκολύνον...
 • Optex FlipX

  Optex FlipX

  Η νέα γενιά εσωτερικών ανιχνευτών της Optex “FlipX” έφτασε και είναι διαθέσιμη από την G.I. Security! Το βασικό μοντέλο της σειράς FlipX έρχεται με εμβέλεια που αγγίζει τα 12 μέτρα απόσταση και γω...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design