Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Στη δεοντολογία για την Τεχνητή Νοημοσύνη επενδύει η Ευρώπη
Τα – ουκ ολίγα – θέματα δεοντολογίας, που συνδέονται με τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη
Τα – ουκ ολίγα – θέματα δεοντολογίας, που συνδέονται με τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Ένα από τα τελευταία βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η υιοθέτηση ενός τελικού καταλόγου αξιολόγησης για την ΑΙ, βάσει του οποίου, επιχειρήσεις και οργανισμοί θα ελέγχουν την προσήλωσή τους στις κατευθυντήριες γραμμές για την τεχνητή νοημοσύνη και θα λαμβάνουν οδηγίες για τη βελτίωσή τους.
Ο τελικός κατάλογος αξιολόγησης, θα έχει τη μορφή ενός διαδικτυακού εργαλείου, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κατάλογος ελέγχου δεοντολογίας για θέματα ΑΙ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τελικό κατάλογο αξιολόγησης για αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη, τον οποίο κατάρτισε η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, εφαρμόζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας, που εκπονήθηκαν τα τελευταία έτη.
“Το δύσκολο έργο των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων μας, μας παρείχε τις κατάλληλες έννοιες και εργαλεία, που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή μας προσέγγιση για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη. Οι παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι αναπτύσσουν ή χρησιμοποιούν ΑΙ, πλέον θα έχουν έναν πρακτικό οδηγό για την καλύτερη ανάπτυξη εργαλείων και υπηρεσιών, που βασίζονται στην αριστεία και στην εμπιστοσύνη των πολιτών”, τόνισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε: “Οι πάνω από 1.200 συμμετοχές στη δημόσια διαβούλευση για την τεχνητή νοημοσύνη επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το μελλοντικό πλαίσιο πολιτικής στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς”.
Λευκή Βίβλος
Η Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει μια Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, προτείνοντας ένα πλαίσιο για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη, με βάση την αριστεία και την εμπιστοσύνη.
Βασικό μέλημα στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης είναι η προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη Λευκή Βίβλο, για τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όπως η υγεία, η αστυνόμευση ή οι μεταφορές, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι διαφανή, ανιχνεύσιμα και να εγγυώνται την εποπτεία από τον άνθρωπο.
Ένα θέμα, με το οποίο ασχολείται διεξοδικά η Επιτροπή, είναι η χρήση της αναγνώρισης προσώπου για την εξ αποστάσεως αναγνώριση βιομετρικών στοιχείων, η οποία γενικώς απαγορεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε σπάνιες, δεόντως αιτιολογημένες και αναλογικές περιπτώσεις, υπό την επιφύλαξη διασφαλίσεων και βάσει του Κοινοτικού και του εθνικού δικαίου.
“Η Επιτροπή επιθυμεί να δρομολογήσει έναν εκτεταμένο διάλογο, ο οποίος θα μπορούσε να δικαιολογήσει εξαιρέσεις στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί”, αναφέρει η Επιτροπή.
Όσον αφορά τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χαμηλότερου κινδύνου, η Επιτροπή προτείνει ένα εθελοντικό σύστημα επισήμανσης. Όλες οι εφαρμογές και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι ευπρόσδεκτοι στην ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.
Πηγή: http://www.sepe.gr/