Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 11
DIGITAL TV 187
12 Οκτωβρίου 2023 11:07

Συμμετέχουμε όλοι στην οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου ψηφιακού κόσμου: Γιατί είναι απαραίτητη η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

cyber c0f43e3c

Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο. Αυτό μπορεί να έχει κάνει τη ζωή μας ασύγκριτα καλύτερη, όμως, έχει και τα μειονεκτήματά του. Ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι οι απειλές στον κυβερνοχώρο.

Όπου υπάρχει χρήμα και άνθρωποι για να εξαπατηθούν, οι κυβερνοεγκληματίες θα είναι κοντά, λέει χαρακτηριστικά ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET.

Για αυτό είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, όπως ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity Awareness Month – CSAM) στις ΗΠΑ και τον Καναδά, και ο Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας (European Cybersecurity Month) με δράσεις ενημέρωσης κατά το μήνα Οκτώβριο.

Γιατί είμαστε ευάλωτοι στις κυβερνοαπειλές;

Σήμερα είμαστε περιτριγυρισμένοι από την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, έχουμε αρχίσει να βασιζόμαστε σε αυτήν. Απλά δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο για μια μέρα και θα το διαπιστώσετε.

Αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί, όχι μόνο από την άποψη του τι μπορεί να συμβεί αν οι χάκερ καταφέρουν να διακόψουν τις υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε, αλλά και από την άποψη της πρόσβασης που μπορεί να τους δώσουμε άθελά μας στα πιο ευαίσθητα δεδομένα και στα οικονομικά μας στοιχεία.

Γιατί όμως οι άνθρωποι είναι τόσο ευάλωτοι στις κυβερνοαπειλές;

Σκεφτείτε τα εξής:

 • Είμαστε κοινωνικά πλάσματα: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προσελκύει σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Όμως, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης ένα φυτώριο για πολύ καλές για να είναι αληθινές απάτες και συνδέσμους phishing – μερικούς από τους οποίους μοιράζονται οι φίλοι μας ή χάκερ που έχουν καταλάβει τους λογαριασμούς τους. Είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούμε αυτό το περιεχόμενο και να πέσουμε στην παγίδα.
 • Είμαστε ευκολόπιστοι: Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και θέλουμε να πιστεύουμε αυτά που μας λένε οι άλλοι άνθρωποι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κοινωνική μηχανική είναι τόσο δημοφιλής τακτική για τους κυβερνοεγκληματίες και τους απατεώνες. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μηνύματα phishing, και τελικός στόχος είναι να εξαπατηθεί το θύμα ώστε να δώσει τους κωδικούς σύνδεσής του, τις προσωπικές του πληροφορίες ή τα στοιχεία της κάρτας του ή να πειστεί το θύμα να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο που θα μπορούσε να κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό στο μηχάνημα ή τη συσκευή του. Οι κυβερνοεγκληματίες θα υποδυθούν ένα πρόσωπο κύρους, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν τεχνικές πίεσης για να επισπεύσουν μια απόφαση που ξέρουμε ότι δεν πρέπει να πάρουμε.

Η ίδια τακτική εφαρμόζεται και στις απάτες τεχνικής υποστήριξης (tech support scams), όπου οι απατεώνες μας καλούν στο τηλέφωνο προσποιούμενοι ότι μας βοηθούν να λύσουμε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα τεχνολογίας. Ή στις ρομαντικές απάτες (romance fraud) και στις απάτες επενδύσεων (investment scams), όπου η καλύτερη φύση μας χειραγωγείται από τους απατεώνες για να αποσπάσουν χρήματα από τους λογαριασμούς μας.

 • Είμαστε συνδεδεμένοι εν κινήσει: Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον smartphone ή tablet. Αυτό όμως δημιουργεί ακόμη περισσότερους κινδύνους κυβερνοασφάλειας. Συνήθως αποσπάται περισσότερο η προσοχή μας σε αυτές τις συσκευές, καθώς μπορεί να βρισκόμαστε έξω ή να μιλάμε ταυτόχρονα με άλλους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνουμε κλικ σε συνδέσμους phishing ή/και να κατεβάσουμε κακόβουλο λογισμικό. Επίσης, λιγότεροι από εμάς προστατεύουμε αυτές τις συσκευές με λογισμικό ασφαλείας.
 • Είμαστε περιτριγυρισμένοι από έξυπνη τεχνολογία: Η ψηφιακή επανάσταση έχει εξαπλωθεί και στα σπίτια μας με τη μορφή των έξυπνων συσκευών. Τηλεοράσεις, ψυγεία, κάμερες ασφαλείας, ηχεία και άλλες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και διαθέτουν ένα τσιπ υπολογιστή για την επεξεργασία δεδομένων. Το πρόβλημα είναι ότι αν μια συσκευή είναι συνδεδεμένη και ψηφιακή, μπορεί επίσης να παραβιαστεί. Οι χάκερ θα μπορούσαν θεωρητικά να υποκλέψουν τις έξυπνες συσκευές μας για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε άλλες συσκευές ή να εισέλθουν στα οικιακά μας δίκτυα και από εκεί να αποκτήσουν τις προσωπικές μας πληροφορίες και πρόσβαση στους διαδικτυακούς μας λογαριασμούς.
 • Κάνουμε λάθη: Οι άνθρωποι είμαστε επιρρεπείς σε λάθη. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιλέγουμε πάντα ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, αλλά επιλέγουμε αυτούς που είναι εύκολο να παραβιαστούν. Ή μοιραζόμαστε τα ίδια διαπιστευτήρια σε πολλούς λογαριασμούς, έτσι ώστε αν παραβιαστεί ένας από αυτούς, οι χάκερ θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν πρόσβαση σε όλους. Μπορεί επίσης να ξεχνάμε να ενημερώσουμε τα μηχανήματα και τις συσκευές μας με τα ζωτικής σημασίας patches που κυκλοφορούν οι κατασκευαστές για να τα διατηρήσουν ασφαλή. Και, φυσικά, πέφτουμε θύματα επιθέσεων phishing και απάτης.
 • Εμπιστευόμαστε σε άλλους τα πιο ευαίσθητα δεδομένα μας: Ακόμα και αν ασφαλίσουμε τις συσκευές και τους διαδικτυακούς λογαριασμούς μας, τι συμβαίνει με τις προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες που εμπιστευόμαστε στον ασφαλιστή μας, τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης, την τράπεζα, τον πάροχο αποθήκευσης στο cloud ή άλλη επιχείρηση; Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς παλεύουν να προστατέψουν τα δικά τους συστήματα πληροφορικής από τις αυξανόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας. Εάν εκτεθούν σε κίνδυνο, τότε μπορεί να εκτεθούν και τα δικά σας δεδομένα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 2022 αποτέλεσε έτος ρεκόρ για τις παραβιάσεις δεδομένων που καταχωρήθηκαν στις ΗΠΑ, με πάνω από 422 εκατομμύρια θύματα.

Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να πέσουν θύματα χάκερ οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των πελατών τους. Ή οι χάκερ θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να ενσωματώσουν κακόβουλο λογισμικό κλοπής πληροφοριών σε ιστοσελίδες πληρωμών, για να κλέψουν τα στοιχεία της κάρτας σας κατά την εισαγωγή τους (digital skimming). Δυστυχώς, και στους οργανισμούς στους οποίους πολλοί από εμάς εμπιστευόμαστε την ασφάλεια των δεδομένων μας εργάζονται εύπιστοι άνθρωποι.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;

Σε κάποιον που έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, οι συνέπειες μιας επίθεσης τέτοιου είδους είναι ξεκάθαρες και μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια πρόσβασης στις συσκευές/μηχανήματά σας (εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό)
 • Απώλεια πρόσβασης στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 • Οικονομική απώλεια λόγω κλεμμένων στοιχείων της τραπεζικής σας κάρτας ή απάτης με αποστολή χρημάτων / αγορά αντικειμένων
 • Ψυχική οδύνη λόγω παραβίασης ή απάτης
 • Χρόνος και χρήμα που ξοδεύετε προσπαθώντας να ανακτήσετε τα χρήματα που χάσατε
 • Η διαδικασία της ανάκτησης της πρόσβασης και της επαναφοράς των κωδικών πρόσβασης σε πολλαπλούς λογαριασμούς
 • Σωματικός κίνδυνος, εάν οι κυβερνοεγκληματίες αποκτήσουν πρόσβαση σε έξυπνες κάμερες ασφαλείας του σπιτιού και συσκευές παρακολούθησης παιδιών

Οι απάτες που αφορούν σε επενδύσεις ήταν η πιο κερδοφόρα μορφή απάτης πέρυσι, αποφέροντας στους εγκληματίες πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το FBI. Ακολουθούν οι απάτες τεχνικής υποστήριξης (807 εκατ. δολάρια), οι παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων (742 εκατ. δολάρια) και οι απάτες με ρομαντικά ειδύλλια (736 εκατ. δολάρια).

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο

Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε πιο προσεκτικά για το πώς θα προστατευτούμε από τους κυβερνοεγκληματίες και τους απατεώνες, οπότε λάβετε υπόψη σας τουλάχιστον αυτές τις βέλτιστες πρακτικές που μας προτείνουν οι ειδικοί από την ομάδα της ESET.

Να θυμάστε ότι η ευαισθητοποίηση σε θέματα κυβερνοασφάλειας διαρκεί όλο το χρόνο, καθώς και ότι το πολυεπίπεδο λογισμικό ασφαλείας από έναν αξιόπιστο πάροχο θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλειά σας. Ας συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε έναν πιο ασφαλή ψηφιακό κόσμο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, 12

  Security Report Cyprus, 12

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος 12 του Security Report Cyprus θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σ...
 • INIM Previdia UltraVox

  INIM Previdia UltraVox

  Τα μοντέλα της σειράς πινάκων ελέγχου πυρκαγιάς Previdia Ultra Vox ενσωματώνουν λειτουργίες φωνητικής εκκένωσης / αναγγελίας κινδύνου και ανακοινώσεων, καθώς και τεχνολογίες πυρανίχνευσης. Όλα σε ...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Ρέντ...
 • Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και είναι πιθανό να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια. Η αντιμετώπισή του από νομική άποψη δεν είναι...
 • Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς

  Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

  Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...