Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Συστάσεις της Ε.Ε. για τα apps χαρτογράφησης των κρουσμάτων COVID-19
Συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για τις ψηφιακές εφαρμογές (applications) χαρτογράφησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για τις ψηφιακές εφαρμογές (applications) χαρτογράφησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται – και – στην ευρωπαϊκή αγορά εφαρμογές για φορητές συσκευές, που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε, χθες, σειρά μέτρων για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη χρήση εφαρμογών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Ένωση επιδιώκει να πετύχει μια συντονισμένη στρατηγική στη χρήση ψηφιακών εργαλείων στη μάχη κατά του COVID-19 με σεβασμό, ωστόσο, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. “Τα ψηφιακά εργαλεία, εφόσον είναι συντονισμένα και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ., μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σταδιακή άρση των μέτρων ανάσχεσης, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”, είναι η θέση της Επιτροπής.
Τα μέλη της Επιτροπής ζητούν μια συντονισμένη, πανευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς τη χρήση των applications, που θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποτελεσματικά και πιο στοχευμένα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και θα επιτρέπει την προειδοποίηση, την πρόληψη και την ιχνηλάτηση επαφών. Επίσης, η Επιτροπή συστήνει μια κοινή προσέγγιση για την ανάπτυξη μοντέλων και την πρόβλεψη της εξέλιξης του ιού μέσω ανωνυμοποιημένων και συγκεντρωτικών δεδομένων θέσης φορητών συσκευών.
Ιδιωτική ζωή
Κεντρικό στοιχείο της χθεσινής σύστασης είναι η πρόταση κοινής εργαλειοθήκης για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση, όσον αφορά τη χρήση εφαρμογών για “έξυπνα” τηλέφωνα, οι οποίες να τηρούν πλήρως τα Κοινοτικά πρότυπα προστασίας των δεδομένων.
Η προσέγγιση αυτή θα περιλαμβάνει τα εξής:
– Προδιαγραφές για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών για σκοπούς πληροφόρησης, προειδοποίησης και ιχνηλάτησης από ιατρική και τεχνική άποψη.
– Μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης εφαρμογών που δεν είναι συμβατές με το Κοινοτικό δίκαιο, για τη στήριξη των απαιτήσεων διαλειτουργικότητας και την προώθηση κοινών λύσεων.
– Προσδιορισμό ορθών πρακτικών και μηχανισμών για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία των εφαρμογών.
“Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν τεράστιες δυνατότητες και βοηθούν στην κατανόηση της διασποράς του ιού και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Με τη σύσταση αυτή, δρομολογούμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη χρήση εφαρμογών και δεδομένων, χωρίς να θίγονται οι κανόνες της ΕΕ. για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς”, τόνισε σχετικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν.
Χρονοδιάγραμμα
Έως τις 15 Απριλίου 2020, τα κράτη-μέλη, από κοινού με την Επιτροπή, θα αναπτύξουν μια εργαλειοθήκη για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς τις εφαρμογές φορητών συσκευών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων. Για να στηρίξει τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή θα παρέχει καθοδήγηση, μεταξύ άλλων όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις δράσεις, που έχουν αναλάβει έως τις 31 Μαΐου 2020 και να καταστήσουν τα μέτρα προσβάσιμα στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή με σκοπό την αξιολόγησή τους. Η Επιτροπή θα αξιολογεί την πρόοδο που επιτελείται και θα δημοσιεύει, από τον Ιούνιο 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, περιοδικές εκθέσεις συνιστώντας την ανάληψη δράσης και τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων, που δεν είναι πλέον απαραίτητα.
Πηγή: sepe.gr