Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Tα περιστατικά στον κυβερνοχώρο στους τρεις κορυφαίους κίνδυνους για το 2021
Τρεις κίνδυνοι, σχετικοί με τον Covid-19, αποτελούν τα πιθανά σενάρια αποδιοργάνωσης και ζημιών, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στην πρώτη τριάδα των επιχειρηματικών κινδύνων για το 2021 περιλαμβάνονται οι κυβερνο-κίνδυνοι, συγκεντρώνοντας το 40% των απαντήσεων των στελεχών. Το ίδιο ποσοστό (40%) συγκεντρώνει το ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας. Στην πρώτη θέση με 41% βρίσκεται η διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας – Business Interruption.
Τρεις κίνδυνοι, σχετικοί με τον Covid-19, αποτελούν τα πιθανά σενάρια αποδιοργάνωσης και ζημιών, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στην πρώτη τριάδα των επιχειρηματικών κινδύνων για το 2021 περιλαμβάνονται οι κυβερνο-κίνδυνοι, συγκεντρώνοντας το 40% των απαντήσεων των στελεχών.
Το ίδιο ποσοστό (40%) συγκεντρώνει το ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας. Στην πρώτη θέση με 41% βρίσκεται η διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας – Business Interruption.
Όλοι οι παραπάνω κίνδυνοι είναι αλληλένδετοι, καθώς το ξέσπασμα πανδημίας εκτοξεύτηκε στη θέση 2 από τη θέση 17 και θεωρείται ως η κύρια αιτία της διακοπής επιχειρησιακών δραστηριοτήτων το 2021, ενώ ακολουθούν οι κυβερνο-κίνδυνοι.
Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο μπορεί να βρίσκονται στην τρίτη θέση, αλλά παραμένουν βασικός κίνδυνος με περισσότερους ερωτηθέντες να τον επιλέγουν απ’ ό, τι το 2020. Εξακολουθεί να κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα κινδύνων σε πολλές χώρες, όπως η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική , η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Την εικόνα αυτή περιγράφει το 10ο “Allianz Risk Barometer 2021”, η ετήσια έρευνα για τους παγκόσμιους επιχειρησιακούς κινδύνους από την Allianz Global Corporate & Speciality. Οι εξελίξεις στις αγορές ακολουθούν στην 4η θέση, οι μακροοικονομικές εξελίξεις είναι στην 8η και η πολιτική βία στη 10η και – όπως υπογραμμίζεται – είναι όλοι κίνδυνοι που ανεβαίνουν στην κατάταξη.
Covid-19: άμεση απειλή
Η κρίση του Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί άμεση απειλή τόσο για την ατομική ασφάλεια, όσο και για επιχειρήσεις. Το ξέσπασμα πανδημίας έχει ανέβει 15 θέσεις, στη 2η θέση της κατάταξης, έναντι άλλων κινδύνων. Πριν από το 2021, δεν είχε ανέβει ποτέ υψηλότερα από τη 16η θέση στα 10 χρόνια της έρευνας Allianz Risk Barometer.
Ωστόσο, το 2021, είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος σε 16 χώρες και μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κινδύνων σε όλες τις ηπείρους και σε 35 από τις 38 χώρες, που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάλυση 10 κορυφαίων κινδύνων. Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Γκάνα είναι οι μόνες εξαιρέσεις.
“Ενώ η πανδημία συνεχίζει να ασκεί σταθερή πίεση στις χώρες σε όλο τον κόσμο, πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για πιο συχνά ακραία σενάρια, όπως διακοπή του cloud σε παγκόσμια κλίμακα ή κυβερνο-επίθεση, φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή ακόμα και μία άλλη εστία νόσου”, αναφέρει η έρευνα.
Επιπλέον, ο Covid-19 πιθανότατα να πυροδοτήσει μια περίοδο καινοτομίας και αποδιοργάνωσης των αγορών, επιταχύνοντας την εφαρμογή της τεχνολογίας, την κατάρρευση κατεστημένων, παραδοσιακών τομέων και την ανάδειξη νέων ανταγωνιστών.
Η απάντηση των επιχειρήσεων
Η πανδημία μεγαλώνει τον ολοένα αυξανόμενο κατάλογο των μη φυσικών σεναρίων διακοπής επιχειρησιακής δραστηριότητας, με σενάρια, όπως τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο ή η διακοπή ρεύματος. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η βελτίωση της διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας είναι η κύρια δράση που αναλαμβάνουν οι εταιρείες (62%).
Ακολουθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών ή πολλαπλών προμηθευτών (45%), η επένδυση σε ψηφιακές αλυσίδες εφοδιασμού (32%) και η βελτιωμένη επιλογή προμηθευτών και έλεγχος (31%).
Πηγή: http://www.sepe.gr/