DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
3 Ιουλίου 2018 10:01

Τα smartwatches ως εργαλεία ψηφιακής κατασκοπείας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F5aa19e728bef1c77e6154986436b290c XL

Ως εργαλεία ψηφιακής κατασκοπείας μπορούν να λειτουργήσουν τα smartwatches, τα οποία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους. 

Ως εργαλεία ψηφιακής κατασκοπείας μπορούν να λειτουργήσουν τα smartwatches, τα οποία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους. 

Οι πληροφορίες αυτές -μετά από ανάλυση – μπορούν να μετατραπούν σε σύνολα δεδομένων, μοναδικά για τον κάθε ιδιοκτήτη, επιτρέποντας την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ευαίσθητων πληροφοριών. Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτει ανάλυση της Kaspersky Lab σχετικά με τον αντίκτυπο, που μπορεί να έχει το IoT στην καθημερινή ζωή των χρηστών και στην ασφάλεια των πληροφοριών τους.

Η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και πολύ απλοί αλγόριθμοι, που “τρέχουν” στο ίδιο το smartwatch, είναι σε θέση να καταγράψουν το προφίλ του μοναδικού χρήστη των σημάτων επιταχυνσιόμετρου και γυροσκοπίου. Αυτά τα προφίλ μπορούν, στη συνέχεια, να χρησιμοποιηθούν για να άρουν την ανωνυμία του χρήστη και να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων των στιγμών εισαγωγής ευαίσθητων πληροφοριών. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι “έξυπνες” φορητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των smartwatches και των fitness trackers, χρησιμοποιούνται σε αθλητικές δραστηριότητες, παρακολουθούν την υγεία μας και λαμβάνουν push notifications.

Για την εκτέλεση των κύριων λειτουργιών τους, οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές είναι εξοπλισμένες με ενσωματωμένους αισθητήρες επιτάχυνσης (επιταχυνσιόμετρα), οι οποίοι συχνά συνδυάζονται με αισθητήρες περιστροφής (γυροσκόπια) για μέτρηση βημάτων και προσδιορισμό της τρέχουσας θέσης του χρήστη.

Παγίδες

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab αποφάσισαν να εξετάσουν ποιες πληροφορίες χρηστών θα μπορούσαν να παράσχουν αυτοί οι αισθητήρες σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους και εξέτασαν πιο προσεκτικά διάφορα smartwatches από διάφορους πωλητές. Το πιο σημαντικό ήταν να εντοπιστούν ευαίσθητες δραστηριότητες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μιας φράσης πρόσβασης στον υπολογιστή (με ακρίβεια έως και 96%), εισαγωγή κωδικού PIN στο ΑΤΜ (περίπου 87%) και ξεκλείδωμα του κινητού τηλεφώνου (περίπου 64%). “Το ίδιο το σύνολο δεδομένων σήματος είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς μοναδικό για τον ιδιοκτήτη της συσκευής. Χρησιμοποιώντας αυτό, κάποιος τρίτος μπορεί να προχωρήσει περισσότερο και να προσπαθήσει να εντοπίσει την ταυτότητα ενός χρήστη – είτε μέσω μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητήθηκε στο στάδιο εγγραφής της εφαρμογής, είτε μέσω ενεργοποιημένης πρόσβασης σε στοιχεία σύνδεσης λογαριασμού Android”,αναφέρουν οι αναλυτές.

Συστάσεις

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab συμβουλεύουν τους χρήστες να προσέχουν τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες, όταν φοράνε “έξυπνες” συσκευές:

“- Εάν η εφαρμογή αποστέλλει αίτημα για την ανάκτηση πληροφοριών λογαριασμού χρήστη, αυτό θα πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία – επειδή οι εγκληματίες θα μπορούσαν εύκολα να δημιουργήσουν ένα “ψηφιακό αποτύπωμα” του ιδιοκτήτη τους.

– Αν η εφαρμογή απαιτεί, επίσης, την άδεια για αποστολή δεδομένων γεωγραφικής κατανομής, τότε θα πρέπει να ανησυχείτε. Μην δίνετε στα fitness trackers που κατεβάζετε στο smartwatch σας, πρόσθετα δικαιώματα ή ορίζετε το εταιρικό σας email ως στοιχείο σύνδεσης σας.

– Η γρήγορη κατανάλωση μπαταρίας της συσκευής μπορεί, επίσης, να αποτελέσει σοβαρή αιτία ανησυχίας. Αν η μπαταρία του gadget σας, τελειώνει μέσα σε λίγες ώρες αντί για μια μέρα, θα πρέπει να ελέγξετε τι κάνει πραγματικά. Ίσως να κρατάει αρχεία καταγραφής σημάτων ή χειρότερα, να τα στέλνει αλλού.

Πηγή: ΣΕΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design