Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Ιουνίου 2021 10:26

Task Force για την κυβερνοασφάλεια δημιουργεί η Ευρώπη

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F719d2957896fed807ff1dae9c1ea2fd0 XL

Να θωρακίσει περαιτέρω την Ευρώπη έναντι περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας μεγάλης κλίμακας, που επηρεάζουν τον Δημόσιο τομέα, επιχειρήσεις και πολίτες, επιχειρεί η ΕΕ. Σε αυτόν τον στόχο συντείνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας νέας Κοινής Κυβερνομονάδας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού σοβαρών κυβερνοπεριστατικώνΝα θωρακίσει περαιτέρω την Ευρώπη έναντι περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας μεγάλης κλίμακας, που επηρεάζουν τον Δημόσιο τομέα, επιχειρήσεις και πολίτες, επιχειρεί η ΕΕ. Σε αυτόν τον στόχο συντείνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας νέας Κοινής Κυβερνομονάδας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού σοβαρών κυβερνοπεριστατικών.

Η Κοινή Κυβερνομονάδα, που αποτελεί προγραμματικό στόχο της Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για τη συντονισμένη απόκριση σε μεγάλης κλίμακας κρίσεις στον κυβερνοχώρο. Επίσης, θα παρέχει βοήθεια για την ανάκαμψη από αυτές τις επιθέσεις.

Στόχος είναι να τεθεί η νέα Μονάδα σε επιχειρησιακή φάση έως τις 30 Ιουνίου 2022 και να συσταθεί πλήρως ένα έτος αργότερα, έως τις 30 Ιουνίου 2023. “Σήμερα, η ΕΕ. και τα κράτη – μέλη της έχουν πολλούς φορείς, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και πεδία. Παρ’ όλο που οι τομείς μπορεί να είναι συγκεκριμένοι, οι απειλές είναι συχνά κοινές – εξ ου και η ανάγκη συντονισμού, ανταλλαγής γνώσεων ή ακόμη και προειδοποίησης”, τονίζει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα Μονάδα θα συγκεντρώσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και την τεχνογνωσία για την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση μαζικών περιστατικών και κρίσεων στον κυβερνοχώρο. Η κίνηση αυτή υπαγορεύεται από τη διαπίστωση ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται σε αριθμό, κλίμακα και συνέπειες, επηρεάζοντας σοβαρά την ασφάλεια της ΕΕ.

Πώς θα λειτουργεί

Μέσω της Κοινή Κυβερνομονάδας, τα κράτη – μέλη και οι αρμόδιοι φορείς θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με απειλές, που θα μπορούσαν να προκύψουν στους τομείς ευθύνης τους.

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια, ο ENISA θα λειτουργεί ως γραμματεία κατά την προπαρασκευαστική φάση και η μονάδα θα λειτουργεί κοντά στα γραφεία του στις Βρυξέλλες και στο γραφείο της CERT-EU, της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική για τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ.

Οι επενδύσεις, που απαιτούνται για τη σύσταση της Κοινής Κυβνερνομονάδας, θα παρασχεθούν από την Επιτροπή, κυρίως μέσω του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”. Τα κονδύλια θα χρησιμεύσουν για τη δημιουργία της φυσικής και εικονικής πλατφόρμας, τη δημιουργία και τη διατήρηση ασφαλών διαύλων επικοινωνίας, καθώς και για τη βελτίωση των ικανοτήτων εντοπισμού.

“Όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, είμαστε τόσο προστατευμένοι, όσο προστατευμένος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος μας. Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν σταματούν στα φυσικά σύνορα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής συνεργασίας, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αποτελεί επίσης προτεραιότητα της ΕΕ.”, τονίζει η Επιτροπή.

Ασφάλεια δικτύων 5G

Στο μεταξύ, η Ευρώπη εντείνει τις δράσεις της για την ασφάλεια των δικτύων 5G. “Τα περισσότερα κράτη – μέλη σημειώνουν πρόοδο, όσον αφορά την εργαλειοθήκη της ΕΕ. για το 5G, έχοντας ήδη θεσπίσει ή προγραμματίζοντας να θεσπίσουν πολύ σύντομα, πλαίσια για την επιβολή κατάλληλων περιορισμών στους προμηθευτές 5G”, τονίζει η Επιτροπή.

Όπως σημειώνει, οι απαιτήσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών ενισχύονται μέσω της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) προετοιμάζει ένα υποψήφιο σύστημα της ΕΕ. για την πιστοποίηση της κυβερνοασφάλειας των δικτύων 5G.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...