Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Θύμα των χάκερ έπεσε η Disney – Διέρρευσαν πάνω από 1TB δεδομένων
Μία ομάδα χάκερ, με την ονομασία Nullbulge, ισχυρίζεται ότι έχει κλέψει και διαρρεύσει πάνω από 1TB δεδομένων από τα κανάλια Slack της Disney.
Συγκεκριμένα το 1,1TB δεδομένων περιλαμβάνει μια πλήρη ένδειξη δεδομένων 10.000 καναλιών που περιλαμβάνουν αρχεία, μηνύματα, ακυκλοφόρητα έργα, ακατέργαστες εικόνες και κώδικα. Η ομάδα ισχυρίζεται επίσης ότι έχει ορισμένες συνδέσεις, συνδέσμους σε εσωτερικές API/ιστοσελίδες «και πολλά άλλα».
«Η Disney ερευνά αυτό το θέμα», είπε ένας εκπρόσωπος στο The Hollywood Reporter αλλά και στο BBC.
Η NullBulge, ισχυρίζεται ότι είναι μια ομάδα ακτιβιστών χάκερ που προστατεύει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και εξασφαλίζει δίκαιη αποζημίωση για το έργο τους. Στον ιστότοπό της, η ομάδα ισχυρίζεται: «Πιστεύουμε ότι τα έργα τέχνης που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη βλάπτουν τη δημιουργική βιομηχανία και πρέπει να αποθαρρύνονται».
Η NullBulge λειτουργεί ένα ιστολόγιο προωθώντας την ομάδα τους και για τη διαρροή δεδομένων. Το ιστολόγιο φιλοξενεί συνδέσμους Tor και μαγνήτη που ισχυρίζονται ότι διαδίδουν τα κλεμμένα δεδομένα.
Ανάλυση σχετικά με την επίθεση των χάκερ στην Disney
Σχολιάζοντας την επίθεση των χάκερ, ο Jake Moore, Global Cybersecurity Advisor, ESET, δήλωσε: «Οι παραβιασμένοι λογαριασμοί email μπορεί να έχουν καταστροφικές μακροχρόνιες επιπτώσεις, καθώς συχνά μπορούν να αποτελέσουν την πόρτα σε μεγάλες λωρίδες ευαίσθητων πληροφοριών».
Υποπτεύεται ότι οι χάκερ μπορεί να είχαν εσωτερική βοήθεια καθώς ανέφεραν έναν «Matthew J. Van Andel» σε μια ενημέρωση στο δικό τους blog. Αυτό το άτομο είναι αρκετά ύποπτο το οποίο υπάρχει η πιθανότητα να εργαζόταν στην Disney.
Ο Moore σημείωσε ότι: «Είτε οι χάκερ είχαν εσωτερική βοήθεια είτε χρησιμοποιούσαν λογισμικό κλοπής πληροφοριών, υπογραμμίζει πώς ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο στοχοποιούνται και εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες παραβιάσεις δεδομένων».
Και συνέχισε: «Παρόλο που τα δεδομένα από τον αρχικό ιστότοπο έχουν αποσυρθεί, μόλις ανοίξει το κουτί των σκουληκιών, τα δεδομένα δεν θα διαγραφούν ποτέ και δυστυχώς θα παραμείνουν στο διαδίκτυο για πάντα».
Το σημείο εισόδου για το NullBulge, το Slack, στοχεύεται συχνά λόγω του ότι περιέχει εξαιρετικά προσωπικές πληροφορίες και χρησιμοποιείται από πολλούς από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κόσμο.
Τέλος, ο Adam Pilton, Ανώτερος Σύμβουλος Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο στην CyberSmart και πρώην λοχίας ντετέκτιβ που ερευνά το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, είπε ότι είναι ενδιαφέρον ότι φαίνεται να υπάρχει υποστήριξη για την NullBulge, τουλάχιστον στα σχόλια των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι προτείνουν ότι η δραστηριότητα εναντίον μεγάλων εταιρειών είναι αποδεκτό και μάλιστα άξιο.
«Όποια και αν είναι η άποψή σας για το NullBulge, η επαγρύπνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιλογή γιατί από τη στιγμή που κριθεί αποδεκτή η επίθεση σε μεγαλύτερους στόχους, οι μικρότεροι θα είναι αναπόφευκτα επόμενοι. Όταν η κοινωνία αρχίζει να δικαιολογεί ή να ανέχεται επαγρύπνιες ενέργειες εναντίον επιφανών ατόμων ή οργανώσεων, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο».