Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
10 Δεκεμβρίου 2019 10:48

Τι είναι το Online Scam;

89c5cd1cedd4a96c5d7ba82f5a019257 XL 99eb96a8

Τα διαδικτυακά Scam είναι διάφορες μεθοδολογίες απάτης που πραγματοποιούν οι χάκερς σε ολόκληρο το ΊντερνετΤα διαδικτυακά Scam είναι διάφορες μεθοδολογίες απάτης που πραγματοποιούν οι χάκερς σε ολόκληρο το Ίντερνετ. Τα scam μπορούν να γίνουν με πάρα πολλούς τρόπους, όπως μέσω:

  1. Phishing
  2. Smishing
  3. Social Media
  4. Ψεύτικων τηλεφώνων υποστήριξης
  5. Anti-Virus

Το αποτέλεσμα από το scam είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς ο scammer μπορεί να σας υποκλέψει τα τραπεζικά σας στοιχεία, το ψηφιακό σας αποτύπωμα και πολλά ακόμη!

Ποιοι είναι οι τύποι του Scamming;
Phishing

Το νούμερο 1 scam αυτήν την στιγμή είναι το phishing. Οι διαδικτυακοί κλέφτες ελπίζουν πως θα πετύχουν κάποιον αφελή χρήστη στέλνοντας του phishing emails. Μέσα σε αυτά τα e-mail θα υπάρχει κάποιος σύνδεσμος ο οποίος θα οδηγεί σε μία μολυσμένη ιστοσελίδα, κάποιο spyware ή θα έχει ένα rootkit έτοιμο να σας κάνει μεγάλη ζημιά. Μέσω το phishing, ο χάκερ να κλειδώσει τον λογαριασμό σας, αλλά επίσης μπορεί να σας κλέψει:

Τα προσωπικά σας δεδομένα
Τα προσωπικά σας τραπεζικά στοιχεία
Σημαντικά αρχεία του υπολογιστή σας
Κωδικούς πρόσβασης στα Social Media, κ.α.

 

Ψεύτικο Antivirus

Πάρα πολλοί scammers θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν ψεύτικα Antivirus, γνωστά και ως scareware. Αυτό θα γίνει με τον απλό τρόπο να εμφανιστεί ένα banner σε μία ιστοσελίδα που έχετε επισκεφθεί η οποία θα λέει πως έχετε κολλήσει κάποιον ιό στον υπολογιστή σας και πως πρέπει να κατεβάσετε κάποιο antivirus για να το εξαφανίσετε. Να θυμάστε πάντα πως δεν μπορεί να σας πει οτιδήποτε άλλο εκτός του δικού σας antivirus αν έχετε ιό στην συσκευή σας.

 

Social Media Scam

Έχετε στο νου σας πως μερικές σελίδες των Social Media μπορεί σε κάποιο post τους να έχουν κάποιον σύνδεσμο, ο οποίος μπορεί να οδηγεί κάπου…επικίνδυνα!

Scam Κοινωνικής Μηχανικής

Κοινωνική Μηχανική είναι ο τρόπος κατά τον οποίο οι κυβερνοεγκληματίες έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο, με σκοπό να του εξαγάγουν πληροφορίες για να βρουν κάποιον κωδικό τους ή κάποια πληροφορία.

 

Πως να αποφύγετε τα Scam Sites
Στις μέρες μας, τα scam site έχουν δημιουργήσει αρκετή ένταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές, οι ιστοσελίδες αυτές μοιάζουν αισθητικά με τα αληθινά, όμως έχουν κάποιες πολύ βασικές διαφορές, όπου αυτές είναι:

Προέλευση του συνδέσμου
Από κάπου βρήκατε το ψεύτικο site, τώρα είτε είναι από ένα phishing email, είτε σε μήνυμα τηλεφώνου, να προσέξετε τι λέει καλά το μήνυμα αυτό και από που είναι. Αν λάβετε κάποιο e-mail το οποίο θα σας λέει να αλλάξετε τον κωδικό του e-banking σας, ή του λογαριασμού στο PayPal ή στο Netflix, να θυμηθείτε αν το έχετε ζητήσει εσείς! Μην κλικάρετε στον σύνδεσμο.

URL
Ελέγξτε το URL της ιστοσελίδας που πάτε να μπείτε, καθώς αν το παρατηρήσετε καλά, θα είναι λίγο διαφορετικό από το αληθινό. Μπορεί να έχει ένα γράμμα επιπλέον, ή να αλλάζει το top-level domain του.

SSL
Δώστε βάση στην ιστοσελίδα να έχει το σύμβολο του ασφαλούς πιστοποιητικού που βρίσκεται αριστερά από το URL σας. Αυτό θα σας δείξει πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ασφαλής και πως δεν θα υποκλαπούν τα προσωπικά σας δεδομένα.

Παρουσιαστικό
Η ψεύτικη ιστοσελίδα σε σχέση με την αληθινή μπορεί να μην έχει σχεδόν καμία διαφορά αισθητικά, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε στο νου σας να προσέχετε καλά τις λεπτομέρειες και να μην τις προσπερνάτε γρήγορα. Οι διαφορές μπορεί να είναι μικρές, τύπου η γραμματοσειρά ή αν σας ζητάει έναν κωδικό σε μία άλλη σελίδα από αυτήν που θα έπρεπε να είναι το Sign-In.

Συμπέρασμα
Το scam είναι κάτι πολύ συχνό στις μέρες μας, αλλά επικίνδυνο για όλους. Μερικές φορές όμως, που γυρνάμε κουρασμένοι από την δουλειά ή την ασχολία μας μπορεί να μην προσέξουμε που θα πατήσουμε και έτσι να χάσουμε τα αρχεία μας, ή να μας κλέψει ένας εγκληματίας τα τραπεζικά μας στοιχεία.

Ή και όχι.

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε το Bitdefender Total Security 2020 και να μην μας κλέψει κανείς, όπως και να έχει, είναι στο χέρι μας!

 

πηγή: bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...