Skip to main content
tech2024 03 01 at 08 14 33 TM 460
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
16 Νοεμβρίου 2022 10:33

Τι είναι το sextortion και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

sextortion 2c9a8775

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, και το διαδικτυακό περιβάλλον χρησιμοποιείται από τους επιτήδειους δράστες ως πεδίο δράσης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ESET μόνο τους πρώτους επτά μήνες του 2021, το FBI κατέγραψε πάνω από 16.000 καταγγελίες σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), πολλές εκ των οποίων αφορούσαν θύματα κάτω των 18 ετών.

Αναφορικά με τον ορισμό sextortion και τους τρόπους προστασίας των ανηλίκων από αυτό, η ESET προχώρησε στη δημοσιοποίηση αναλυτικής έκθεσης. Αρχικά, όπως υποδηλώνει και το όνομα, το sextortion αποτελεί ένα είδος εκβιασμού όπου ο δράστης εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια, απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή δε δεχτεί να στείλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο.

Τους τελευταίους μήνες, το FBI έχει εκδώσει πολλαπλές προειδοποιήσεις για την αύξηση των περιπτώσεων sextortion, όπου τα θύματα γίνονται διαδικτυακά φίλοι με άτομα που κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα και στη συνέχεια εξαπατώνται για να στείλουν στους δράστες εικόνες ή βίντεο σεξουαλικής φύσης. Στη συνέχεια, τα θύματα αντιμετώπιζαν πιέσεις για περισσότερο τέτοιο υλικό (ή περισσότερα χρήματα), ειδαλλιώς θα δημοσιοποιούσαν το περιεχόμενο στους φίλους και την οικογένεια του θύματος.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως όλο και περισσότερο, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν στόχο για επιθέσεις εκβιασμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι επιτήδειοι θέλουν να αποκτήσουν προκλητικές φωτογραφίες των ανηλίκων για τη δική τους ικανοποίηση.

Αν και υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκβιαστών που στοχεύουν κορίτσια, το FBI προειδοποίησε πρόσφατα για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών εκβιασμού με στόχο και τα έφηβα αγόρια.

Ο αντίκτυπος του sextortion στο θύμα, όπως είναι λογικό, μπορεί να αποβεί καταστροφικός. Ο φόβος του να κυκλοφορήσουν γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο σε φίλους και συγγενείς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό συναισθηματικό και ψυχικό τραύμα στα θύματα – πόσο μάλλον σε όσα είναι ανήλικα.

Δυστυχώς, τα περιστατικά αυτά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν τραγική κατάληξη:

• Το 2016, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις αυτοκτονίες είχαν συνδεθεί με υποθέσεις σεξουαλικού εκβιασμού, οι οποίες, όπως είπε, δεν είχαν καταγγελθεί.

• Τον Μάιο του 2022, ένας 17χρονος αυτοκτόνησε αφού ένας κυβερνοεγκληματίας προσπάθησε να τον εκβιάσει και να του αποσπάσει χιλιάδες δολάρια.

• Τον Ιούνιο του 2022 κάτι παρόμοιο συνέβη σε ένα άλλο 17χρονο αγόρι στον Καναδά, αφού τον προσέγγισαν στο Snapchat.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν οι ίδιοι τους κινδύνους και στη συνέχεια, να μοιραστούν τη γνώση τους με τα παιδιά, τονίζει στέλεχος της ESET. Η αμφίδρομη επικοινωνία είναι απαραίτητη. Οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς τους για βοήθεια αν εμπλακούν σε μια υπόθεση σεξουαλικού εκβιασμού.

Αν συμβεί, ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν:

1.            Σταματήστε κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή.

2.            Μην υποκύψετε δίνοντας χρήματα.

3.            Αποθηκεύστε όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων στιγμιότυπων οθόνης των μηνυμάτων ή αποθηκευμένων εικόνων.

4.            Προχωρήστε σε καταγγελία στην αστυνομία και στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Τα καλά νέα είναι ότι αν ο εκβιαστής προσπαθήσει να μοιραστεί το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι αξιόπιστοι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν πολιτικές για την αφαίρεσή του. Και η δράση της αστυνομίας έχει αντίκτυπο. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Interpol πέτυχε μια νίκη όταν εξάρθρωσε ένα κύκλωμα εκβιαστών που είχε αποσπάσει από τα θύματά του στην Ασία περίπου 43.000 δολάρια ΗΠΑ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...