Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Tι προβλέπει η «Λευκή Βίβλος» της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να ορίσει νέες δεσμευτικές απαιτήσεις για τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας με έναν ηθικό τρόπο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να ορίσει νέες δεσμευτικές απαιτήσεις για τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας με έναν ηθικό τρόπο.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα προτείνει νέους κανόνες που θα εφαρμόζονται σε τομείς «υψηλού κινδύνου», όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι μεταφορές, και θα συστήσει την επικαιροποίηση των κανόνων ασφαλείας και νομικής ευθύνης, σύμφωνα με μια πρόχειρη εκδοχή της Λευκής Βίβλου για την τεχνητή νοημοσύνη που εξασφάλισε το Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει την τελική μορφή του κειμένου, το οποίο αναμένεται να διαφέρει από την τρέχουσα εκδοχή του, στα μέσα Φεβρουαρίου.
Η Λευκή Βίβλος είναι κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ευρ. Ένωσης να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει με τις ΗΠΑ και την Κίνα ως προς τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ιδιωτικότητα των χρηστών. Αν και κάποιοι επικριτές ισχυρίζονται ότι οι αυστηροί νόμοι προστασίας δεδομένων θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην καινοτομία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο εναρμονισμός των κανόνων σε όλη την Ευρ. Ένωση θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δεσμεύτηκε ότι η ομάδα της θα παρουσίαζε μια νέα νομοθετική προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη μέσα στις πρώτες 100 μέρες της θητείας της, η οποία ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου. Την ευθύνη του συντονισμού αυτής της πρωτοβουλίας έχει η επικεφαλής ψηφιακής πολιτικής της Κομισιόν, Margrethe Vestager.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις διάφορες διαρροές στον τύπο και δήλωσε: «Για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη πρέπει να δράσει ενιαία και να ορίσει τον δικό της τρόπο – έναν ανθρώπινο τρόπο. Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια των πολιτών της Ευρ. Ένωσης θα τεθούν, συνεπώς, στο επίκεντρο της στρατηγικής της».
Η Ευρ. Ένωση εξετάζει επίσης τη θέσπιση νέων υποχρεώσεων για τις δημόσιες αρχές αναφορικά με την εφαρμογή τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, καθώς και πιο λεπτομερείς κανόνες για τη χρήση τέτοιων συστημάτων σε δημόσιους χώρους.
Στα πλαίσια των μέτρων που συστήνονται από την Επιτροπή, η Ευρ. Ένωση θέλει επίσης να ενθαρρύνει τα κράτη να ορίσουν μια αρχή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή μελλοντικών κανόνων που θα αφορούν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η στρατηγική της Ευρ. Ένωσης αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε ήδη υπάρχουσες επεξεργασίες της Κομισιόν, όπως εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν πέρυσι από μια επιτροπή ακαδημαϊκών, ερευνητών και επιχειρηματικών στελεχών.
Εννοείται ότι οι κανόνες που θεσπίζονται από την Ευρ. Ένωση συχνά έχουν αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη, δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κατασκευάζουν λογισμικό ή hardware που θα αποκλείεται από την τεράστια αγορά του ευρωπαϊκού μπλοκ χωρών.