Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
To 3% των αστυνομικών ακατάλληλο να φέρει όπλο!
Σε μία περίοδο που η ψυχική υγεία των αστυνομικών απειλείται όσο ποτέ στο παρελθόν από στρεσογόνες καταστάσεις, ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες ένστολοι που δεν έχουν περάσει από τις επιτροπές όπλων της ΕΛΑΣ., οι οποίες εξετάζουν την καταλληλότητα των αστυνομικών να φέρουν οπλισμόΣε μία περίοδο που η ψυχική υγεία των αστυνομικών απειλείται όσο ποτέ στο παρελθόν από στρεσογόνες καταστάσεις, ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες ένστολοι που δεν έχουν περάσει από τις επιτροπές όπλων της ΕΛΑΣ., οι οποίες εξετάζουν την καταλληλότητα των αστυνομικών να φέρουν οπλισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως ο «ΕΤ.», οι μόλις δύο επιτροπές που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν το σύνολο των αστυνομικών, ενώ υπάρχουν άνδρες της Αστυνομίας που ενώ έχουν εμπλακεί σε σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς ή θανάτους δεν περνούν από τους ψυχολόγους. Το 3% των αστυνομικών που εξετάζεται από τις επιτροπές, που αποτελούνται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους, κρίνεται ακατάλληλο να φέρει όπλο και έτσι με απόφαση του Αρχηγείου μετατίθεται σε υπηρεσίες γραφείου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το 3% αφορά σε «σοβαρές περιπτώσεις» και πως σίγουρα το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο αν γινόταν μία πιο ενδελεχής εξέταση.
Συγκεκριμένα από το 2009 που λειτουργούν οι επιτροπές όπλων μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 16.500 αστυνομικοί στην Αττική, εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλοι οι 500. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στην Αττική τουλάχιστον 4.000 ένστολοι που δεν έχουν περάσει ποτέ από τις επιτροπές όπλων, εκ των οποίων -κατ’ εκτίμηση με βάσει το παραπάνω ποσοστό ακαταλληλότητας- οι 120 φέρουν όπλο ενώ δεν θα έπρεπε.
Τα μέλη των επιτροπών, οι οποίες υπάγονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛΑΣ., δουλεύουν σκληρά αλλά δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν παραπάνω από 2.060 άνδρες το χρόνο στην Αττική. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο με πολλά περιστατικά ένοπλων συμπλοκών ανάμεσα σε αστυνομικούς και κακοποιούς, αλλά και αυτοκτονίες ενστόλων. Ακόμα και μετά από ένοπλες συμπλοκές υπάρχουν αστυνομικοί που δεν καλούνται από την υπηρεσία τους να περάσουν από τις επιτροπές.
Ο 30χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος δολοφόνησε 52χρονο οδηγό ταξί στην Καστοριά, παρότι είχε πυροβολήσει το καλοκαίρι του 2014 τον Νίκο Μαζιώτη στο κέντρο της Αθήνας, δεν πέρασε στη συνέχεια από τις επιτροπές όπλων της Αττικής, παρότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιου είδους σοβαρά περιστατικά μπορούν να έχουν επίδραση στην ψυχολογία του ενστόλου. Και αυτό μολονότι η συμπλοκή με τον Μαζιώτη έγινε αιτία για να μετατεθεί ο 30χρονος για υπηρεσιακούς λόγους ασφαλείας από την Αθήνα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά.
Πηγή Ελεύθερος Τύπος