Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
7 Σεπτεμβρίου 2022 10:45

Το “back to school” προσελκύει το ψηφιακό έγκλημα

jh 1 b66f523a

Η περίοδος της επιστροφής στα σχολεία προκαλεί παραδοσιακά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. “Οι φοιτητές περνούν πολύ χρόνο συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Έτσι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως η τραπεζική απάτη, η κλοπή διαπιστευτηρίων και ταυτότητας ή η κατάληψη των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, διαπιστώνει η Check Point Software Technologies, πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας.

Η Check Point Software παρέχει πέντε συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρουΣύμφωνα με την Check Point Research, ο τομέας της εκπαίδευσης/έρευνας παρουσίασε τον υψηλότερο μηνιαίο όγκο επιθέσεων τόσο το 2022, όσο και το 2021, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, υπέστη σχεδόν 2.000 επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα – υπερδιπλάσιες εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις σε σύγκριση με τον μέσο όρο άλλων τομέων και αυξημένες κατά 6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021 και κατά 114% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια.

“Είναι δεδομένο ότι η πανδημία οδήγησε σε πολλές online αλλαγές για την εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο, αλλά οι αλλαγές αυτές κατέστησαν την πρόσβαση στα συστήματα των σχολικών οργανισμών πολύ πιο εύκολη, επιτρέποντας στους χάκερ να διεισδύσουν στα δίκτυα τους”, αναφέρει η εταιρεία.

Όπως εξηγεί, το μόνο που χρειάζεται για να δεχτεί ένα σχολείο κυβερνοεπίθεση είναι ένας εκπαιδευτικός, μαθητής ή γονέας να κάνει κλικ σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που δημιουργήθηκε από έναν χάκερ, οδηγώντας σε μια επίθεση ransomware.

Βαριές συνέπειες
Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο των σχολείων για ημέρες ή εβδομάδες για να ανακάμψουν, με αποτέλεσμα να χάνονται ημέρες μάθησης και πρόσθετο κόστος για τα σχολεία, που δεν μπορούν να χάνουν τη χρηματοδότηση τους από τέτοια συμβάντα.

“Δυστυχώς, πολλοί σπουδαστές δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να γίνουν στόχος κυβερνοεγκληματιών, πόσο μάλλον πώς να προστατευτούν. Όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των κυβερνοεπιθέσεων, το ανθρώπινο λάθος παίζει σημαντικό ρόλο και οι μαθητές και φοιτητές πρέπει να είναι σε επιφυλακή”, συνιστούν οι ειδικοί της Check Point Software.

Ασφαλείς στο Διαδίκτυο
Η Check Point Software απευθύνει πέντε συμβουλές, για να παραμένουν οι μαθητές ασφαλείς στο Διαδίκτυο:

“- Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο: Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, όπου οι εγκληματίες υποδύονται γνωστές εταιρείες για να προσπαθήσουν να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα, είναι όλο και πιο συχνές, ειδικά τώρα που οι συσκευές αποθηκεύουν μεγάλο όγκο πληροφοριών χρήστη.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διευθύνσεις URL που αποστέλλονται μέσω SMS, εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Whatsapp, ή μέσω email, καθώς μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα, πηγαίνετε πάντα στον επίσημο ιστότοπο του αποστολέα αντί να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο του μηνύματος.

 • Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης παντού. Κάθε μαθητής, που βασίζεται στην προσέγγιση “ένας κωδικός πρόσβασης για όλους”, μπορεί να δει όλους τους λογαριασμούς του να παραβιάζονται σε χρόνο ρεκόρ.

Μόλις ένας εισβολέας καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τον συνδυασμό της πλατφόρμας ενός θύματος, θα προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς του με το ίδιο κλειδί. Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, είναι απαραίτητο να δημιουργείτε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε εφαρμογή ή υπηρεσία με τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες, που συνδυάζει γράμματα (κεφαλαία και πεζά), αριθμούς και σύμβολα”.

Λήψη συνημμένων
“- Αποφύγετε τη λήψη συνημμένων αρχείων από αγνώστους: Ένα συνημμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστο αποστολέα μπορεί να αποτελέσει πύλη για κάθε είδους κυβερνοεπίθεση. Εάν, επιπλέον, η συσκευή χρησιμοποιείται για τηλεργασία ή είναι συνδεδεμένη σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότερη και πιο εκτεταμένη ζημιά.

 • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μη προστατευμένο δημόσιο Wi-Fi: Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι με το να βρίσκονται παράλληλα με εσάς στο ίδιο δίκτυο, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα όσα είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας. Πάντα θα υπάρχει κίνδυνος όταν συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το σκεφτείτε δύο φορές πριν το κάνετε.
 • Μην σερφάρετε σε μη κρυπτογραφημένους ιστότοπους: Είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος στον οποίο έχετε πρόσβαση διαθέτει πιστοποιητικό SSL. Αυτή η τεχνολογία διασφαλίζει ότι η σύνδεση είναι κρυπτογραφημένη και προστατεύει κάθε ευαίσθητη πληροφορία, εμποδίζοντας τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να βλέπουν και να τροποποιούν οποιαδήποτε δεδομένα μεταφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσωπικά”.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...