DIABASTE DWREAN SEC 134
techmail
DIGITAL TV 172
securityreport e mag odhgos 2021
23 Δεκεμβρίου 2020 12:43

Το ημερολόγιο της κυβερνοασφάλειας για τα Χριστούγεννα

7 συβουλές από την ESET για να παραμείνετε ο ένας κοντά στον άλλον… με ασφάλεια!

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F951c0512d08717506c33969b1fcbcc58 XL

Φέτος, πολλοί από εμάς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους μας εικονικά, δηλαδή όχι με φυσική παρουσία αλλά μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε την αξία της ασφάλειας της διαδικτυακής μας επικοινωνίας. Μπορεί να είμαστε τυχεροί που χάρη στην τεχνολογία μπορούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας να επικοινωνούμε διαδικτυακά, όμως οι διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, είτε πρόκειται για Social Μedia, για βιντεοκλήσεις ή διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών, εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Φέτος, πολλοί από εμάς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους μας εικονικά, δηλαδή όχι με φυσική παρουσία αλλά μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε την αξία της ασφάλειας της διαδικτυακής μας επικοινωνίας.

Μπορεί να είμαστε τυχεροί που χάρη στην τεχνολογία μπορούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας να επικοινωνούμε διαδικτυακά, όμως οι διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, είτε πρόκειται για Social Μedia, για βιντεοκλήσεις ή διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών, εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Ακολουθούν μερικές σύντομες συμβουλές από τους ειδικούς της διεθνούς εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET για να παραμείνουμε σε επαφή μέσω του διαδικτύου με ασφάλεια αυτά τα Χριστούγεννα.

 • Είτε συμμετέχετε σε μια επαγγελματική συνάντηση είτε μοιράζεστε χαρούμενες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, συνδεθείτε στο Zoom ή σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης με ασφάλεια.

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά μας για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις, είναι μέσω μιας διαδικτυακής υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης όπως είναι το Zoom. Από την αρχή της πανδημίας, οι πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης έχουν γνωρίσει έκρηξη της δημοτικότητάς τους και ως εκ τούτου έχουν επίσης γίνει στόχος από τους κυβερνοεγκληματίες.

Για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων, φροντίστε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Zoom, ή μπορείτε να ανατρέξετε στις γενικές συμβουλές μας για ασφαλείς τηλεδιασκέψεις.

 • Σκεφτείτε δύο φορές πριν μοιραστείτε τυχόν προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ή πριν μοιραστείτε οτιδήποτε για την ακρίβεια. Σκεφτείτε το κοινό, το περιεχόμενο, τον αντίκτυπο.

Ενώ η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους σας από απόσταση είναι ευκολότερη στην ψηφιακή εποχή, παρ’ όλα αυτά ενέχει κινδύνους. Θα πρέπει να προσέχετε τι μοιράζεστε και με ποιον. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε τη λίστα των φίλων σας στο Facebook; Τους γνωρίζεται πραγματικά όλους; Ίσως θέλετε να ανεβάσετε μια Χριστουγεννιάτικη φωτογραφία μαζί με το παιδί σας, αλλά έχετε σκεφτεί όλες τις πληροφορίες που μπορεί να περιέχει μια φωτογραφία; Οι λεπτομέρειες στη φωτογραφία ή τα metadata θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την τοποθεσία όπου τραβήχτηκε. Αυτοί είναι κίνδυνοι που μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη προτού δημοσιεύσετε κάτι.

 • Ο φίλος σας δημιούργησε ένα νέο λογαριασμό στα Social Μedia; Βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός δεν είναι ψεύτικος

Η κλωνοποίηση λογαριασμών κοινωνικών μέσων είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να εξαπατούν τους followers. Οι κυβερνοεγκληματίες  αντιγράφουν ολόκληρο το προφίλ του στόχου και επικοινωνούν με τη λίστα των φίλων του. Ο «σωσίας» θα ισχυριστεί ότι κυβερνοεγκληματίες έχουν παραβιάσει το λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς τους οποίους και άδειασαν. Μετά θα σας ζητήσει να τον βοηθήσετε με κάποιο χρηματικό ποσό. Επομένως, εάν δείτε ότι ένας φίλος σας στα social media έχει έναν εντελώς νέο λογαριασμό που είναι αντίγραφο του κανονικού του, επικοινωνήστε μαζί του μέσω ενός άλλου καναλιού επικοινωνίας για να δείτε εάν πρόκειται για επίθεση κλωνοποίησης.

 • Κατεβάστε εφαρμογές – για ψυχαγωγία, επικοινωνία, ή κάτι άλλο – μόνο από το επίσημο κατάστημα, και αναβαθμιστείτε τις εφαρμογές τακτικά

Εάν σκοπεύετε να κατεβάσετε νέες εφαρμογές στη συσκευή σας, είτε πρόκειται για πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων είτε για παιχνίδια για να περάσετε το χρόνο σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις κατεβάσετε από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών της συσκευής σας. Μπορεί κάποια εναλλακτικά ή ανεπίσημα καταστήματα να προσφέρουν εφαρμογές με λιγότερα χρήματα ή μερικές φορές ακόμα και δωρεάν. Όμως κατεβάζοντάς τες από τέτοια καταστήματα ίσως ανοίγετε πιθανές οδούς επίθεσης, καθώς οι εφαρμογές δεν ελέγχονται ούτε περνούν από αυστηρές διαδικασίες έγκρισης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη λήψη κακόβουλων εφαρμογών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά.

 

 

 • Εάν χρησιμοποιείτε εφαρμογές γνωριμιών, προσέξετε τις απάτες

Ενώ οι εφαρμογές για διαδικτυακές γνωριμίες ήταν δημοφιλείς και πριν το COVID-19, η πανδημία τις έχει μετατρέψει σε μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες επιλογές για να συναντήσετε ανθρώπους την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν παύουν όμως να αποτελούν πηγή κινδύνων.

Εάν συναντήσετε κάποιον σε μια πλατφόρμα γνωριμιών, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Εάν η νέα σας γνωριμία προσπαθήσει να μετακινήσει τη συνομιλία σε μια άλλη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, ή εάν δηλώσει πολύ γρήγορα ότι τρέφει έντονα αισθήματα για εσάς ή εάν αρχίσει να ζητά χρήματα, θα πρέπει αμέσως να μπείτε σε υποψίες, πριν πληγώσει την καρδιά σας και αδειάσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Θα πρέπει επίσης να είστε σε εγρήγορση όταν δείτε να γίνεται χρήση ψεύτικων φωτογραφιών (τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνων).

 • Οι απάτες με online gaming είναι επίσης αρκετά διαδεδομένες. Εάν η προσφορά φαίνεται λάθος ή πολύ καλή για να είναι αληθινή, ελέγξτε περισσότερο

Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος για να περάσετε το χρόνο σας μέσα στην καραντίνα ενώ ταυτόχρονα παραμένετε σε επαφή με τους φίλους σας. Ωστόσο, αυτός ο αγαπημένος τρόπος ψυχαγωγίας είναι ταυτόχρονα ένας αγαπημένος στόχος και για πολλούς απατεώνες που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να εξαπατήσουν τους μανιώδεις παίκτες.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα αντικείμενο εντός του παιχνιδιού, αλλά δεν έχετε την υπομονή για να το αποκτήσετε μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, ορισμένα παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα να το αγοράσετε. Αυτό βέβαια μπορεί να κοστίζει περισσότερο από ό, τι θέλετε να πληρώσετε. Έτσι, οι απατεώνες προσπαθούν συχνά να ξεγελάσουν τους παίκτες προσφέροντας «καταπληκτικές προσφορές», οι οποίες θα σας αφήσουν και χωρίς χρήματα και χωρίς το πολυπόθητο αντικείμενο. Επομένως, εάν θέλετε να κάνετε αγορές προτιμήστε το επίσημο κατάστημα του παιχνιδιού.

 • Προσέξτε το διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying), είτε σας επηρεάζει ως θύμα είτε ως παρατηρητή

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το διαδικτυακό εκφοβισμό με παιδιά, οι ενήλικες μπορούν επίσης να πέσουν θύματά του. Εάν είστε θύμα ή μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού, δεν πρέπει να παραμείνετε σιωπηλοί αλλά πρέπει να μιλήσετε.

 Ευτυχώς, οι διαδικτυακές πλατφόρμες γνωρίζουν ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα και έχουν υιοθετήσει εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που παρέχονται από τα social media και άλλες πλατφόρμες και να αναφέρετε τους παραβάτες, ώστε να τιμωρηθούν για τη συμπεριφορά τους, παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη στα θύματα.  Τέλος, εάν δε θα αισθανόσασταν άνετα να διαβάσετε το σχόλιό σας δυνατά σε δημόσιο χώρο, τότε καλύτερα να μην το δημοσιεύσετε καθόλου. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε οι διαδικτυακές συνομιλίες να παραμένουν ανοιχτές, με ευγένεια και σεβασμό.

Το βασικό συμπέρασμα από τις συμβουλές είναι ότι ενώ προσπαθείτε να είστε υπεύθυνοι και κοινωνικά αποστασιοποιημένοι και ταυτόχρονα προσπαθείτε να διατηρήσετε  τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, θα πρέπει να είστε εξίσου υπεύθυνοι και προσεκτικοί και με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο. Οι κυβερνοεγκληματίες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να γιορτάσουν στο διαδίκτυο και δεν θα διστάσουν να στοχεύσουν πιθανά θύματα, εάν πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα να βγάλουν χρήματα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
 • Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Creta Electronix 2022, η πρώτη κλαδική έκθεση συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και ξενοδοχειακών λύσεων στην Κρήτη. Η τοπική αγορά και κοινωνία αγκάλιασε με ενθουσιασμό ...
 • Χρήστος Φείδας

  Χρήστος Φείδας

  Με ποιοτικά προϊόντα, που αντέχουν σε βάθος χρόνου, μοντέρνο σχεδιασμό, πολύ μεγάλη ευκολία χρήσης και καινοτόμες λειτουργίες, η Sigma Security αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες εταιρίες ...
 • Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Σήμερα, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας θέλουν να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους πελάτες τους, παρέχοντας τους ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων και υπηρεσιών ...
 • POS τερματικά και Video Analytics

  POS τερματικά και Video Analytics

  Μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη απωλειών στα καταστήματα λιανικής, είναι η ενσωμάτωση των δεδομένων σημείου πώλησης (POS) με τις σύγχρονες πλατφόρμες Video Analytics. Η πλ...
 • Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Οι Enterprise λύσεις λογισμικού είναι αναμφίβολα μια επένδυση που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, ειδικά από τη στιγμή που επιλύουν δεκάδες προβλήματα σε μικρομεσαίες, μεγάλες επιχειρήσ...
 • Κάρτες MicroSD

  Κάρτες MicroSD

  Μπορεί να είναι στατικές, περιστρεφόμενες, να κρέμονται από μία οροφή, να κάθονται σε ένα ράφι, ακόμα και να είναι αόρατες, ωστόσο, το μόνο σίγουρο για τις κάμερες ασφαλείας, είναι πως σήμερα αποτ...
 • Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό τη...
 • Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Αυτή τη στιγμή, η ευρωπαϊκή επιτροπή CENELEC TC79, που είναι υπεύθυνη για τα συστήματα συναγερμού, εξετάζει μια αναθεώρηση του γνωστού προτύπου EN50131-1, το οποίο χωρίζεται στην ουσία σε 4 κατηγο...
 • IP κάμερες

  IP κάμερες

  Ολοένα και περισσότερες συσκευές ασφαλείας συνδέονται στο internet με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός παραβιάσεων και άρα η διαρροή προσωπικών δεδομένων.  Οι εν λόγω επιθέσεις, που ονομάζον...
 • Body Worn Cameras

  Body Worn Cameras

  Οι φορητές κάμερες (body κάμερες) είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να τοποθετούνται στον κορμό, στο κράνος, ακόμα και στα γυαλιά. Οι περισσότερες από αυτές τις κάμερες διαθέτουν streaming δυνατότ...
 • NOVA ALARM

  NOVA ALARM

  Το σύστημα ασφαλείας NOVA ALARM είναι ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού, με περισσότερα από 13 έτη αξιόλογης παρουσίας στην ελληνική αγορά και διατίθεται αποκλειστικά από την KEEPER GROUP.  Ακο...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design