Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
13 Ιανουαρίου 2021 10:32

Το κακόβουλο λογισμικό Emotet έπληξε το 7% των εταιρειών παγκοσμίως

168bfd447106553e77e5a7a7cbc6fa3f XL 6e45b81f

Στην πρώτη θέση της λίστας των top malwares επέστρεψε τον Δεκέμβριο το trojan Emotet, επηρεάζοντας το 7% των οργανισμών παγκοσμίως. Οι ερευνητές εντόπισαν μια διεθνή καμπάνια ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, που στόχευσε περισσότερους από 100.000 χρήστες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Στην πρώτη θέση της λίστας των top malwares επέστρεψε τον Δεκέμβριο το trojan Emotet, επηρεάζοντας το 7% των οργανισμών παγκοσμίως. Οι ερευνητές εντόπισαν μια διεθνή καμπάνια ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, που στόχευσε περισσότερους από 100.000 χρήστες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020, το Emotet ήταν σταθερά στην κορυφή του Global Threat Index και συνδέθηκε με ένα κύμα επιθέσεων ransomware. Ωστόσο, τον Νοέμβριο ήταν πολύ λιγότερο διαδεδομένο, πέφτοντας στην 5η θέση του Global Threat Index.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι έχει πλέον ενημερωθεί με νέα κακόβουλα ωφέλιμα φορτία και βελτιωμένες δυνατότητες διαφυγής εντοπισμού: η τελευταία έκδοση του δημιουργεί ένα πλαίσιο διαλόγου, το οποίο το βοηθά να αποφεύγει τον εντοπισμό από τους χρήστες. Η νέα καμπάνια κακόβουλου ανεπιθύμητου περιεχομένου του Emotet χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές παράδοσης για τη διάδοση του, συμπεριλαμβανομένων ενσωματωμένων συνδέσμων, συνημμένων εγγράφων ή αρχείων Zip που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης.

Σύμφωνα με την Check Point Software Technologies Ltd, το Emotet αναπτύχθηκε αρχικά ως δούρειος ίππος υποκλοπής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο κρυβόταν στους υπολογιστές των χρηστών για να κλέψει ιδιωτικές και ευαίσθητες πληροφορίες. Ωστόσο, έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα θεωρείται ως μία από τις πιο δαπανηρές και καταστροφικές παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει εκτιμήσει ότι κάθε περιστατικό που αφορά στο Emotet κοστίζει στους οργανισμούς άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για να διορθωθεί.

Ευπάθειες
Όπως επισημαίνει η Check Point στον Παγκόσμιο Κατάλογο Απειλών για τον Δεκέμβριο του 2020, το “MVPower DVR Remote Code Execution” αναδείχθηκε στην πιο συνηθισμένη εκμεταλλεύσιμη ευπάθεια, επηρεάζοντας το 42% των οργανισμών παγκοσμίως.

Στις συσκευές MVPower DVR υπάρχει μια ευπάθεια εκτέλεσης κώδικα από απόσταση. Ένας επιτιθέμενος από μακριά μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το ελάττωμα και να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα στο επηρεασμένο router μέσω ενός crafted αιτήματος.

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τις πιο συνηθισμένες εκμεταλλεύσιμες ευπάθειες ακολουθεί το “HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756)” που επηρεάζει το 42% των οργανισμών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα πεδία στα HTTP επιτρέπουν στον πελάτη και τον διακομιστή να μεταβιβάσουν πρόσθετες πληροφορίες. Ένας απομακρυσμένος εισβολέας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ευάλωτο πεδίο του HTTP για να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα στη μηχανή του θύματος.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure. Η ευπάθεια αποκάλυψης πληροφοριών έχει αναφερθεί στο Git Repository. Η επιτυχής εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας θα μπορούσε να επιτρέψει μια ακούσια διαρροή πληροφοριών.

Όσον αφορά τις τρεις πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού για κινητές συσκευές τον Δεκέμβριο, το Hiddad κατέχει την 1η θέση ως το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά, ακολουθούμενο από τα xHelper και Triada. Το Hiddad είναι ένα malware λογισμικό Android που επανασυσκευάζει νόμιμες εφαρμογές και στη συνέχεια τις κυκλοφορεί σε ένα κατάστημα τρίτων.

Το xHelper είναι μια κακόβουλη εφαρμογή που χρησιμοποιείται για τη λήψη άλλων κακόβουλων εφαρμογών και την προβολή διαφημίσεων. Η εφαρμογή είναι ικανή να «κρύβεται» από τον χρήστη και να επανεγκατασταθεί αυτόματα σε περίπτωση που απεγκατασταθεί. Τέλος, το Triada παρέχει δικαιώματα superuser για λήψη κακόβουλου λογισμικού.

 

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...