Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Το Πρώτο ‘’International Cybersecurity Challenge’’ θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Με βάση την επιτυχία των αποκαλούμενων διαγωνισμών Capture-the-flag (CTFs)”, ο ENISA, μαζί με άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, αποφάσισε να σχεδιάσει και να φιλοξενήσει για πρώτη φορά το International Cybersecurity Challenge (ICC). Με αυτό το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, ανεβαίνοντας σε παγκόσμια κλίμακα με περιφερειακές ομάδες που συμμετέχουν από όλο τον κόσμο.
Με βάση την επιτυχία των αποκαλούμενων διαγωνισμών Capture-the-flag (CTFs)”, ο ENISA, μαζί με άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, αποφάσισε να σχεδιάσει και να φιλοξενήσει για πρώτη φορά το International Cybersecurity Challenge (ICC). Με αυτό το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, ανεβαίνοντας σε παγκόσμια κλίμακα με περιφερειακές ομάδες που συμμετέχουν από όλο τον κόσμο.
Σε συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης του ‘’European Cybersecurity Challenge’’(ECSC) από το 2015 και μετά, το ‘’International Cybersecurity Challenge’’ έρχεται ως το επόμενο βήμα στον διαγωνισμό, επεκτείνοντάς τον σε ένα πολυεθνικό επίπεδο.
Ο Οργανισμός με χαρά ανακοινώνει ότι το 1ο ‘’International Cybersecurity Challenge’’ θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της Αθήνας. Ο διαγωνισμός είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Στο ICC θα συμμετάσχουν έως και εννέα διεθνείς ομάδες που αποτελούνται από 15 εθνικούς παίκτες ηλικίας 18 έως 26 ετών από όλο τον κόσμο. Οι ομάδες θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από challenges, όπως web application και system exploitation, cryptography, reverse engineering, hardware challenges, forensic analysis και attack/defence.
Το ICC θα συνδέσει το όνομά του με τα κορυφαία ταλέντα του κόσμου από τον τομέα της κυβερνοασφάλειας και αναμένεται να γίνει ένα από τα βασικά εκκολαπτήρια της επιχειρηματικότητας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Πώς λειτουργεί;
Το πρώτο ICC θα απαρτίζεται από περισσότερα από 4000 νέα ταλέντα και θα αποτελείται από περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας, με περισσότερες από 64 χώρες να συμμετέχουν ενεργά. Κάθε γεωγραφική περιοχή θα εκπροσωπείται από μια ομάδα νέων ταλέντων που βρίσκονται στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές και θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας τους μέσω προκαταρκτικών challenges με τη μορφή CTF. Οι 15 κορυφαίοι παίκτες στα προκαταρκτικά CTFs θα σχηματίσουν τις περιφερειακές ομάδες που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τους τελικούς και την τελετή απονομής τον ερχόμενο Ιούνιο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του διαγωνισμού, οι περιφερειακές ομάδες θα διαγωνιστούν σε CTF challenges τύπου Jeopardy, όπως web applications, reverse engineering, hardware και forensics. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, επιλεγμένες ομάδες θα διαγωνιστούν σε ένα attack/defence challenge.
Με στόχο πάντα έναν διαφανή και δίκαιο ανταγωνισμό, η οργάνωση του ICC παρακολουθείται και διασφαλίζεται από μια Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από κυβερνητικούς και περιφερειακούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο. Σκοπός της διευθύνουσας επιτροπής είναι να καθορίσει τους κανόνες και τις προκλήσεις του διαγωνισμού, να σχηματίσει τις ομάδες που θα διαγωνιστούν και να αποφασίσει για την επιλογή των υποψηφίων.
Χωρίς την υποστήριξη και τη βοήθεια όλων των εταίρων που εμπλέκονται στη Διοικούσα Επιτροπή, δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωση μιας τόσο εκτεταμένης δραστηριότητας.
Γιατί ένας διεθνής διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας; ICC 2022
Υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων και γνώσεων που απαιτούνται για την προστασία της κοινωνίας μας από κυβερνοεπιθέσεις ώστε να μετριαστούν πιθανές απειλές. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να εκπαιδεύσουμε και να μυήσουμε τις μελλοντικές γενιές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας και θα εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και θωρακισμένο κυβερνοχώρο.
Το ICC δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός. Ο απώτερος στόχος είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης που παρατηρείται σε επαγγελματίες ασφάλειας πληροφορικής, προσελκύοντας και συγκεντρώνοντας κορυφαία ταλέντα του κυβερνοχώρου από όλο τον κόσμο. Επίσης, προωθεί περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των περιφερειών που συμμετέχουν.
Έτσι, αναμένεται να αυξήσει τη συνολική ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών στην παγκόσμια κοινότητα και να ενισχύσει την εκπαίδευση και τις δεξιότητες που χρειάζονται τα νεαρά ταλέντα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πρωτοπορώντας στο σχεδιασμό μιας διεθνούς πρόκλησης, το ICC φιλοδοξεί να εμφυσήσει την αρχή για μια κοινωνία με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε παγκόσμια κλίμακα και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές υπηρεσίες.