DIABASTE DWREAN SEC 134
techmail
DIGITAL TV 172
securityreport e mag odhgos 2021
1 Οκτωβρίου 2021 10:52

Το Threat Lab της Watchguard αναφέρει ότι το 91,5% του κακόβουλου λογισμικού έφτασε μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων το 2ο τρίμηνο του 2021

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F8d385e10586aebc49edd93110a5187aa XL

Η WatchGuard® Technologies, παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια και τη νοημοσύνη του δικτύου, τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA), την προηγμένη προστασία τελικού σημείου και το ασφαλές Wi-Fi, σήμερα δημοσίευσε την τελευταία τριμηνιαία αναφορά Internet Security Report, περιγράφοντας λεπτομερώς τις κορυφαίες τάσεις κακόβουλου λογισμικού και απειλές για την ασφάλεια δικτύου, που αναλύθηκαν από ερευνητές του Threat Lab της WatchGuard, κατά το 2ο τρίμηνο του 2021.

Η WatchGuard® Technologies, παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια και τη νοημοσύνη του δικτύου, τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA), την προηγμένη προστασία τελικού σημείου και το ασφαλές Wi-Fi, σήμερα δημοσίευσε την τελευταία τριμηνιαία αναφορά Internet Security Report, περιγράφοντας λεπτομερώς τις κορυφαίες τάσεις κακόβουλου λογισμικού και απειλές για την ασφάλεια δικτύου, που αναλύθηκαν από ερευνητές του Threat Lab της WatchGuard, κατά το 2ο τρίμηνο του 2021.

Η αναφορά περιλαμβάνει επίσης νέα στοιχεία βασισμένα σε πληροφορίες απειλής τελικού σημείου που εντοπίστηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Τα κορυφαία ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό 91,5% του κακόβουλου λογισμικού που έφτασε μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων HTTPS, ανησυχητικές εξάρσεις σε απειλές κακόβουλου λογισμικού fileless, δραματική αύξηση ransomware, μεγάλη ανάπτυξη επιθέσεων δικτύου και πολλά άλλα.

“Με μεγάλο μέρος του κόσμου να λειτουργεί σταθερά σε κινητό ή υβριδικό μοντέλο εργασίας, η παραδοσιακή περίμετρος δικτύου δεν παίζει πάντα ρόλο στην εξίσωση της άμυνας στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε ο Corey Nachreiner, διευθυντής ασφαλείας της WatchGuard. “Ενώ μια ισχυρή περιμετρική άμυνα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης ασφάλειας, η ισχυρή προστασία του τελικού σημείου (EPP) και η ανίχνευση και απόκριση τελικού σημείου (EDR) είναι ολοένα και πιο ουσιαστικής σημασίας.”

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ευρημάτων, η έκθεση Internet Security Report του 2ου τριμήνου, αποκαλύπτει:
• Μεγάλες ποσότητες κακόβουλου λογισμικού φτάνουν μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων – Στο 2ο τρίμηνο, το 91,5% του κακόβουλου λογισμικού έφτασε μέσω μιας κρυπτογραφημένης σύνδεσης, μια δραματική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Με απλά λόγια, οποιοσδήποτε οργανισμός που δεν εξετάζει την κίνηση κρυπτογραφημένου HTTPS στην περίμετρο χάνει το 9/10 από όλα τα κακόβουλα προγράμματα.

• Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί εργαλεία Powershell για να παρακάμψει τις ισχυρές προστασίες – Το AMSI.Disable.A εμφανίστηκε στην κορυφαία ενότητα κακόβουλου λογισμικού της WatchGuard για πρώτη φορά στο πρώτο τρίμηνο και αμέσως εκτοξεύθηκε στο επόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας τη λίστα στο #2 συνολικά κατά όγκο και αποκτώντας την #1 θέση για συνολικά κρυπτογραφημένες απειλές. Αυτή η οικογένεια κακόβουλων προγραμμάτων χρησιμοποιεί εργαλεία PowerShell για να εκμεταλλευτεί διάφορες ευπάθειες στα Windows. Αυτό όμως που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η τεχνική υπεκφυγής του. Η WatchGuard διαπίστωσε ότι το AMSI.Disable.A διαθέτει κώδικα ικανό να απενεργοποιήσει τη διεπαφή σάρωσης κατά του κακόβουλου λογισμικού (AMSI) στο PowerShell, επιτρέποντάς του να παρακάμψει τους ελέγχους ασφαλείας με το ωφέλιμο κακόβουλο λογισμικό του να μην ανιχνεύεται.
• Οι απειλές Fileless εκτοξεύονται στα ύψη, γίνονται ακόμη πιο αποφευκτικές – Μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2021, οι ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού που προέρχονται από μηχανές δέσμης ενεργειών όπως το PowerShell έχουν ήδη φτάσει το 80% του συνολικού όγκου επίθεσης που ξεκίνησε το περασμένο έτος, όπου η ίδια αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με τον τρέχοντα ρυθμό, οι ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού Fileless το 2021 είναι σε καλό δρόμο για να διπλασιαστούν σε όγκο ετησίως.
• Οι επιθέσεις δικτύου ανθίζουν παρά τη στροφή προς κυρίως απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό – Οι συσκευές της WatchGuard εντόπισαν σημαντική αύξηση των επιθέσεων δικτύου, η οποία αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έφτασε στον υψηλότερο όγκο από τις αρχές του 2018. Το πρώτο τρίμηνο σημείωσε σχεδόν 4,1 εκατομμύρια επιθέσεις δικτύου. Στο τρίμηνο που ακολούθησε, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο-χάραξε μια επιθετική πορεία που αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της διατήρησης της περιμετρικής ασφάλειας παράλληλα με προστασίες εστιασμένες στους χρήστες.

• Οι επιθέσεις ransomware επιστρέφουν εκδικητικά – Ενώ οι συνολικές ανιχνεύσεις ransomware στο τελικό σημείο βρίσκονταν σε πτωτική τροχιά από το 2018 έως το 2020, αυτή η τάση έσπασε το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς το σύνολο των έξι μηνών τελείωσε μόλις μετά το σύνολο του έτους 2020. Εάν οι ημερήσιοι εντοπισμοί ransomware παραμείνουν σταθεροί μέχρι το υπόλοιπο του 2021, ο φετινός όγκος θα αγγίξει αύξηση πάνω από 150% σε σύγκριση με το 2020.

• Ισχυρό ransomware χτυπάει με επιθέσεις τύπου “shotgun blast”- Η επίθεση της Colonial Pipeline στις 7 Μαΐου 2021 κατέστησε απόλυτα και τρομακτικά σαφές ότι το ransomware ως απειλή είναι εδώ για να μείνει. Ως το κορυφαίο περιστατικό ασφάλειας του τριμήνου, η παραβίαση υπογραμμίζει πώς οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο όχι μόνο βάζουν τις πιο ζωτικές υπηρεσίες-όπως νοσοκομεία, βιομηχανικό έλεγχο και υποδομή-στο στόχαστρό τους, αλλά φαίνεται να αυξάνουν εξίσου τις επιθέσεις εναντίον αυτών των στόχων υψηλής αξίας. Η ανάλυση περιστατικών της WatchGuard εξετάζει τις συνέπειες, πώς φαίνεται το μέλλον για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών και τα βήματα που μπορούν να λάβουν οι οργανισμοί σε κάθε τομέα για να βοηθήσουν στην άμυνα ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις και να επιβραδύνουν τη διάδοσή τους.

• Οι παλιές υπηρεσίες συνεχίζουν να αποδεικνύονται άξιοι στόχοι – Παρεκκλίνοντας από τις συνηθισμένες μία έως δύο νέες υπογραφές που εμφανίστηκαν σε προηγούμενες τριμηνιαίες αναφορές, υπήρξαν τέσσερις ολοκαίνουριες υπογραφές μεταξύ των κορυφαίων 10 επιθέσεων δικτύου της WatchGuard για το δεύτερο τρίμηνο. Αξιοσημείωτο, το πιο πρόσφατο ήταν μια ευπάθεια του 2020 στη δημοφιλή γλώσσα δικτύου PHP, αλλά τα άλλα τρία δεν είναι καθόλου νέα. Αυτά περιλαμβάνουν μια ευπάθεια στο 20ll Oracle GlassFish Server, ένα ελάττωμα έγχυσης SQL 2013 στην εφαρμογή ιατρικών αρχείων OpenEMR και μια ευπάθεια απομακρυσμένης εκτέλεσης κώδικα (RCE) 2017 στο Microsoft Edge. Ενώ είναι παρωχημένα, όλα εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους εάν αφεθούν χωρίς έλεγχο.

• Οι απειλές που βασίζονται στο Microsoft Office εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς – Tο Q2 είδε μια νέα προσθήκη στη λίστα των 10 πιο διαδεδομένων επιθέσεων δικτύου, και έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφή. Η υπογραφή, 1133630, είναι το θέμα ευπάθειας RCE 2017 που αναφέρθηκε παραπάνω και επηρεάζει τα προγράμματα περιήγησης της Microsoft. Αν και μπορεί να είναι μια παλιά ευπάθεια και να έχει διορθωθεί στα περισσότερα συστήματα (ελπίζουμε), εκείνα που δεν έχουν ακόμη επιδιορθωθεί προβλέπεται να αντιμετωπίσουν μια έντονη επαγρύπνηση, εάν ένας εισβολέας είναι σε θέση να τα φτάσει πριν λάβουν δράση. Στην πραγματικότητα, ένα πολύ παρόμοιο σφάλμα ασφαλείας RCE υψηλής σοβαρότητας, που εντοπίστηκε ως CVE-2021-40444, έγινε πρωτοσέλιδο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν χρησιμοποιήθηκε ενεργά σε στοχευμένες επιθέσεις εναντίον υπολογιστών με Windows 10 και του Office 365. Οι απειλές που βασίζονται στο Office εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς όταν πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό, γι’ αυτό ακόμα εντοπίζουμε αυτές τις δοκιμασμένες και αληθινές επιθέσεις στην εκεί έξω. Ευτυχώς, εξακολουθούν να εντοπίζονται από δοκιμασμένες άμυνες IPS.

• Οι τομείς ηλεκτρονικού “ψαρέματος” μεταμφιέζονται ως νόμιμοι, ευρέως αναγνωρισμένοι τομείς – η WatchGuard έχει παρατηρήσει αύξηση της χρήσης κακόβουλου λογισμικού που στοχεύει πρόσφατα διακομιστές του Microsoft Exchange και γενικούς χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για λήψη trojans απομακρυσμένης πρόσβασης (RATs) σε εξαιρετικά ευαίσθητες τοποθεσίες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι και μαθητευόμενοι επέστρεψαν είτε σε υβριδικά γραφεία και ακαδημαϊκά περιβάλλοντα είτε στις συνηθισμένες προς αυτούς συμπεριφορές δραστηριότητας στον χώρο τους. Σε κάθε δραστηριότητα – ή τοποθεσία – συνιστάται η ισχυρή επίγνωση της ασφάλειας και η παρακολούθηση των εξερχόμενων επικοινωνιών σε συσκευές που δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένες απευθείας με τις συνδεδεμένες συσκευές.

Οι αναφορές τριμήνου της Watchguard βασίζονται σε ανώνυμα δεδομένα Firebox Feed από ενεργά WatchGuard Fireboxes των οποίων οι κάτοχοι έχουν συναινέσει να μοιραστούν τα δεδομένα τους για να υποστηρίξουν άμεσα τις ερευνητικές προσπάθειες του Threat Lab. Στο δεύτερο τρίμηνο, η WatchGuard απέκλεισε συνολικά περισσότερες από 16,6 εκατομμύρια παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού (438 ανά συσκευή) και σχεδόν 5,2 εκατομμύρια απειλές δικτύου (137 ανά συσκευή). Η πλήρης αναφορά περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με πρόσθετα κακόβουλα προγράμματα και τάσεις δικτύου από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μια ακόμη βαθύτερη βουτιά σε απειλές που εντοπίστηκαν στο τελικό σημείο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, προτεινόμενες στρατηγικές ασφάλειας και κρίσιμες συμβουλές άμυνας για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και σε οποιονδήποτε τομέα και πολλά άλλα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
 • Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Creta Electronix 2022, η πρώτη κλαδική έκθεση συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και ξενοδοχειακών λύσεων στην Κρήτη. Η τοπική αγορά και κοινωνία αγκάλιασε με ενθουσιασμό ...
 • Χρήστος Φείδας

  Χρήστος Φείδας

  Με ποιοτικά προϊόντα, που αντέχουν σε βάθος χρόνου, μοντέρνο σχεδιασμό, πολύ μεγάλη ευκολία χρήσης και καινοτόμες λειτουργίες, η Sigma Security αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες εταιρίες ...
 • Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Σήμερα, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας θέλουν να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους πελάτες τους, παρέχοντας τους ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων και υπηρεσιών ...
 • POS τερματικά και Video Analytics

  POS τερματικά και Video Analytics

  Μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη απωλειών στα καταστήματα λιανικής, είναι η ενσωμάτωση των δεδομένων σημείου πώλησης (POS) με τις σύγχρονες πλατφόρμες Video Analytics. Η πλ...
 • Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Οι Enterprise λύσεις λογισμικού είναι αναμφίβολα μια επένδυση που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, ειδικά από τη στιγμή που επιλύουν δεκάδες προβλήματα σε μικρομεσαίες, μεγάλες επιχειρήσ...
 • Κάρτες MicroSD

  Κάρτες MicroSD

  Μπορεί να είναι στατικές, περιστρεφόμενες, να κρέμονται από μία οροφή, να κάθονται σε ένα ράφι, ακόμα και να είναι αόρατες, ωστόσο, το μόνο σίγουρο για τις κάμερες ασφαλείας, είναι πως σήμερα αποτ...
 • Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό τη...
 • Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Αυτή τη στιγμή, η ευρωπαϊκή επιτροπή CENELEC TC79, που είναι υπεύθυνη για τα συστήματα συναγερμού, εξετάζει μια αναθεώρηση του γνωστού προτύπου EN50131-1, το οποίο χωρίζεται στην ουσία σε 4 κατηγο...
 • IP κάμερες

  IP κάμερες

  Ολοένα και περισσότερες συσκευές ασφαλείας συνδέονται στο internet με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός παραβιάσεων και άρα η διαρροή προσωπικών δεδομένων.  Οι εν λόγω επιθέσεις, που ονομάζον...
 • Body Worn Cameras

  Body Worn Cameras

  Οι φορητές κάμερες (body κάμερες) είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να τοποθετούνται στον κορμό, στο κράνος, ακόμα και στα γυαλιά. Οι περισσότερες από αυτές τις κάμερες διαθέτουν streaming δυνατότ...
 • NOVA ALARM

  NOVA ALARM

  Το σύστημα ασφαλείας NOVA ALARM είναι ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού, με περισσότερα από 13 έτη αξιόλογης παρουσίας στην ελληνική αγορά και διατίθεται αποκλειστικά από την KEEPER GROUP.  Ακο...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design