DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
29 Ιουνίου 2022 13:07

WatchGuard Threat Lab: Διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις ransomware σε σχέση με το σύνολο του 2021

watchguard 7df38564

Η WatchGuard® Technologies, παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια δικτύων, την προηγμένη προστασία σταθμών εργασίας, τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) και το ασφαλές Wi-Fi, ανακοίνωσε τα ευρήματα από την πιο πρόσφατη τριμηνιαία αναφορά Internet Security Report, αναφέροντας λεπτομερώς τις σημαντικότερες τάσεις κακόβουλου λογισμικού και απειλές ασφάλειας δικτύου που αναλύθηκαν από τους ερευνητές του WatchGuard Threat Lab.

Η έρευνα της WatchGuard αποκάλυψε ότι οι ανιχνεύσεις ransomware του πρώτου τριμήνου του 2022, είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες για το σύνολο του 2021, το Emonet botnet έκανε δυναμική επιστροφή, η περιβόητη ευπάθεια Log4Shell τριπλασίασε τις προσπάθειες επίθεσής της, η κακόβουλη δραστηριότητα cryptomining αυξήθηκε, και πολλά άλλα ακόμη.

«Βασισμένοι στην μεγάλη άνοδο του ransomware στην αρχή αυτής της χρονιάς και σε δεδομένα από προηγούμενα τρίμηνα, θα σπάσουμε το ετήσιο ρεκόρ μας σε ανιχνεύσεις ransomware,» αναφέρει ο Corey Nachreiner, chief security officer της WatchGuard. «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τις εταιρείες, όχι μόνο να δεσμευτούν στην εφαρμογή απλών αλλά σημαντικών μέτρων αλλά και να υιοθετήσουν μια πραγματικά ενοποιημένη προσέγγιση ασφαλείας που μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά στις αυξανόμενες και εξελισσόμενες απειλές»

Άλλα βασικά ευρήματα της έκθεσης ασφάλειας, Internet Security Report, η οποία αναλύσει δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2022, περιλαμβάνουν:

 • Το Ransomware γίνεται πυρηνικό – Παρότιτα ευρήματα του Threat Lab, για την αναφορά ασφάλειας δικτύου για το Q4 του 2021, έδειξαν ότι οι επιθέσεις ransomware μειώνονταν κάθε χρόνο, αυτό άλλαξε το 1ο τρίμηνο του 2022 με μια τεράστια έκρηξη σε ανιχνεύσεις ransomware. Είναι εντυπωσιακό το ότι ο αριθμός επιθέσεων ransomware που ανιχνεύτηκαν το 1ο τρίμηνο είναι ήδη διπλάσιος από το σύνολο του 2021.

 • Η LAPSUS$ αναδύεται ύστερα από την πτώση της REvil – το 4ο τρίμηνο του 2021 είδε την πτώση της διαβόητης ‘κυβερνοσυμμορίας’ REvil, η οποία, εκ των υστέρων, άνοιξε την πόρτα για την ανάδυση μιας άλλης ομάδας– της LAPSUS$. Η ανάλυση της WatchGuard για το Q1 υποδηλώνει ότι η ομάδα LAPSUS$, μαζί με πολλές νέες παραλλαγές όπως το BlackCat, το πρώτο γνωστό ransomware στη γλώσσα προγραμματισμού Rust, θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο τοπίο απειλών ransomware και κυβερνο-εκβιασμών.

 • Η Log4Shell κάνει το ντεμπούτο της στη λίστα με τις 10 κορυφαίες επιθέσεις δικτύου – η ευπάθεια Apache Log4j2, γνωστή και ως Log4Shell, έγινε δημόσια γνωστή στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, και έκανε το ντεμπούτο της στη λίστα των 10 κορυφαίων δικτυακών επιθέσεων στο τέλος του τριμήνου. Σε σύγκριση με τις συγκεντρωτικές ανιχνεύσεις IPS το 4ο τρίμηνο του 2021, η υπογραφή Log4Shell σχεδόν τριπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Επισημάνθηκε ως το κορυφαίο περιστατικό ασφαλείας στην τελευταία Έκθεση Ασφάλειας Διαδικτύου της WatchGuard, καθώς η Log4Shell συγκέντρωσε το απόλυτο 10.0 σε βαθμολογία στο CVSS, τον μέγιστο δυνατό βαθμό κρισιμότητας για μια ευπάθεια, λόγω της ευρείας χρήσης του σε προγράμματα Java αλλά και του επιπέδου ευκολίας στην αυθαίρετη εκτέλεση κώδικα.

Social Threat Report Q1 2022 Social ZeroDay
 • Η επιστροφή του Emonet συνεχίζεται – Παρά τις προσπάθειες περιορισμού του με νομικά μέσα, το Emotet αντιπροσωπεύει τις τρεις από τις δέκα κορυφαίες ανιχνεύσεις αλλά και το κορυφαίο ευρέως διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό αυτό το τρίμηνο, μετά την αύξηση του στο 4ο τρίμηνο του 2021. Οι ανιχνεύσεις του Trojan.Vita, που στόχευε κυρίως την Ιαπωνία και εμφανίστηκε στην πρώτη πεντάδα κρυπτογραφημένων κακόβουλων προγραμμάτων, και του Trojan.Valyria, που μαζί με το προηγούμενο χρησιμοποιούν τρωτότητες του MS Office για να κατεβάσουν το botnet Emonet.. Το τρίτο δείγμα κακόβουλου λογισμικού που σχετίζεται με το Emotet, το MSIL.Mensa.4, μπορεί να εξαπλωθεί σε συνδεδεμένες συσκευές αποθήκευσης και κυρίως στοχεύει δίκτυα στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα του Threat Lab υποδεικνύουν ότι το Emotet λειτουργεί ως φορέας, κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας το αρχείο από έναν server παράδοσης κακόβουλου λογισμικού.

 • Τα PowerShell scripts πρωτοστατούν στις αυξανόμενες επιθέσεις στα end points – Οι συνολικές ανιχνεύσεις end points για το 1ο τρίμηνο αυξήθηκαν περίπου κατά 38% από το προηγούμενο τρίμηνο. Τα scripts, ειδικά τα PowerShell scripts, ήταν ο κυρίαρχος φορέας επιθέσεων Τα PowerShell scripts ήταν υπεύθυνα για το 99,6% των ανιχνεύσεων scripts το 1ο τρίμηνο, δείχνοντας πώς οι επιτιθέμενοι μετακινούνται σε επιθέσεις χωρίς αρχεία (fileless). Παρόλο που αυτά τα scripts είναι σαφής επιλογή των εισβολέων, τα δεδομένα της WatchGuard δείχνουν πως δεν πρέπει να αγνοηθούν άλλες πηγές προέλευσης κακόβουλου λογισμικού.

 • Οι νόμιμες λειτουργίες cryptomining σχετίζονται με κακόβουλη δραστηριότητα – Και οι τρεις νέες προσθήκες στη λίστα των κορυφαίων domains κακόβουλου λογισμικού για το 1ο τρίμηνο, σχετίζονται με το Nanopool. Αυτή η δημοφιλής πλατφόρμα συγκεντρώνει τη δραστηριότητα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων για να επιτρέψει σταθερές αποδόσεις. Αυτά τα domains είναι τεχνικά νόμιμα domains που σχετίζονται με έναν νόμιμο οργανισμό. Ωστόσο, οι συνδέσεις σε αυτές τις ομάδες εξόρυξης σχεδόν πάντα προέρχονται από ένα επιχειρηματικό ή εκπαιδευτικό δίκτυο το οποίο έχει μολυνθεί, κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμη μέθοδος εξόρυξης.
Social Threat Report Q1 2022 Malware Variants
To πρώτο τρίμηνο του 2022, αποκλείστηκαν 21.500.601 παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού από τη Watchguard!

 • Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα μοναδικών δικτυακών επιθέσεων – Ενώ οι 10 κορυφαίες υπογραφές IPS αντιπροσώπευαν το 87% όλων των δικτυακών επιθέσεων, οι ξεχωριστές ανιχνεύσεις έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1ο τρίμηνο του 2019. Αυτή η αύξηση δείχνει ότι οι αυτοματοποιημένες επιθέσεις εστιάζουν σε ένα μικρότερο υποσύνολο πιθανών προγραμμάτων εκμετάλλευσης ευπαθειών, αντί να δοκιμάζουν τα πάντα ανεξαιρέτως. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα ανιχνεύσεων.

 • Η ΕΜΕΑ συνεχίζει να είναι επίκεντρο κακόβουλων απειλών –Οι συνολικές περιφερειακές ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού δείχνουν ότι τα Fireboxes στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) επλήγησαν περισσότερο από αυτά στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική (AMER) με 57% και 22%, αντίστοιχα, ακολουθούμενα από την Ασία -Ειρηνικός (APAC) στο 21%.

Social Threat Report Q1 2022 Security Report Social

Οι τριμηνιαίες εκθέσεις της Watchguard βασίζονται σε ανώνυμα δεδομένα από ενεργά WatchGuard Fireboxes των οποίων οι κάτοχοι έχουν συναινέσει να μοιράζονται για την άμεση υποστήριξη των ερευνητικών προσπαθειών του Threat Lab. Το 1ο τρίμηνο, η WatchGuard απέκλεισε συνολικά περισσότερες από 21.5 εκατομμύρια παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού (274 ανά συσκευή) και περίπου 4,7 εκατομμύρια δικτυακές απειλές (60 ανά συσκευή). Η πλήρης έκθεση περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με επιπλέον τάσεις κακόβουλου λογισμικού και δικτύου από το 1ο τρίμηνο του 2022, προτεινόμενες στρατηγικές ασφαλείας και κρίσιμες συμβουλές άμυνας για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε οποιονδήποτε τομέα και πολλά άλλα.

Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στην έρευνα της WatchGuard, διαβάστε την πλήρη αναφορά Q1 2022 Internet Security Report εδώ, ή επισκεφτείτε: https://www.watchguard.com/wgrd-resource-center/security-report-q1-2022  και  https://watchguard.widen.net/s/nnvdbfr7hh/overview_wg_threat_report_q1_2022.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design