Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
23 Ιανουαρίου 2019 11:55

8 βιομετρικές και μη τεχνολογίες που θα αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
6bce2a63dc5dc111808118bf84847343 XL 522f37df

Η Βιομετρία είναι μια εξειδικευμένη επιστήμη που το αντικείμενο της έρευνάς της είναι η ανάλυση των βιολογικών στοιχείων μέσω δικών της στατιστικών και μαθηματικών μεθόδων. Συγκεκριμένα η Βιομετρία αναλύει με δική της μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των έμβιων ζωικών ειδών και ειδικότερα του ανθρώπου.

Η Βιομετρία είναι μια εξειδικευμένη επιστήμη που το αντικείμενο της έρευνάς της είναι η ανάλυση των βιολογικών στοιχείων μέσω δικών της στατιστικών και μαθηματικών μεθόδων. Συγκεκριμένα η Βιομετρία αναλύει με δική της μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των έμβιων ζωικών ειδών και ειδικότερα του ανθρώπου.

Η βιομετρική τεχνολογία ασφάλειας δεν είναι πλέον ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπως συνηθίζαμε να βλέπουμε σε παλαιότερες ταινίες, αλλά ένα αρκετά ώριμο «προϊόν». Πρόκειται για μια βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική λύση, ωστόσο η υιοθέτησή της, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι χαμηλή. Παρόλο που η τεχνολογία εξακολουθεί να θεωρείται ως αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης, οι σημερινές εφαρμογές χρησιμοποιούν συχνά τα βιομετρικά στοιχεία ως δευτερεύουσα μορφή ταυτοποίησης που λειτουργεί σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ασφάλεια.

Η βιομετρική τεχνολογία είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα άτομο με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα δακτυλικά αποτυπώματά του, την υπογραφή του, το DNA ή το σχήμα της ίριδας του ματιού του, και στη συνέχεια να μεταδώσει μια ασφαλή και εύχρηστη μέθοδο για σκοπούς ελέγχου ταυτότητας.

Με την βιομετρική τεχνολογία μπορούμε να μετράμε και να αναλύουμε στατιστικά τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά, όσο και τις συμπεριφορές κάθε ατόμου ξεχωριστά. Για παράδειγμα, τα συστήματα αναγνώρισης φωνής λειτουργούν μέσω μέτρησης των χαρακτηριστικών της ομιλίας ενός ατόμου, καθώς ο αέρας αποβάλλεται από τους πνεύμονες, διαμέσου του λάρυγγα και έξω από τη μύτη και το στόμα. Το λογισμικό επαλήθευσης της ομιλίας θα συγκρίνει αυτά τα χαρακτηριστικά με τα δεδομένα που είναι ήδη αποθηκευμένα στο server και αν τα δύο αποτυπώματα της φωνής είναι αρκετά παρόμοια, τότε το βιομετρικό σύστημα ασφαλείας θα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Υπάρχουν πολλές μορφές βιομετρικών, αλλά και άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε μερικές από αυτές που χρησιμοποιούνται ακόμα και στην καθημερινότητα μας, αλλά και μερικές πιο εξειδικευμένες.

Αναγνώριση προσώπου

Ένα Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου είναι μια εφαρμογή των συστημάτων αναγνώρισης προτύπων, που χρησιμοποιείται για αυτοματοποιημένη αναγνώριση ή επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός ατόμου από μία ψηφιακή εικόνα ή ένα καρέ από βίντεο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η σύγκριση χαρακτηριστικών προσώπου μεταξύ της εισόδου στο σύστημα (στατική εικόνα) και μιας βάσης δεδομένων χαρακτηριστικών. Η αναγνώριση προσώπου αποτελεί την πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδο των βιομετρικών συστημάτων, γεγονός που εξηγεί γιατί εταιρείες όπως το Facebook και η Google έχουν επενδύσει σε αυτήν.

 

Αναγνώριση φωνής

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική ανάπτυξη της βιομετρικής τεχνολογίας στους τομείς των τραπεζών, στο λιανικό εμπόριο και στην κινητή τηλεφωνία. Η τράπεζα HSBC ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει υπηρεσίες ασφαλείας με αναγνώριση φωνής και αφής στη Βρετανία για 15 εκατομμύρια τραπεζικούς πελάτες της, ενώ και ο πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών TalkTalk έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδια του για χρήση του ίδιου συστήματος.

Δακτυλικό αποτύπωμα

Το δάκτυλο του κάθε ανθρώπου έχει μοναδικό ανάγλυφο σχήμα στην επιφάνεια του και καθώς χρησιμοποιείται για να πιάνει πράγματα αφήνει μοναδικά σημάδια (αποτυπώματα) στα αντικείμενα τα οποία χειρίζεται. Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι τόσο μοναδικά που χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία από την εγκληματολογία. Η εν λόγω τεχνολογία έχει υιοθετηθεί σήμερα και χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες συσκευές όπως smartphone, tablet, laptop κ.ά.

Αναγνώριση βάση συμπεριφοράς

Σε αυτό το πεδίο η ταυτοποίηση πραγματοποιείται με βάση τις κινήσεις και την ανθρώπινη δραστηριότητα των ανθρώπων. Ο όρος έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική βιομετρία, η οποία περιλαμβάνει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή μοτίβα ίριδας. Οι μέθοδοι βιομετρικής επαλήθευσης συμπεριφοράς περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος βαδίζει, τα αναγνωριστικά φωνής, την ανάλυση υπογραφών κ.ά. Τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται για ασφαλή έλεγχο ταυτότητας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, κυβερνητικές εγκαταστάσεις, σημεία πώλησης κ.ά.

Δακτυλογράφηση

Ο ρυθμός δακτυλογράφησης και ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας από εμάς χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο είναι μοναδικός και απίστευτα δύσκολος στην παραποίηση όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες μορφές ταυτοποίησης, όπως κωδικούς πρόσβασης. Οι ρυθμοί πληκτρολόγησης των χρηστών «μετρούνται» για να αναπτύξουν ένα μοναδικό βιομετρικό πρότυπο για τον χρήστη, ώστε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για πιστοποίηση. Για παράδειγμα το σύστημα θα είναι σε θέση να διαχωρίσει το άτομο που πάτησε το πλήκτρο «Caps Lock», από το άτομο που είχε πατημένο το shift για να χρησιμοποιήσει κεφαλαία γράμματα.

 

Συστήματα αναγνώρισης.. φλεβών

Αυτή η μέθοδος επαλήθευσης βασίζεται στα μοναδικά μοτίβα των φλεβών στις παλάμες των χεριών των ανθρώπων. Τα συστήματα αναγνώρισης φλεβών, όπως πολλές άλλες βιομετρικές τεχνολογίες, αποτυπώνουν μια εικόνα, αποκτούν και επεξεργάζονται τα δεδομένα της εικόνας και τα συγκρίνουν με ένα αποθηκευμένο αρχείο για αυτό το άτομο.

Αναγνώριση ίριδας

Ανάμεσα σε όλες τις σχετικές διαθέσιμες τεχνολογίες βιομετρικών δεδομένων, η πιο διαδεδομένη και ταχέως εξελισσόμενη είναι η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Πρόκειται για μια τεχνολογία τόσο γρήγορη και απλή, όσο και το τράβηγμα μιας selfie, και δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή με κάποιον αισθητήρα. Η ίριδα του κάθε ματιού είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται, ούτε μπορεί να κλαπεί από κανέναν. Από την άλλη, τα μηχανήματα ανάγνωσης ίριδας δεν είναι δυνατό να «εξαπατηθούν» από χρήση μέικ-απ στο δέρμα, αλλαγή χτενίσματος ή κουρέματος μαλλιών ή μεταμφίεση σε ρούχα. Η χρησιμοποίηση σκάνερ ίριδας στα έξυπνα κινητά βοήθησε επίσης στο να υπάρξει ευρεία αποδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Επιπλέον, δε χρειάζεται καλωδιώσεις και αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος που προσθέτει σημαντική ευκολία στη χρήση της. Τα υποκείμενα της αναγνώρισης μπορούν να προσεγγίζουν ένα συγκεκριμένο σημείο εισόδου, με τα χέρια τους φορτωμένα με αντικείμενα όπως βιβλία μέχρι αποσκευές, χωρίς να υποχρεούνται να επιδείξουν κάποια πιστοποιημένη κάρτα.

Γεωμετρία χεριών

Προσδιορίζει τη γεωμετρία και το μέγεθος του ανθρώπινου χεριού. Αυτή η τεχνολογία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογές υψηλής ασφάλειας στη δεκαετία του 1980, ωστόσο σήμερα δεν θεωρείτε ως μία πρωταρχική μορφή αναγνώρισης.

Με πληροφορίες από Wikipedia 

{gallery}6708{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...