Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
SPAM: Τρόποι προφύλαξης από παραπλανητικά μηνύματα και κινδύνους
Είναι γεγονός πώς το διαδίκτυο πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πολλές μορφές φυσικές επικοινωνίας έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ψηφιακές.
Είναι γεγονός πώς το διαδίκτυο πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πολλές μορφές φυσικές επικοινωνίας έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ψηφιακές. Κοινή παραδοχή αποτελεί πλέον η πραγματικότητα πως οι νέοι κοινωνικοποιούνται και επικοινωνούν πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά με ηλεκτρονικά μέσα.
Ένα από τα ψηφιακά αυτά μέσα, που δεν περιορίζεται μόνο στους νέους, αλλά και σε ενήλικες, εργαζόμενους και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή αλλιώς email. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς. Οι διαδικτυακοί εγκληματίες, γνωρίζοντας το ποσοστό του χρόνου που σπαταλάμε στο μέσο αυτό, στοχεύουν καθημερινά στην εξαπάτηση των χρηστών μέσω μηνυμάτων spam.
Με τον όρο spam αναφερόμαστε σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που προέρχεται από άγνωστη πηγή και αποστέλλεται μαζικά σε πολλούς χρήστες. Η θεματολογία που μπορεί να έχουν ποικίλει και λειτουργεί ως δέλεαρ για τους χρήστες προκειμένου να ανοιχτούν. Ενδεικτικά θέματα που συναντάμε συχνά είναι:
-Εκπτωτικά Κουπόνια
-Δώρα
-Πολιτικά ζητήματα (Βοηθήστε τον πρίγκιπα της Νιγηρίας κτλ.)
-Κλήση για διάδοση μηνύματος σε φίλους
Με την προαναφερόμενη θεματολογία οι κυβερνο εγκληματίες κερδίζουν την περιέργεια του χρήστη και την επιθυμία του να ανοίξει το δελεαστικό email. Με το άνοιγμα του μηνύματος είναι πολλοί οι τρόποι που μπορεί να έχει επιλέξει ο απατεώνας να εξαπατήσει τον χρήστη:
-Αίτηση να εισάγει κωδικούς, στοιχεία ή τραπεζικά δεδομένα προκειμένου να του «αποδοθεί» κάποιο δώρο
-Κλήση για να κατεβάσει κάποιο πρόγραμμα ή εφαρμογή (στην οποία θα «κρυβεται» κακόβουλο λογισμικό και μόλις εγκατασταθεί στον υπολογιστή του θα μολυνθεί)
-Αίτηση για να διαμοιραστεί κάποιος σύνδεσμος ( με κακόβουλο περιεχόμενο ) σε φίλους και συγγενείς (γεγονός που εξαπλώνει τον ιό και πολλαπλασιάζει τα θύματα
Προκειμένου να προφυλαχθείτε εσείς και τα κοντινά σας πρόσωπα από τέτοιου είδους ψηφιακές εγκληματικές ενέργειες, οφείλεται να υιοθετήσετε ορισμένες βέλτιστες πρακτικές προστασίας.
-Εγκαταστήστε σε όλες τις συσκευές σας λογισμικό διαδικτυακής προστασίας, ενάντια σε malware, παραπλανητικά μηνύματα και online επιθέσεις (Όλα τα πακέτα του Bitdefender διαθέτουν προηγμένη ασφάλεια ενάντια σε απειλές και antiphishing λογισμικό. Ανακαλύψτε τα εδώ.
-Να ελέγχετε κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτού το ανοίξετε. Να ελέγχετε εάν γνωρίζετε τον αποστολέα και εάν σας αφορά το θέμα ή είναι σχετικό με την δουλειά σας.
-Να ενημερώνεστε για τις διαδικτυακές απάτες που «τρέχουν» ανά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να σας είναι πιο εύκολο να τις αναγνωρίσετε.