Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η ψηφιακή ασφάλεια στοίχημα των τραπεζών για το 2019
Η ψηφιακή ασφάλεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός περιλαμβάνονται στις κορυφαίες προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος το 2019.
Η ψηφιακή ασφάλεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός περιλαμβάνονται στις κορυφαίες προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος το 2019. Εξ ου και οι τομείς αυτοί βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των τραπεζών για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (European Central Bank – ECB), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ψηφιακό έγκλημα και γεωπολιτικές αβεβαιότητες , όπως το Brexit, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019.
Η πρόοδος στην ψηφιοποίηση επιτείνει τους κινδύνους, που σχετίζονται με τα συστήματα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών των τραπεζών, όπως και τις κυβερνοεπιθέσεις”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προσαρμοσμένη στους σύγχρονους κινδύνους και ευθυγραμμισμένη με τα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα είναι βασικό μέλημα των τραπεζών, αλλά και της ίδιας της ECB, που έχει εντάξει την ψηφιακή ασφάλεια στο μικροσκόπιο του εποπτικού της έργου.
Σκοπός της στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι να προσδιορίσει τον τρόπο ταυτοποίησης και διαχείρισης των δεδομένων και να μειώσει αποτελεσματικά τους κινδύνους με έναν ολοκληρωμένο τρόπο. Εκτός από την ψηφιακή ασφάλεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιλαμβάνει στους μεγαλύτερους κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο στην περιοχή, τις επιπτώσεις από τα χαμηλά επιτόκια στην κερδοφορία.
Συνέπειες του Brexit
Για το Brexit, η ECB σημειώνει ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε αποτέλεσμα, καθώς – λίγους μήνες πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία. “Η προετοιμασία των τραπεζών για το Brexit παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την τραπεζική εποπτεία της ECB”, αναφέρει η ίδια σε σχετική ανακοίνωσή της. “Η τραπεζική εποπτεία θα προετοιμαστεί περαιτέρω, ώστε να αναλάβει την άμεση εποπτεία ορισμένων οργανισμών, που αναγνωρίστηκαν πρόσφατα ως σημαντικοί, λόγω της μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων που φέρνει το Brexit”, προσθέτει. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή τονίζει ότι θα συνεχίσει να πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά από την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημειώνεται φέτος και θα ελέγξει, επίσης, τις δανειοδοτικές πρακτικές για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων.
Ανάπτυξη
Η εποπτική Αρχή διαπιστώνει ότι, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μείωσε τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα, για το 2019 “ενισχύονται οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου: από τον προστατευτισμό έως ένα σκληρό Brexit και μία αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές”, όπως αναφέρει. “Σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώθηκε σημαντική μείωση των κινδύνων από τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, κυρίως, λόγω της ευνοϊκής κυκλικής δυναμικής. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι ανατιμολόγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
πηγή: sepe.gr