Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Στόχος της Ε.Ε. η κινητικότητα των στρατευμάτων
Σχέδια για τη βελτίωση της κινητικότητας στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση διένεξης με τη Ρωσία.
Σχέδια για τη βελτίωση της κινητικότητας στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση διένεξης με τη Ρωσία.
Τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, με κωδική ονομασία Zapad στα τέλη του 2017, θορύβησαν το ΝΑΤΟ και τις Βρυξέλλες. Οι συχνά αντικρουόμενοι στρατιωτικοί κανονισμοί και πρότυπα των 28 κρατών της ΕΕ. σημαίνουν ότι πολλές γέφυρες δεν είναι ικανές να υποστηρίξουν βαριά τεθωρακισμένα, ενώ πολλές σήραγγες είναι πολύ στενές για τέτοια οχήματα. Η μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ καθίσταται έτσι ιδιαίτερα δυσχερής.
«Η βελτίωση της κινητικότητας στρατευμάτων στο εσωτερικό της ΕΕ. θα ενισχύσει την ικανότητα της Ενωσης να διαχειρίζεται έκτακτες αμυντικές κρίσεις, θα βελτιώσει την ανάπτυξη στρατού για προγραμματισμένες επιχειρήσεις και θα μειώσει τον χρόνο αντίδρασης, όταν παραστεί ανάγκη», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα.
Το σχέδιο θα παραπεμφθεί τώρα στις κυβερνήσεις της ΕΕ. και στο Ευρωκοινοβούλιο για συζήτηση.
Τον περασμένο χρόνο, στρατιωτικοί σύμβουλοι της Κομισιόν πραγματοποίησαν εκτενή έρευνα και εξέδωσαν μελέτη για τα ασθενέστερα σημεία της άμυνας στην περιοχή από τη Βαλτική μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα, όπου η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικές αεροναυτικές ασκήσεις. Την ίδια στιγμή, η ρωσική αεράμυνα έχει ενισχυθεί σημαντικά στο θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Η Κομισιόν, αρμόδια για την εκπόνηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θα αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης των φιλόδοξων σχεδίων για αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών της Ενωσης και καλύτερο συντονισμό μεταξύ ευρωπαϊκών υπηρεσιών.
Στο μεταξύ, τη μεγαλύτερη αγορά όπλων στην ιστορία της υπέγραψε η Πολωνία, μετά τη συμφωνία με την αμερικανική Raytheon ύψους 4,75 δισ. δολαρίων για αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος «Πάτριοτ».
«Πρόκειται για μια εκπληκτική, ιστορική στιγμή. Η Πολωνία εισέρχεται σε νέα εποχή τεχνολογίας αιχμής και ενισχυμένης αμυντικής ικανότητας», είπε χθες ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας.
Δεκατέσσερις ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων και έξι κρατών μελών του ΝΑΤΟ, διαθέτουν ήδη το σύστημα Πάτριοτ. Η Ρουμανία συμφώνησε τον Νοέμβριο να αγοράσει συστοιχίες του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, ενώ η Ουάσιγκτον ενέκρινε την αγορά του Πάτριοτ και από τη Σουηδία.
Η αρχική συμφωνία με την Πολωνία θα είχε κόστος 10,5 δισ. δολαρίων για τη Βαρσοβία. Η Πολωνία πέτυχε, όμως, να μειώσει δραστικά το κόστος, εξασφαλίζοντας σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη.
«Βρισκόμαστε πλέον στην πρώτη γραμμή της άμυνας του ΝΑΤΟ, τα σύνορα του οποίου θα υπερασπισθούμε αποτελεσματικά», είπε ο Πολωνός επικεφαλής του επιτελείου, στρατηγός Λέτσεκ Σουράουσκι.