Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Συμφωνία για άμυνα-ασφάλεια υπέγραψαν 23 χώρες της ΕΕ
Συμφωνία στενότερης συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια υπέγραψαν 23 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕΣυμφωνία στενότερης συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια υπέγραψαν 23 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Από τη μεριά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας σημειώνοντας: «Συζητήσαμε για την PESCO, δηλαδή για τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, και υπογράψαμε, τα 23 από τα 28 κράτη, μία συμφωνία συνεργασίας».
Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Συγκεκριμένα, η συμφωνία που υπογράφηκε από τα 23 κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα για τη δημιουργία της λεγόμενης μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO). Οι χώρες συμφώνησαν στις αρχές της PESCO, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η «PESCO είναι ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας του εδάφους της ΕΕ και των πολιτών της». Επίσης, προσυπέγραψαν τον κατάλογο των «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων», τις οποίες συμφώνησαν να αναλάβουν τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους, με σκοπό την επίτευξη συμφωνημένων στόχων».
Τέλος, στη συμφωνία περιλαμβάνονται προτάσεις για τη διακυβέρνηση της PESCO, με ένα γενικό επίπεδο για τη διατήρηση της συνοχής και της φιλοδοξίας της (PESCO), το οποίο θα συμπληρώνεται από ειδικές διαδικασίες διακυβέρνησης σε επίπεδο σχεδίων.
Τα κράτη-μέλη που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι:
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία.
Άλλα κράτη-μέλη μπορούν να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Το συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εκδώσει απόφαση για τη σύσταση της PESCO με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (11 Δεκεμβρίου).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ανέφερε, σε δήλωσή του ότι στο περιθώριο του συμβουλίου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. «Επίσης, είδαμε ζητήματα που σχετίζονται με την ενημέρωση, για τους οργανισμούς και μηχανισμούς ενημέρωσης της ΕΕ, όπου ασφαλώς είπα ότι για να κάνεις σωστή ενημέρωση, πρέπει να έχεις και σωστή πολιτική και ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μία πολιτική που να στηρίζεται περισσότερο σε αξίες, στη δημοκρατία, στο κοινωνικό της έργο και σε ένα όραμα για μία διαφορετική κοινωνία» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.