Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ασφάλεια, μεταναστευτικό και Brexit στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στην πρώτη της συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες μετά τις βρετανικές εκλογές, αναμένεται να τους ενημερώσει για την “γενναία προσφορά” όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην ΕΕ και να επιβεβαιώσει ότι η διαδικασία του Brexit θα συνεχίσει σύμφωνα με το συμφωνημένο πρόγραμμαΗ πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στην πρώτη της συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες μετά τις βρετανικές εκλογές, αναμένεται να τους ενημερώσει για την “γενναία προσφορά” όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην ΕΕ και να επιβεβαιώσει ότι η διαδικασία του Brexit θα συνεχίσει σύμφωνα με το συμφωνημένο πρόγραμμα.
Ο ρόλος της κ. Μέι στην Σύνοδο θα περιοριστεί εκεί καθώς ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ν. Τουσκ επιθυμεί η συζήτηση γύρω από το Brexit να περιοριστεί σε τεχνικό και χαμηλότερο επίπεδο και όχι ανάμεσα στους ηγέτες.
Ο εκπροσωπος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, Μ. Μπαρνιέ αναμένεται να παρουσιάσει που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για τους κάνονες που θα κρίνουν την μεταφορά δύο οργανισμών της ΕΕ που εδρεύουν τώρα στο Λονδίνο και καλύπτουν τις τραπεζικές και ιατρικές υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από μία σειρά από πρωτεύουσες.
Στην συνάντηση θα παρευρεθεί για πρώτη φορά και ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν, ο οποίος πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι ικανή να αλλάξει τον κόσμο, με την Γαλλία να γίνεται η κινητήρια της δύναμη. Την στιγμή που υπάρχουν απειλές εξτρεμισμού, ανισότητας και απολυταρχικών καθεστώτων είναι στο χέρι της ΕΕ να “κερδίσει την μάχη” για “ελευθερία, δημοκρατία”, “να εξασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη και προστατεύσει το περιβάλλον του πλανήτη”.
Συγχρόνως σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και ένα άλλο δύσκολο θέμα, ο τρόπος προστασίας των βιομηχανιών της ΕΕ από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων. Κράτη μέλη έχουν βαθιές
διαιρέσεις όσον αφορά την προσέγγισή τους στο θέμα με μερικά να υποστηρίζουν τον προστατευτισμό, ενώ άλλα να τάσσονται υπέρ των ελεύθερων συναλλαγών.
Επίσης, το θέμα της ασφάλειας θα απασχολήσει τους αρχηγούς των κρατών μελών, οι οποίοι αναμένεται να αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην αντιμετώπιση των επιθέσεων στην Ευρώπη από το ISIS και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό, που θα γίνουν την Παρασκευή αναμένονται πιο δύσκολες καθώς τα τελευταία νούμερα δείχνουν 26% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα ενώ 1900 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο στην θάλασσα. Το βασικό θέμα θα είναι νέοι πόροι και εκπαίδευση για την Λιβυκό λιμενικό σώμα, θέσπιση μεταναστευτικών δομών αλλά και προγράμματα επιστροφής υπό την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Ιταλία αναμένεται να πιέσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν το βάρος της χώρας που αυτή την στιγμή δέχεται όποιον μετανάστη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο.
Η Ιταλία θα ζητήσει επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει διαφορετικές λύσεις όπως την θέσπιση ένας νέου μηχανισμός μετεγκατάστασης ώστε να υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος καθορισμό των αιτούντων άσυλο για μεταφορά σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ .
Πηγή: kathimerini.gr