Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Drones: Θεσμικό πλαίσιο & Ασφάλιση κινδύνων από τη χρήση τους
Όλο και πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αθλητικούς αγώνες, πάνω από πάρκα, γήπεδα, παραλίες, αυλές σπιτιών και γενικά σε μέρη που υπάρχει ελεύθερος χώρος για πτήσεις.
Όλο και πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αθλητικούς αγώνες, πάνω από πάρκα, γήπεδα, παραλίες, αυλές σπιτιών και γενικά σε μέρη που υπάρχει ελεύθερος χώρος για πτήσεις. Πολίτες αλλά και νομικοί συνειδητοποιούν ότι ο τομέας των drones χρειάζεται εποπτεία από κάποια αρμόδια κρατική Αρχή (στη χώρα μας, είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας). Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, όταν γνωρίζουμε πως ένα drone μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο από ανεύθυνα άτομα με κίνδυνο να προκληθεί ζημιά σε Τρίτους όσο και από έμπειρους χρήστες αλλά με τρόπο παράνομο, εγκληματικό ή επικίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών ή της εθνικής ασφάλειας.
Θεσμικό πλαίσιο & εξελίξεις
Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει και το οποίο καλείται να ρυθμίζει θέματα διαδικασιών και τεχνολογικών εφαρμογών με τρόπο αποδεκτό και ασφαλή για το κοινωνικό σύνολο.
Στη χώρα μας, ο ελληνικός Κανονισμός της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τη χρήση των drones, ακολουθεί τις αντίστοιχες αρχές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (EASA) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κανόνες οι οποίοι θα ισχύουν για όλους τους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών – επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Από το 2020 οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εθνικών αρχών. Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να καθορίζουν τις λεγόμενες «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων», όπου – μέσω δορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμού – δεν θα επιτρέπεται η είσοδος μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» μπορεί να περιλαμβάνει αερολιμένες και αεροδρόμια ή αστικά κέντρα. Οι κανόνες αυτοί, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους στα κράτη μέλη της ΕΕ εθνικούς κανόνες, περιέχουν σημαντικά στοιχεία για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μέσω της καταγραφής των χειριστών, της εξ αποστάσεως ταυτοποίησης και του ορισμού των γεωγραφικών ζωνών, όλες οι εθνικές αρχές θα είναι σε θέση να αποτρέπουν την κατάχρηση ή τις παράνομες δραστηριότητες χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σημειώνονται παρακάτω οι βασικές αρχές του πανευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο για τα ζητήματα ασφάλειας πτήσεων, όσο και προστασίας της ιδιωτικότητας.
Εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των χρηστών drone
Υποχρεωτική καταχώριση όλων των drones κατά τη στιγμή της αγοράς ή μεταπώλησής τους, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη / χειριστή να εντοπιστεί σε περίπτωση ανάγκης
Ενθάρρυνση των ιδιοκτητών να συμμορφώνονται με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς
Υποχρεωτική εκπαίδευση και πιστοποιητικό/ άδεια για τους χειριστές των drones, ανάλογα με τις ιδιότητες και την απόδοση του εκάστοτε drone
Αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιβολής κανόνων από τις εθνικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και του τεχνικού εξοπλισμού για τα προσωπικό τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ελέγχουν και διασφαλίσουν τη συμμόρφωση στους κανονισμούς.
πηγή: nextdeal.gr