Skip to main content
tech2024 03 01 at 08 14 33 TM 460
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιουνίου 2022 23:22

Αναγνώριση Προσώπου

Ίσως το πιο αξιόπιστο διαπιστευτήριο κατά τον έλεγχο πρόσβασης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
αναγνώριση προσώπου

Η βελτιωμένη ακρίβεια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σημερινή τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών. Οι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως η καλύτερη προσέγγιση, όταν μιλάμε για αξιόπιστα συστήματα ελέγχου πρόσβασης και αναγνώριση ταυτότητας, είναι ο συνδυασμός πολλαπλών διαπιστευτηρίων, όπως μια κάρτα πρόσβασης, ένας κωδικός PIN, το δακτυλικό αποτύπωμα, κ.λπ. Ο συνδυασμός αυτών των μεθόδων παρέχει ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας, ιδίως για κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια και άλλα σημαντικά θέματα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις η προσέγγιση αυτή είναι κάπως υπερβολική.

Η συντριπτική πλειονότητα των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης χρησιμοποιείται καθημερινά σε γραφεία επιχειρήσεων, εργοστάσια, πανεπιστημιουπόλεις και σε άλλους παρόμοιους χώρους. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις απαιτούν αξιόπιστη επιβεβαίωση ταυτότητας και υψηλή ακρίβεια, αλλά όχι και υπερβολές! Έτσι, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι το καταλληλότερο διαπιστευτήριο για αυτές τις περιπτώσεις. Η απάντηση για πολλούς είναι η αναγνώριση προσώπου. Η αναγνώριση προσώπου ως διαπιστευτήριο αποτελεί ίσως την ιδανικότερη λύση για οργανισμούς που επιθυμούν να υιοθετήσουν μία αξιόπιστη, γρήγορη και ευέλικτη λύση.

Η αναγνώριση προσώπου, που αποτελεί και μία από τις βασικότερες λειτουργίες των σύγχρονων Video Analytics, εξελίσσεται όλο και περισσότερο βοηθώντας στην εύρεση ανθρώπων που αγνοούνται. Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τις προσπάθειες διάφορων φορέων, όπως π.χ. της αστυνομίας, όμως όπως όλα δείχνουν χρησιμοποιείται ευρέως και από τον κλάδο του ελέγχου πρόσβασης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αναγνώριση προσώπου υιοθετείται ευρέως και έφτασε σήμερα να θεωρείται ως η ανώτερη μορφή διαπιστευτηρίου για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών-επισκεπτών. Οι εικόνες των προσώπων ως διαπιστευτήρια ελέγχου πρόσβασης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα που απλά δεν μπορούν να κάνουν οι υπόλοιπες τεχνολογίες όπως οι κωδικοί πρόσβασης, οι κάρτες εγγύτητας, οι smartphone συσκευές και άλλα βιομετρικά στοιχεία. Ακολουθούν 5 λόγοι για τους οποίους η αναγνώριση προσώπου είναι η σωστή επιλογή για την επαλήθευση ταυτότητας όταν χρησιμοποιούμε τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης.

Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να ενσωματωθεί με κάθε σύστημα ελέγχου πρόσβασης

Κάθε σύστημα ελέγχου πρόσβασης απαιτεί κάποιο μηχανισμό για την αξιολόγηση των αιτημάτων πρόσβασης και τον προσδιορισμό του εάν ο αιτών έχει άδεια πρόσβασης στον ελεγχόμενο πόρο. Στο παρελθόν, τα πληκτρολόγια και οι συσκευές ανάγνωσης καρτών πρόσβασης αποτελούσαν τους δημοφιλέστερους  τρόπους πρόσβασης για τους χρήστες. Τα  συστήματα αναγνώρισης προσώπου μπορούν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες σε ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης, όπως και οι παλαιότερες και μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε σύστημα access control. Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου μετατρέπουν το πρόσωπο οποιουδήποτε ατόμου στο διαπιστευτήριό του. Τα πρόσωπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως αυτόνομη λύση πρόσβασης είτε μπορούν να συνδυαστούν με άλλα διαπιστευτήρια για πρόσθετη ασφάλεια, ως έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων.

Μετά την πανδημία οι ανέπαφες λύσεις έγιναν μονόδρομος

Όταν το πρόσωπο ενός ατόμου είναι το διαπιστευτήριό του, τότε δεν χρειάζεται να αγγίξουμε οτιδήποτε για να εισέλθουμε σε ένα χώρο. Τα εμπορικά καταστήματα, τα αεροδρόμια, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να εφαρμόσουν νέους κανόνες λειτουργίας, αναζητώντας παράλληλα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις τεράστιες προκλήσεις που έφερε η πανδημία. Αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων ανακαλύπτουν σιγά – σιγά, είναι ότι διαθέτουν ήδη ένα ισχυρό εργαλείο, το σύστημα ασφαλείας τους και την ανέπαφη πρόσβαση με βιομετρικά συστήματα ελέγχου! Η τεχνολογία έχει τεθεί στις υπηρεσίες της υγείας και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επιτήρηση, την πρόληψη των απωλειών και τον έλεγχο πρόσβασης σε ένα κατάστημα, μπορεί εν τέλει να συμβάλει με παρόμοιο τρόπο στην προστασία της υγείας των πελατών και των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, η ανέπαφη είσοδος με ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου σε ένα κατάστημα, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι παρέχεται μια «ασπίδα ασφαλείας» στους ανθρώπους που κινούνται σε υποκαταστήματα, νοσοκομεία, γραφεία, κ.λπ. Η πρόσβαση μέσω αναγνώρισης προσώπου έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται συστηματικά από τους υπεύθυνους των καταστημάτων, οι οποίοι μετά και την πανδημία προσπαθούν να μειώσουν τη φυσική επαφή.

Δεν υπάρχουν πληκτρολόγια για την εισαγωγή κωδικών PIN, δεν υπάρχουν συσκευές ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων για να αγγίξετε και δεν υπάρχουν τηλέφωνα ή διαπιστευτήρια χειρός για σάρωση. Οι χρήστες χρειάζεται μόνο να ρίξουν μια ματιά σε έναν αναγνώστη και, με τις κατάλληλες άδειες, η πόρτα θα ξεκλειδώσει! Η όλη διαδικασία μειώνει την πιθανή εξάπλωση μικροβίων και επιβλαβών βακτηρίων, προάγοντας επομένως έναν ασφαλή και υγιεινό χώρο εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αναγνώριση προσώπου ενσωματώνεται άψογα με τα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, έτσι ώστε οι οργανισμοί να μπορούν να αντικαταστήσουν τα σημεία επαφής ελέγχου πρόσβασης χωρίς να χρειάζεται να αντικαταστήσουν ολόκληρο το σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, η αναγνώριση προσώπου παρέχει μια νέα εμπειρία πρόσβασης χωρίς επαφές, αλλά δεν κάνει μόνο αυτό. Βελτιώνει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της επιχείρησης μειώνοντας τους χρόνους αναμονής στα σημεία εισόδου.

Η αναγνώριση προσώπου είναι ακριβής και γρήγορη

Οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούν ισχυρές τεχνολογίες υπολογιστών για να παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια αναγνώρισης. Επομένως τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας παρέχουν τις πιο αξιόπιστες και ακριβείς λύσεις. Αναγνωρίζουν και αποθηκεύουν εικόνες προσώπων σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Τα πρόσωπα δεν μπορούν να χαθούν, να ξεχαστούν ή να κλαπούν

Οι εικόνες προσώπου έχουν εντελώς διαφορετική λογική, σε αντίθεση με τα διαπιστευτήρια ελέγχου φυσικής πρόσβασης, όπου μπορούν να κλαπούν, να ξεχαστούν, ακόμα και να δανειστούν! Με την εν λόγω μέθοδο δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να χαθεί ή να κλαπεί. Η αντικατάσταση των χαμένων διαπιστευτηρίων, όπως τα μπρελόκ και οι κάρτες είναι μία διαδικασία δαπανηρή, που ταυτόχρονα ταλαιπωρεί τους υπεύθυνους ασφαλείας. Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που βασίζονται αποκλειστικά στην αναγνώριση προσώπου ως διαπιστευτήριο ελέγχου πρόσβασης, εξαλείφουν τις μη αυτόματες εργασίες που σχετίζονται με την εκτύπωση, την έκδοση και την επανέκδοση των φυσικών διαπιστευτηρίων. Η απώλεια των φυσικών διαπιστευτηρίων επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους διαχειριστές ασφαλείας, ευτυχώς όμως, τέτοια προβλήματα εξαλείφονται εντελώς όταν η αναγνώριση προσώπου είναι η μοναδική πηγή πρόσβασης για ένα σύστημα ελέγχου ταυτότητας.

Η αναγνώριση προσώπου παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια

Ορισμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπου χαμηλής ποιότητας και αυτά που χρησιμοποιούν ξεπερασμένες τεχνολογίες, μπορούν να εκθέσουν την εταιρία και να επιτρέψουν σε χάκερ να εισέλθουν στο σύστημα ελέγχου πρόσβασης. Ωστόσο, σήμερα οι περισσότεροι κατασκευαστές και πάροχοι λύσεων που βασίζονται στην αναγνώριση προσώπου ενσωματώνουν καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως τεχνολογίες κατά της πλαστογράφησης που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν και να αποτρέπουν αυτές τις προσπάθειες. Τα πιο προηγμένα συστήματα δεν καταγράφουν ούτε αποθηκεύουν πραγματικές εικόνες του προσώπου ενός ατόμου, διασφαλίζοντας περαιτέρω το απόρρητο. Ορισμένα συστήματα χρησιμοποιούν επίσης κρυπτογράφηση ως πρόσθετο επίπεδο ασφαλείας για προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα και στη βάση δεδομένων. Όλα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών κρυπτογραφούνται περαιτέρω κατά τη μεταφορά δεδομένων.

Σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά διαπιστευτήρια, όπως οι κάρτες πρόσβασης, οι κωδικοί και τα κινητά τηλέφωνα, η αναγνώριση προσώπου ξεχωρίζει. Τα σύγχρονα συστήματα αναγνώρισης προσώπου παρέχουν εξαιρετικά ακριβείς, ασφαλείς και χωρίς επαφές λύσεις σε νέα, αλλά και υπάρχοντα συστήματα ελέγχου, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο των χρηστών. Οι οργανισμοί που επιθυμούν να υιοθετήσουν την αναγνώριση προσώπου ως διαπιστευτήριο, θα επωφεληθούν από τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσφέρει αυτή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...