Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
13 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες σε μία μόλις εβδομάδα
Επιτακτική καθιστούν την ανάγκη να αποκτήσει – και – η Ελλάδα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας τα στοιχεία για τις κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο την τελευταία εβδομάδα αποκρούστηκαν επιτυχώς 13 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες.
“Είναι αναγκαία η σύσταση του νέου Ν.Π.Δ.Δ. προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, αλλά και της προσαρμογής του εθνικού μας συστήματος στα πρότυπα του συνόλου σχεδόν των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την παρέμβασή του στη Β’ Ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου “Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις” στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, πλέον, είναι η “κατάλληλη χρονική στιγμή για τη δημιουργία του νέου φορέα, ώστε εντός του καλοκαιριού να έχουμε ολοκληρώσει τη στελέχωσή του και να είμαστε απολύτως έτοιμοι τον Οκτώβριο του 2024 για την εφαρμογή της NIS 2”.
Επί της διαδικασίας, χθες, ολοκληρώθηκε η Β’ Ανάγνωση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας” και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα σχετικά με το προσωπικό, τη διοίκηση και τη λειτουργία του.
Μετεξέλιξη
Το Ν.Π.Δ.Δ. αποτελεί μετεξέλιξη και αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας και θα αποτελέσει την ενιαία και λειτουργική δομή, που θα αναλάβει τον συντονισμό για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας στη χώρα.
Βασική αποστολή της νέας Εθνικής Αρχής αποτελεί η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Αποτελεί επιλογή μονόδρομο η σύσταση διακριτού νομικού προσώπου, επιφορτισμένου με τη συνολική διαχείριση της εθνικής στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα και με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν φορέα, που θα είναι γρήγορος και λειτουργικός και θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους οργανισμούς και δομές”.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεν θεσμοθετεί τη νέα “Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας” ως Ανεξάρτητη Αρχή, γιατί αφενός δεν αποτελεί καλή πρακτική σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου γιατί ως φορέας δεν προστατεύει κάποιο θεμελιώδες συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.
Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ως Ν.Π.Δ.Δ. η νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία στη Βουλή. “Η Κυβερνοασφάλεια δεν αφορά μόνο το να μπει κάποιος και να σου σβήσει τις φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές ή να κλέψει τους κωδικούς του Spotify και να μην μπορείς να ακούς την Taylor Swift. Αποτελεί μια ευρύτερη και σοβαρή υπόθεση, που σχετίζεται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την ασφάλεια των πολιτών”, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.
“Σε μία εποχή αυξημένης εξάρτησης από την τεχνολογία, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ψηφιακού κράτους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης”, τόνισε ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: https://www.sepe.gr/tehnologia-pliroforiki/kuvernoasfaleia/22391753/13-ekat-kuvernoepitheseis-se-kuvernitikes-istoselides-se-mia-molis-evdomada/