Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Χωρίς άδεια η είσοδος στην ΕΕ ατόμων που κινδυνεύουν από βασανιστήρια
.Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζεται να εκδώσουν άδειες εισόδου σε άτομα που κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση, όπως έκρινε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείοντας ένα πιθανό κανάλι εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ένωση. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι αντίθετη…Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζεται να εκδώσουν άδειες εισόδου σε άτομα που κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση, όπως έκρινε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείοντας ένα πιθανό κανάλι εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ένωση.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι αντίθετη στην πρόταση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος εισηγήθηκε τον περασμένο μήνα ότι τέτοιου είδους άδειες εισόδου πρέπει να εκδίδονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά την υπόθεση μιας οικογένειας Σύρων από το Χαλέπι που έκαναν αίτηση για βίζα προκειμένου να διαμείνουν με γνωστούς τους στο Βέλγιο τον Οκτώβριο. Οι βελγικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας, οδηγώντας σε δικαστική διαμάχη.
«Τα κράτη-μέλη δεν είναι υποχρεωμένα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να χορηγήσουν άδεια εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους σε άτομα που θέλουν να εισέλθουν στα εδάφη τους με στόχο να υποβάλουν αίτηση ασύλου, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα να το πράξουν βάσει της εθνικής τους νομοθεσίας», ανακοίνωσε το δικαστήριο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε δηλώσει τότε ότι μια απόφαση υπέρ της χορήγησης άδειας εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους θα «άνοιγε διάπλατα τις πύλες» για τους αιτούντες άσυλο.