Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Διπλασιάστηκαν οι απάτες στις online αγορές
Η αλματώδης αύξηση των on line καταναλωτών και οι απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου δεν απογείωσαν μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν διπλασίασαν και τις περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ1. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα περιστατικά έφτασαν τα 891 πέρυσι ..Η αλματώδης αύξηση των on line καταναλωτών και οι απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου δεν απογείωσαν μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν διπλασίασαν και τις περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ1.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα περιστατικά έφτασαν τα 891 πέρυσι από 510 το 2015. Θύματα των on line «χρυσοδάχτυλων» πέφτουν όχι μόνο απλοί καταναλωτές αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης καλό είναι:
Συναλλαγές και αγορές να γίνονται μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες
Με χρήση προπληρωμένων καρτών ή με αντικαταβολή κατά την παραλαβή του προϊόντος. Ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα έφθασε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2016. Μάλιστα, 6 στους 10 καταναλωτές έκαναν πάνω από το 80% των on line αγορών τους από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα.
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες για online αγορές είναι:
· ταξιδιωτικές υπηρεσίες, διαμονή σε καταλύματα,
· ηλεκτρονικά και περιφερειακός εξοπλισμός αλλά και είδη ένδυσης και υπόδησης στα οποία μάλιστα καταγράφεται μεγάλη αύξηση.