Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Facebook: “Η υπομονή έχει φτάσει στα όριά της
Προειδοποίηση προς τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Facebook να εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών, δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως διεμήνυσε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας
Προειδοποίηση προς τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Facebook να εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών, δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως διεμήνυσε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κυρία Βιέρα Γιούροβα, η ιστοδελίδα θα έρθει αντιμέτωπη με την επιβολή κυρώσεων.
“Η υπομονή μου έχει φτάσει στα όρια της. Ενώ το Facebook με διαβεβαίωσε ότι θα προσαρμόσει τελικά κάθε άλλη παραπλανητική διατύπωση των υπηρεσιών έως το Δεκέμβριο, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό”, σημείωσε η Επίτροπος. Και πρόσθεσε: “Είναι πλέον καιρός για δράση, όχι άλλες υποσχέσεις. Εάν οι αλλαγές δεν εφαρμοστούν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, καλώ τις αρχές των καταναλωτών να ενεργήσουν ταχέως και να επιβάλουν κυρώσεις στην εταιρεία”.
Η κυρία Γιούροβα και οι εθνικές Αρχές προστασίας των καταναλωτών συναντήθηκαν με την Airbnb και το Facebook, με σκοπό να καταγράψουν την πρόοδο που σημειώθηκε σε δύο εν εξελίξει ενέργειες επιβολής της νομοθεσίας για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την Επιτροπή όσον αφορά το Facebook, σημειώθηκε πολύ μικρή πρόοδος στο πλαίσιο των εν εξελίξει δράσεων επιβολής: “Οι νέοι όροι υπηρεσιών στο Facebook, από τον Απρίλιο, περιέχουν παραπλανητική παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών των υπηρεσιών του Facebook. Ειδικότερα, το Facebook ενημερώνει πλέον τους καταναλωτές ότι τα δεδομένα και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της συνολικής “εμπειρίας” τους και δεν αναφέρει ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς”.
Η περίπτωση Airbnb
Αναφορικά με την Airbnb, ύστερα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Αρχών προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ. τον Ιούλιο, η εταιρεία ανέλαβε τη δέσμευση να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις τους και να βελτιώσει την παρουσίαση των τιμών τους. Η εταιρεία έχει προθεσμία έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018, να προβεί στις εν λόγω αλλαγές σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε στο δικτυακό της τόπο.
“Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την προθυμία του Airbnb να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και κατανόηση του τι πληρώνουν οι καταναλωτές. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών στο Διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε ενισχυμένους κανόνες για τους καταναλωτές στο πλαίσιο της “Νέας Συμφωνίας για τους Καταναλωτές” πριν από λίγους μήνες”, σχολίασε η κυρία Γιούροβα.
Διευκρινίσεις
Η Airbnb έχει δεσμευτεί να εμφανίζει το συνολικό κόστος της κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών τελών, όπως οι χρεώσεις για υπηρεσίες και καθαρισμό. Όταν δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η τελική τιμή εκ των προτέρων, η Airbnb δεσμεύτηκε να ενημερώνει με σαφήνεια τον καταναλωτή για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων τελών. Έχει δεσμευθεί, επίσης, για μια σειρά αλλαγών στους όρους παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να ευθυγραμμισθούν με τους κανόνες της ΕΕ. για τους καταναλωτές:
– Θα είναι σαφές ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων έννομης προστασίας και ιδίως, του δικαιώματός τους να ασκούν αγωγή κατά του παρόχου καταλύματος σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών.
– Θα καθιστά σαφές στους καταναλωτές ότι έχουν δικαίωμα προσφυγής κατά της Airbnb ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας διαμονής τους.
– Θα πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτές, όταν αποφασίζει να καταγγείλει μια σύμβαση ή να αφαιρέσει περιεχόμενο και θα προσφέρει στους καταναλωτές το δικαίωμα προσφυγής και αποζημίωσης, εφόσον κρίνεται σκόπιμο.
πηγή: http://www.sepe.gr/