Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η Κίνα «ακονίζει» νέα μη επανδρωμένα μαχητικά στελθ
Την δεύτερη θέση σε κινεζικό διαγωνισμό τεχνολογίας, κατέκτησε το κόνσεπτ ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροπλάνου, τεχνολογίας stealth, με την ονομασία Sharp Sword UAV (αιχμηρό σπαθί). Παρά τη δεδομένη μυστικότητα γύρω από την στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας, κυκλοφορούν αρκετές φωτογραφίες της αεροπορικής τεχνολογικής «αιχμής» των ΚινέζωνΤην δεύτερη θέση σε κινεζικό διαγωνισμό τεχνολογίας, κατέκτησε το κόνσεπτ ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροπλάνου, τεχνολογίας stealth, με την ονομασία Sharp Sword UAV (αιχμηρό σπαθί). Παρά τη δεδομένη μυστικότητα γύρω από την στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας, κυκλοφορούν αρκετές φωτογραφίες της αεροπορικής τεχνολογικής «αιχμής» των Κινέζων.
Το Sharp Sword είναι το πρώτο μη-νατοϊκό πολεμικό drone τεχνολογίας stealth. Σχεδιασμένο από την κινεζική Aviation Industry Corporation το «σπαθί» πέταξε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013. Έκτοτε όμως, το αρχικό σχέδιο έχει υποβληθεί σε αρκετές βελτιώσεις.
Εξωτερικά, μοιράζεται μία μακρινή ομοιότητα με τις γραμμές του βομβαρδιστικού B-2 ενώ στην άτρακτό του μπορεί να μεταφέρει περίπου 2,2 τόνους πυρομαχικών. Η μηχανή του είναι μία τουρμπίνα WS-13 με ελικοειδή είσοδο ώστε να κρύψει την παρουσία του από τα εχθρικά ραντάρ. Το μήκος του είναι 10 μέτρα ενώ το άνοιγμα φτερών του είναι λίγο παραπάνω από 14.
Τα μη επανδρωμένα μαχητικά διακρίνονται για μία σειρά πλεονεκτημάτων συγκριτικά με τα αντίστοιχα επανδρωμένα: μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα πυρομαχικά σε μικρότερο πλαίσιο, έχουν πολύ μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και μπορούν να μείνουν στον αέρα για σημαντικά περισσότερο χρόνο.
Σύμφωνα με ασφαλείς στρατιωτικές πηγές, μία βελτιωμένη έκδοση του κινεζικού ιπτάμενου «σπαθιού» με πραγματικά «αόρατες μηχανές» εκτελεί ήδη δοκιμαστικές πτήσεις ενώ η επίσημη εισαγωγή του στα πολεμικά σμήνη της Κίνα αναμένεται έως το 2020.
Το Sharp Sword αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αρχικά για αναγνωριστικές πτήσεις σε περιοχές με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα καθώς και για «κατά πόδας» παρακολούθηση ξένων πολεμικών πλοίων. Ωστόσο όσο η κινεζική αεροπορία θα ενσωματώνει την τεχνολογία stealth, δεν αποκλείεται, μελλοντικά, να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή σε επιθέσεις σημαντικών στόχων, όποτε και εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Ειδικοί αναλυτές μάλιστα, θέλουν τα μελλοντικά αεροπλανοφόρα να είναι εξοπλισμένα με ειδικές πλατφόρμες απογείωσης (με την τακτική του «καταπέλτη») για αυτά τα drones.
Το πρώτο αεροπλάνο τεχνολογίας stealth, παρουσιάστηκε από τις αμερικανική πολεμική αεροπορία το 1988. Ο σχεδιασμός του F-117 χαρακτηριζόταν από επίπεδες επιφάνειες αντί για καμπύλες, ώστε κανένα από τα ανακλώμενα ραδιοκύματα των εχθρικών ραντάρ από την άτρακτο του αεροσκάφους, να μην επιστρέφει σε αυτά (με εξαίρεση την απειροελάχιστη πιθανότητα που η εκπεμπόμενη ακτίνα έπεφτε κάθετα σε μία από τις επιφάνειες του αεροπλάνου).
Ο πολυεπίπεδος σχεδιασμός του όμως, δημιουργούσε αρκετά αεροδυναμικά προβλήματα, μειώνοντας, σημαντικά, τόσο την τελική ταχύτητα όσο και την ευστάθεια κατά το πιλοτάρισμά του».
Έκτοτε, κατασκευάστριες εταιρείες στελθ, έχουν εξελίξει την κεντρική ιδέα, δημιουργώντας αόρατα αεροσκάφη «αιχμής» που έχουν ξεπεράσει πλήρως τις «παιδικές ασθένειες» της τεχνολογίας, όπως το Sharp Sword.
Πηγή: http://www.skai.gr