Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η NSA έχει έγγραφα που ενοχοποιούν Ρώσους χάκερ
.Έγγραφα που διέρρευσαν από την NSA δείχνουν ότι χάκερ που συνδέονται με την στρατιωτική αντικατασκοπεία της Ρωσίας προσπάθησαν να εισβάλουν στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2016. Αυτή η αποκάλυψη έχει “στήσει στον τοίχο” ειδικούς σε θέματα εθνικής ασφαλείας και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών.Έγγραφα που διέρρευσαν από την NSA δείχνουν ότι χάκερ που συνδέονται με την στρατιωτική αντικατασκοπεία της Ρωσίας προσπάθησαν να εισβάλουν στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2016. Αυτή η αποκάλυψη έχει “στήσει στον τοίχο” ειδικούς σε θέματα εθνικής ασφαλείας και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών με την βοήθεια των χάκερ επιτέθηκε σε τουλάχιστον μια εταιρεία που παρέχει λογισμικό για τις εκλογές και έστειλε e-mail με ιούς σε τουλάχιστον 100 τοπικά εκλογικά κέντρα, λίγες ώρες μόνο πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Το έγγραφο της NSA αναφέρει, σύμφωνα με το Intercept που δημοσίευσε το έγγραφο, ότι μπορεί οι χάκερ να εισέβαλαν σε περισσότερα εκλογικά λογισμικά από ότι είχε μέχρι τώρα θεωρηθεί. Οι υπηρεσίες πληροφοριών σχολίασαν το δημοσίευμα λέγοντας ότι το έγγραφο δεν ήταν τόσο εξειδικευμένο και πως κατ’ επέκταση τα συμπεράσματα είναι αυθαίρετα. Όμως οι περισσότεροι εντός τους, δεν αισθάνονται τόσο σίγουροι. “Είναι πραγματικά μέγαλο θέμα”, δήλωσε ο Μπόμπ Ντέιτζ, βετεράνος της NSA και της CIA. “Είμαστε τυχεροί που οι προεδρικές εκλογές μας είναι τόσο τοπικοποιημένες και δεν μπορεί να γίνει κάποιο αποτελεσματικό χτύπημα”, πρόσθεσε. “Είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για να διαπιστώσει το κοινό μια ακόμη συντονισμένη επιχείρηση των Ρώσων”, δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA, Γκλέν Κάρλ.
Μέχρι στιγμής, το έγγραφο που διέρρευσε είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη που έχει δοθεί δημοσίως, ότι όντως υπήρξε κυβερνοεπίθεση. “Συνήθως στρέφουμε τις υποψίες μας στην Κίνα ή την Βόρειο Κορέα, όμως, ένα έθνος τεχνολογικά ανεπτυγμένο, όπως εμείς, είναι ευάλωτος στόχος, και δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ρωσία να μην χτυπήσει”, σχολίασε η Κλερ Φίνκελστάην, καθηγήτρια εθνικής ασφαλείας στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
To 2016 η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν πεπεισμένη πως είχε υπάρξει ρωσικός δάκτυλος στις εκλογές και πως ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν είχε εμπλακεί. Τότε είχαν συμπεράνει πως ο Πούτιν είχε επιλέξει να στηρίξει τον Ντόναλντ Τράμπ και να βγάλει από το επίκεντρο την Χίλαρι Κλίντον. Μέχρι και την έκθεση της NSA, που έχει ημερομηνία 5 Μαΐου, είχε θεωρηθεί πως η επίθεση των Ρώσων ήταν μια κεκαλυμμένη επιχείρηση. Παρόλα αυτά το έγγραφο δείχνει ότι οι κινήσεις της υπηρεσίας GRU ήταν πολύ πιο διαφανείς. “Αυτό ξεπερνά τα όρια των μυστικών επιχειρήσεων. Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση”, σχολίασε η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως αν και δεν έχει συμφωνηθεί ότι πρόκειται για μια κυβερνοεπίθεση, “εύκολα θα μπορούσε να κριθεί ως στρατιωτική επίθεση κατά αμερικανικών συμφερόντων”.
Η αντίδραση του Τράμπ αναμένεται να είναι σφοδρή, κατά τους αναλυτές. Ήδη έχει ασκήσει δριμεία κριτική σε διαρροές εγγράφων, ενώ πρόσφατα ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να κυνηγήσει άτομα που προβαίνουν σε τέτοιες αποκαλύψεις. Επίσης μέχρι και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του (αλλά και έπειτα), είχε χλευάσει τις υπηρεσίες ασφαλείας που είχαν προβεί σε σενάρια πως δέχθηκε βοήθεια από τη Ρωσία.
Επίσης, ερωτήματα γεννά και η χρονική στιγμή της αποκάλυψης, που έρχεται τρεις ημέρες πριν ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέημς Κόμεϊ, καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας για τις συζητήσεις που είχε πει ότι είχε με τον Τράμπ αναφορικά με την προεκλογική του εκστρατεία και τη Μόσχα. Ο Κόμεϊ είχε απολυθεί στις 9 Μαΐου, τέσσερις μέρες μετά την σύνταξη της έκθεσης της NSA, για την οποία ο Τράμπ είχε λάβει ενημέρωση.
“Θα μπορούσε η έκθεση αυτή να ήταν ο λόγος απόλυσης του Κόμεϊ. Ο Τράμπ θεώρησε ότι έχει λόγους να τον απολύσει, παρόλο που ήταν αδικαιολόγητη κίνηση, μόνο και μόνο για να σταματήσει την έρευνα. Και αυτό, εφόσον συμβαίνει, είναι ακόμη ένα λιθαράκι στο σκάνδαλο”, σχολίασε ο Καρλ. H έρευνα πάντως αναμένεται να συνεχιστεί και να πάει βαθύτερα μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, όμως κανείς αναλυτής δεν πιστεύει πως ο πρώην διευθυντής του FBI πρόκειται να πει έστω και μια κουβέντα για αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα συμπεριφορά του απέναντι στα απόρρητα έγγραφα.
Τα διλήμματα, όμως, που θέτει η διαρροή και η αποκάλυψη του εγγράφου είναι μεγάλα, σύμφωνα με τοους σχολιαστές: Αφενός πως μπορεί να γίνει η διαχείριση τέτοιων συμπερασμάτων ερευνών όταν έχει υπάρξει το παράδειγμα της τύχης του Κόμεϊ και αφετέρου πως πρέπει να αντιμετωπιστούν έθνη με συμφέροντα αντιθετικά με εκείνα των ΗΠΑ, γεγονός που θα τα χαρακτήριζε εχθρικά, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος διατηρεί μια πολύ ρευστή σχέση μαζί τους χωρίς να τα θεωρεί απειλητικά.