Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Κυβερνοαπειλές: Δίκτυο Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφαλείας δημιουργεί η Ε.Ε.
Το δίχτυ προστασίας της έναντι των κυβερνο-απειλών επιχειρεί να ενισχύσει η Ευρώπη. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το λεγόμενο “Cyber Solidarity Act”, η νέα νομοθεσία που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος της νέας θεσμικής παρέμβασης είναι η ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντοπίζει και να προετοιμάζεται για απειλές στον κυβερνοχώρο.
“Το Cyber Solidarity Act φιλοδοξεί να οικοδομήσει μια πιο ανθεκτική, συλλογική απάντηση της Ε.Ε. κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο”, αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο. Κεντρικός πυλώνας της νέας νομοθεσίας είναι η δημιουργία ενός δικτύου Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφάλειας σε όλη την Ε.Ε.
Συνολικά, η νομοθετική πρόταση επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα της Ε.Ε. να εντοπίζει, να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε απειλές και συμβάντα, που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι βασικοί στόχοι της πρότασης περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ικανότητας ανίχνευσης και πρόληψης των περιστατικών κυβερνοασφάλειας, καθώς και της δυνατότητας της Ένωσης να αντιδρά σε σημαντικά περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν, κατά κύριο λόγο, μέσω του πανευρωπαϊκού δικτύου Κέντρων Επιχειρησιακής Ασφάλειας (SOC) και με τη θέσπιση ενός Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης στον κυβερνοχώρο, όπως και ενός Μηχανισμού Επισκόπησης Συμβάντων Κυβερνοασφάλειας.
Ειδική μέριμνα για τις ΜμΕ
Στις τροπολογίες που ενέκρινε η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις συχνά στοχεύουν σε τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
Υπογραμμίζουν ως εκ τούτου την ανάγκη οικοδόμησης μεγαλύτερης ανθεκτικότητας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups. Συνηγορούν, επίσης, υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών και με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για διαρκή χρηματοδότηση.
Η έκθεση, που εγκρίθηκε, περιλαμβάνει προτάσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ε.Ε. και για την ενίσχυση της συμμετοχής και της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Οι ευρωβουλευτές θέλουν, επίσης, η νομοθεσία να υποστηρίζει τη βιομηχανική ικανότητα και το οικοσύστημα της κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε., προκειμένου να ενισχύσει την τεχνολογική της κυριαρχία και να ανοίξει τη στρατηγική της αυτονομία.
“Η ενίσχυση της συνεργασίας θα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας στην Ε.Ε. Αυτή η πρόταση προέρχεται από την ανάγκη να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και να ενισχυθεί η ικανότητα της Ε.Ε., ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες αυξάνονται σε αριθμό και ένταση σε ολόκληρη την Ε.Ε.”, σχολίασε η επικεφαλής ευρωβουλευτής Lina Gálvez Muñoz (S&D, ES).
Η εικόνα σήμερα
Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποκάλυψε την έκταση της εξάρτησης μας από την ψηφιακή τεχνολογία και την ευθραυστότητα του ψηφιακού χώρου. Έχει πυροδοτήσει δε μια έκρηξη κυβερνοεπιθέσεων, που ήταν ιδιαίτερα επιβλαβείς, όταν στόχευαν κρίσιμες υποδομές, όπως η ενέργεια, η υγεία ή τα οικονομικά, λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης από την τεχνολογία, καθιστώντας αυτήν την υποδομή ακόμη πιο ευάλωτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή πρότεινε το Cyber Solidarity Act, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει επείγουσες έκτακτες ανάγκες, αλλά και να εντοπίζει, να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε απειλές και συμβάντα στον κυβερνοχώρο.