Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Λ. Κρέτσος: «Προτεραιότητα η κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών και η επιβίωση των περιφερειακών σταθμών»
.* Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετέχει στη σύσκεψη των χωρών της Seddif, που διαπραγματεύεται τον διεθνή συντονισμό των συχνοτήτων. * Αφού κατοχυρωθούν οι συχνότητες -λαμβανομένου υπόψη και ότι το 2020 θα πρέπει να αποδοθεί επιπλέον ψηφιακό μέρισμα στις τηλεπικοινωνίες- θα εκπονηθεί ο νέος χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο οποίος θα προβλέπει πραγματική…
* Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετέχει στη σύσκεψη των χωρών της Seddif, που διαπραγματεύεται τον διεθνή συντονισμό των συχνοτήτων.
* Αφού κατοχυρωθούν οι συχνότητες -λαμβανομένου υπόψη και ότι το 2020 θα πρέπει να αποδοθεί επιπλέον ψηφιακό μέρισμα στις τηλεπικοινωνίες- θα εκπονηθεί ο νέος χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο οποίος θα προβλέπει πραγματική κάλυψη του 98% της χώρας.
* Θετική η συνεργασία των παρόχων Digea-ΕΡΤ, με στόχο την πλήρη κάλυψη της χώρας.
Αυτά ήταν τα κύρια σημεία της ομιλίας του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, που πραγματοποιήθηκε στην ενότητα «Ψηφιακή τηλεόραση, προβλήματα και προκλήσεις» στο πλαίσιο του συνεδρίου Salonica Electronix από την εταιρεία Libra Press (περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση») το περασμένο σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λ. Κρέτσος έκανε σαφές ότι η βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν οι λεγόμενες «λευκές περιοχές», ώστε το τηλεοπτικό σήμα να φτάνει και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή. Μεγάλης σημασίας είναι επίσης η επιβίωση των περιφερειακών σταθμών, οι οποίοι έχουν δυσκολίες να καταβάλλουν το ενοίκιο στην Digea για τη μεταφορά του σήματός τους. Για τον σκοπό αυτό έχουν συσταθεί δύο ομάδες εργασίας: Η πρώτη μελετά την προσθήκη κέντρων εκπομπής με μια μελέτη κόστους οφέλους από την ΕΡΤ και η δεύτερη την αλλαγή του Ανώτατου Ορίου Τιμής (ΑΟΤ), όπως ορίζει η σύμβαση της Digea για τους περιφερειακούς σταθμούς.
Στο ίδιο συνέδριο ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και μέλος του ΕΣΡ, σημείωσε ότι “Βρισκόμαστε στην αρχή της μετα- Διαδικτύου εποχής της ψηφιακής τηλεόρασης και οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την εμπορική εκμετάλλευση του φάσματος και την εξατομίκευση της θέασης”. Επεσήμανε δε πως η ψηφιοποίηση ευνοεί τη συρρίκνωση του αέρα και το πέρασμα της τηλεόρασης στο Διαδίκτυο.
Ο Νίκος Μιχαλίτσης, γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, ενημέρωσε ότι η δημόσια τηλεόραση νοικιάζει περί τους 87 από τους 156 πομπούς από την Digea για τη μεταφορά των δικών της τηλεοπτικών προγραμμάτων, καταβάλλοντας ετησίως περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Τόνισε ιδίως την ανάγκη κάλυψης της χώρας κατά 98% ανά περιφερειακή ζώνη και όχι κατά μέσο όρο της χώρας, όπως όρισε το 2014 η ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τεχνικά το φάσμα χωράει το πολύ 6 προγράμματα εθνικής εμβέλειας, καθώς, όταν αποδοθεί στις τηλεπικοινωνίες το 2ο ψηφιακό μέρισμα για υπηρεσίες 5G, θα απομείνουν για την τηλεόραση 28 κανάλια, αν υποτεθεί και ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα πάρουν φάσμα. Σε περίπτωση μετάβασης σε σύστημα DVB – T2 (όπως επιμένουν οι ιδιωτικοί σταθμοί), πρέπει να γίνουν άλλοι υπολογισμοί.