Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι κάμερες που έριξαν το Internet
Μέσω… καμερών πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνο-επιθέσεις των τελευταίων ετών που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο να χάσουν την πρόσβασή τους στο Internet για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κινεζική εταιρεία κατασκευής καμερών ασφαλείας Hangzhou Xiongmai Technology ανακοίνωσε ότι οι κάμερες της χρησιμοποιήθηκαν από hackers.Μέσω… καμερών πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνο-επιθέσεις των τελευταίων ετών που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο να χάσουν την πρόσβασή τους στο Internet για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η κινεζική εταιρεία κατασκευής καμερών ασφαλείας Hangzhou Xiongmai Technology ανακοίνωσε ότι οι κάμερες της χρησιμοποιήθηκαν από hackers για την επίθεση τους μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού με την ονομασία Mirai. Η εταιρεία δεν γνωρίζει πόσα προϊόντα της έχουν προσβληθεί από το λογισμικό, ωστόσο ανακοίνωσε πως όλες οι κάμερές της που κατασκευάστηκαν πριν από το 2015 είναι ευάλωτες.
Η πρόσφατη επίθεση, που «κατέβασε» για μεγάλο χρονικό διάστημα γνωστούς διαδικτυακούς τόπους όπως το Twitter, το Spotify και το CNN αναδεικνύει το πώς διάφοροι κακόβουλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό συνδεδεμένων με το Internet τεχνολογικών gadgets, κοινώς γνωστό ως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), για να διαταράξουν την λειτουργία του διαδικτύου.
«Ο Mirai αποτελεί μια μεγάλη καταστροφή για το Internet of Things», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της.
Εκατομμύρια χρήστες έχασαν την πρόσβαση τους σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες την Παρασκευή αφού hackers επιτέθηκαν σε servers στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ με ψεύτικες εντολές. Αφού οι servers στην Ανατολική Ακτή έπεσαν οι hackers μετακινήθηκαν στα Δυτικά. Οι αμερικανικές υπηρεσίες διερευνούν την υπόθεση αλλά οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
Οι hackers χρησιμοποίησαν την τακτική DDoS (Distributed Denial of Service). Πρόκειται για συντονισμένη επίθεση σε δίκτυα με άμεσο στόχο την υπερφόρτωσή τους. Οι hackers χρησιμοποίησαν τις συνδεδεμένες στο Internet κάμερες για να στέλνουν αιτήματα μαζικά στους servers με αποτέλεσμα να τους υπερφορτώσουν και να σταματήσουν την λειτουργία τους. Αν και οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν κλέβουν δεδομένα, επιφέρουν χάος στο Internet.
Ειδικοί διαδικτυακής ασφαλείας αναμένουν εδώ και καιρό περισσότερες επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό το οποίο στοχεύει σε συνδεδεμένα με το Internet gadgets.
Η Hangzhou Xiongmai ανακοίνωσε ότι όλα τα προϊόντα της που κατασκευάστηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι ευάλωτα στον Mirai και παροτρύνει τους χρήστες των καμερών της να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους και να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν.