Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πώς θα επηρεάσει το BREXIT την παγκόσμια ασφάλεια
Οι επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια ασφάλεια θα μπορούσαν να είναι περισσότερο σημαντικές από τα οικονομικά αποτελέσματα. Εξάλλου, η βρετανική οικονομία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας οικονομίας. Μια αδύναμη λίρα –και μια πιθανή ύφεση της υποτίμησης- δεν θα έχει τα καταστροφικά αποτελέσματα .Οι επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια ασφάλεια θα μπορούσαν να είναι περισσότερο σημαντικές από τα οικονομικά αποτελέσματα. Εξάλλου, η βρετανική οικονομία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας οικονομίας. Μια αδύναμη λίρα –και μια πιθανή ύφεση της υποτίμησης- δεν θα έχει τα καταστροφικά αποτελέσματα που μερικοί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν.
Σίγουρα όμως η Βρετανία είναι πρωταγωνιστής στην παγκόσμια σκακιέρα της γεωπολιτικής και της ασφάλειας. Αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αποτελώντας τη «γέφυρα ασφαλείας» ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και από τους βασικότερους συμμετέχοντες (τόσο σε χρήματα όσο και σε μέσα) σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ασφαλείας. Αυτό θα εξακολουθεί να ισχύει μετά το Brexit; Ή η Βρετανία θα μετακινηθεί περισσότερο προς το ΝΑΤΟ; Και αν αυτό συμβεί, ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες στο νέο αμυντικό προσανατολισμό της Ευρώπης και στη Γερμανο- γαλλική ιδέα μιας πραγματικά «αμυντικής ένωσης»; Θα είναι αυτό εφικτό χωρίς την Βρετανία;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Αμερικάνοι, εδώ και κάποια χρόνια, αμφισβητούν την ανάγκη δαπάνης σημαντικών κεφαλαίων για την άμυνα της Ευρώπης. Οι προτεραιότητες τους βρίσκονται αναμφισβήτητα πλέον κάπου αλλού, όπως δείχνουν και τα συνεχή συμβάντα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Από αυτή την άποψη, οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την πίεση της Γερμανίας για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό των δαπανών για την άμυνα, που σύμφωνα με κάποιους, θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 2% του ΑΕΠ μεταξύ όλων των κρατών- μελών.
Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η γεωπολιτική σκακιέρα έχει αλλάξει και οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο δεν θα είναι εύκολες. Σίγουρα, η διαδικασία θα πάρει πολύ περισσότερο από τα προβλεπόμενα δύο έτη, εκτός αν κάτι άλλο συμβεί εν τω μεταξύ.
Πηγή: http://www.naftikachronika.gr