Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πόσο ασφαλές είναι το Cloud: Μπορούμε να το εμπιστευτούμε με τα προσωπικά μας δεδομένα;
Διανύοντας την λεγόμενη ψηφιακή εποχή, είναι γνωστό πως κάθε άτομο στην καθημερινότητά του αλληλοεπιδρά με τεχνολογικές συσκευές. Από κινητό τηλέφωνο μέχρι tablet ή υπολογιστή, ο καθένας μας κάνει χρήση των συσκευών αυτών και έχει πλέον εξοικειωθεί πλήρως με τις λειτουργίες..
Διανύοντας την λεγόμενη ψηφιακή εποχή, είναι γνωστό πως κάθε άτομο στην καθημερινότητά του αλληλοεπιδρά με τεχνολογικές συσκευές. Από κινητό τηλέφωνο μέχρι tablet ή υπολογιστή, ο καθένας μας κάνει χρήση των συσκευών αυτών και έχει πλέον εξοικειωθεί πλήρως με τις λειτουργίες τους.
Η εξοικείωση αυτή έχει οδηγήσει στην εμπιστοσύνη για την αποθήκευση ποικίλων προσωπικών μας δεδομένων στην μνήμη τους. Η λύση που έχει παρουσιαστεί για να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα όλων των συσκευών σε μία πλατφόρμα, είναι το cloud. Με τον όρο cloud αναφερόμαστε σε ένα διαδικτυακό ιστότοπο ή «σύννεφο» όπου αποθηκεύουμε όλα μας τα δεδομένα από κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε. Με τον τρόπο αυτό, σε οποιοδήποτε χρόνο, τόπο ή μέσο με το οποίο επιθυμούμε να συνδεθούμε, έχουμε πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα.
Η διαδικτυακή αυτή μορφή αποθήκευσης δεδομένων, αποτελεί εξαιρετικά ωφέλιμη λύση για κάθε σύγχρονο άτομο ή και επιχείρηση. Κρύβει όμως και πολλαπλούς κινδύνους, που πρέπει να λάβει οποιοσδήποτε εμπιστεύεται ευαίσθητα δεδομένα σε τέτοιου είδους πλατφόρμες.
Παρουσία Online
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το cloud πρόκειται για μία διαδικτυακή λύση. Συνεπώς, τα δεδομένα που επιθυμούμε να αποθηκεύσουμε βρίσκονται στον κυβερνοχώρο, με αποτέλεσμα να είναι στόχος υποκλοπής και παραβίασης. Συχνά και ποικίλα είναι τα φαινόμενα διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών από διάσημους μέχρι και εταιρικές εμπιστευτικές πληροφορίες.
Εξωτερικός φορέας
Με την αποθήκευση στο διαδίκτυο, ουσιαστικά εμπιστευόμαστε ένα τρίτο και «ξένο» φορέα με τα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα μας. Συνετό είναι λοιπόν να έχουμε κάνει μια ενδελεχή αναζήτηση και αξιολόγηση των εταιριών που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, προτού προβούμε στην επιλογή τους. Στοιχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως κριτήρια είναι:
-Κώδικας κρυπτογραφίας (encryption code) που χρησιμοποιούν για τα δεδομένα
-Λογισμικά ασφάλειας και προστασίας που κατέχουν
-Ιστορικό περιστατικών παραβίασης
-Μέτρα αντιμετώπισης που εφαρμόστηκαν σε παρελθόντα συμβάντα υποκλοπής δεδομένων
Απόπειρες Εξαπάτησης
Όπως και κάθε άλλος ηλεκτρονικός πάροχος, εταιρίες αποθήκευσης δεδομένων αποτελούν εξαιρετικά συχνό στόχο διαδικτυακών «επιθέσεων» και απατών. Οι «εισβολές» αυτές γίνονται είτε απευθείας στον φορέα είτε στους πελάτες του. Όσον αφορά την εταιρία, συνήθως πραγματοποιείται με ιούς ή άλλες μορφές κακόβολου λογισμικού που «μολύνει» τον server. Ως προς τον πελάτη, η προσέγγισή του περιλαμβάνει συνήθως παραπλανητικά μηνύματα ή αιτήσεις σε εκείνον για να αποκαλύψει τα στοιχεία του, υποδυόμενοι τον ρόλο του παρόχου.
Όντας χρήστες του διαδικτύου, δεν μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε την διαδικτυακή αποθήκευση δεδομένων. Ήδη, απλά και μόνο έχοντας λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, δεδομένα όπως φωτογραφίες, μηνύματα, ενδιαφέροντα, αποθηκεύονται αυτόματα online. Το ζήτημα λοιπόν, είναι η σωστή ενημέρωση των κινδύνων του cloud αλλά και τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης:
-Επιλογή κατάλληλου λογισμικού προστασίας για τις συσκευές σας (Δείτε ποιο πακέτο Bitdefender ταιριάζει σε εσάς)
-Προσεκτική επιλογή cloud παρόχου
-Αποφυγή και αποκλεισμός παραπλανητικών ενεργειών
-Μη διαμοιρασμός ευαίσθητων και απόρρητων δεδομένων, που δεν θέλουμε να αποκαλυφθούν