Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή
Ξεκινάει και επισήμως τη λειτουργία της από τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, στην οποία θα συμμετέχουν με έμψυχο υλικό και τεχνικά μέσα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η παρουσίαση της δομής του νέου φορέα θα γίνει μεθαύριο, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας και θα παραστεί..Ξεκινάει και επισήμως τη λειτουργία της από τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, στην οποία θα συμμετέχουν με έμψυχο υλικό και τεχνικά μέσα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η παρουσίαση της δομής του νέου φορέα θα γίνει μεθαύριο, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας και θα παραστεί ο Βουλγαρος πρωθυπουργός Μποϊκο Μπορίσοφ. Έχουν προσκληθεί επίσης ο αρμόδιος για το Προσφυγικό Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διευθυντής της FRONTEX, Fabrice Leggeri, Ευρωπαίοι υπουργοί και αξιωματούχοι.
Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να παραβρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Η έγκριση για της δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής δόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η έναρξη των δραστηριοτήτων της προγραμματίστηκε για τα μέσα Οκτωβρίου.
Ρόλος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι να βοηθήσει στην ολοκληρωμένη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων μέσω της διασφάλισης της αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της παροχής υψηλού επιπέδου ασφάλειας στην Ευρωπαϊκης Ένωσης ενώ, ταυτόχρονα, αναμένεται να συνδράμει στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ και στον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Θα αποτελείται από έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (τον σημερινό Frontex με διευρυμένες αρμοδιότητες) και τις εθνικές Αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων. Το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της θα είναι ο καθορισμός μιας επιχειρησιακής στρατηγικής για τη διαχείριση των συνόρων και ο συντονισμός της συνδρομής από όλα τα κράτη μέλη.
Ως προς τα καθήκοντα στη βάση των αποφάσεων προβλέπονται:
· Αξιολόγηση της ικανότητας συνοριακού ελέγχου των κρατών μελών
· Οργάνωση κοινών επιχειρήσεων και γρήγορων επεμβάσεων στα σύνορα για να ενισχυθεί η ικανότητα των κρατών μελών να ελέγχουν τα εξωτερικά σύνορα και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση ή το διασυνοριακό έγκλημα
· Παροχή συνδρομής στην Επιτροπή όσον αφορά τον συντονισμό ομάδων στήριξης όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία στα εξωτερικά του σύνορα
· Εξασφάλιση πρακτικής αντίδρασης σε περιπτώσεις που απαιτείται επείγουσα δράση στα εξωτερικά σύνορα
· Παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής συνδρομής προς υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα στη διάρκεια επιχειρήσεων επιτήρησης των συνόρων
· Βοήθεια στη συγκρότηση μιας εφεδρείας ταχείας κινητοποίησης με τουλάχιστον 1.500 συνοριοφύλακες
· Διορισμός αξιωματικών συνδέσμων του οργανισμού στα κράτη μέλη?
· Οργάνωση, συντονισμό και διεξαγωγή επιχειρήσεων και παρεμβάσεων επιστροφής
· Προώθηση της επιχειρησιακής συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη μέλη και τρίτες χώρες σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων.
Όσον αφορά την συνεισφορά σε ανθρώπινο δυναμικό, η κατανομή ανά χώρα προβλέπεται ως εξής: Βέλγιο 30, Βουλγαρία 40, Τσεχική Δημοκρατία 20, Δανία 29, Γερμανία 225, Εσθονία 18, Ελλάδα 50, Ισπανία 111, Γαλλία 170, Κροατία 65, Ιταλία 125, Κύπρος 8, Λετονία 30, Λιθουανία 39, Λουξεμβούργο 8, Ουγγαρία 65, Μάλτα 6, Κάτω Χώρες 50, Αυστρία 34.