Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Στόχος της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης και το AΠΘ
Κυβερνοεπίθεση στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όσοι από το πρωί επιχειρούσαν να μπουν στη συγκεκριμένη σελίδα, διαπίστωναν εμφανή ίχνη κρυπτογράφησης. Επενέβησαν αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες και εμπόδισαν την εξάπλωση του φαινομένου. Στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ έχουν αναρτηθεί συμβουλές για τα μέτρα προφύλαξης..Κυβερνοεπίθεση στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όσοι από το πρωί επιχειρούσαν να μπουν στη συγκεκριμένη σελίδα, διαπίστωναν εμφανή ίχνη κρυπτογράφησης.
Επενέβησαν αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες και εμπόδισαν την εξάπλωση του φαινομένου. Στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ έχουν αναρτηθεί συμβουλές για τα μέτρα προφύλαξης και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Τι είναι η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση
Οι δεκάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή σε οργανισμούς, έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό στην ασφάλεια. Ένα κακόβουλο λογισμικό ransomware, έχει εξαπλωθεί από χάκερς σε όλο τον πλανήτη, μολύνοντας αρχεία, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν ο «ηλεκτρονικός ασθενής» καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό σε bitcoin. Μέχρι στιγμής έχουν μολυνθεί 99 χώρες και έχουν καταγραφεί πάνω από 75.000 επιθέσεις, με την πλειοψηφία να σημειώνεται σε Ρωσία, Ουκρανία και Ταϊβάν. Αρκετά όμως περιστατικά έχουν αναφερθεί και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Avast μία αύξηση της δραστηριότητας παρατηρήθηκε την Παρασκευή και σε λίγες ώρες έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 57.000 επιθέσεις παγκοσμίως. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι έχουν πληγεί συνολικά υπολογιστές σε 74 χώρες. Ο διευθυντής της Malwarebytes, Adam Kujawa μιλά για μία τεράστια εξάπλωση υπογραμμίζοντας πως “δεν έχω δει κάτι τέτοιο ποτέ”.
Τι κάνει ο ισχυρός ιός
Το κακόβουλο λογισμικό ransomware είναι ένας ισχυρός ιός που «παραλύει» τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν. Ο ιός που ονομάζεται «WannaCry».
Εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το CNNi. Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό, πως αυτό ήταν ένα εργαλείο κατασκοπίας της NSA.
«Όσοι έχουν πέσει θύματα του ιού αυτού, έχουν έξι ώρες να πληρώσουν τα λύτρα που ζητά ο χάκερ καθώς στη συνέχεια τα λύτρα ανεβαίνουν», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab, σημειώνοντας πως:
Οι περισσότεροι πολίτες που έχουν πληρώσει τα λύτρα μέσα στο χρονικό όριο των έξι ωρών, φαίνεται να έχουν καταβάλλει 300 δολάρια.
Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».