Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
18 Ιουλίου 2017 06:02

Sigma Aeolus Νέος υβριδικός πίνακας συναγερμού

76a362b0e635f2bd7b84d5e7290d087b XL 5f1560a5

Το Aeolus, είναι ένας νέος υβριδικός πίνακας ασφαλείας της Sigma Security με καινοτόμα χαρακτηριστικά και πληθώρα περιφερειακών, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον εγκαταστάτη να προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση στον τελικό χρήστη. Ο πίνακας χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική, μοντέρνο σχεδιασμό, διαθέτει έξυπνες λειτουργίες και αυτοματισμούς, προσφέροντας ευελιξία, ευκολία στη χρήση και μπορεί να καλύψει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, τις ανάγκες ενός μικρού ή μεσαίου χώρου.

Το Aeolus, είναι ένας νέος υβριδικός πίνακας ασφαλείας της Sigma Security με καινοτόμα χαρακτηριστικά και πληθώρα περιφερειακών, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον εγκαταστάτη να προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση στον τελικό χρήστη. Ο πίνακας χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική, μοντέρνο σχεδιασμό, διαθέτει έξυπνες λειτουργίες και αυτοματισμούς, προσφέροντας ευελιξία, ευκολία στη χρήση και μπορεί να καλύψει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, τις ανάγκες ενός μικρού ή μεσαίου χώρου.

Απλός στη χρήση και τον προγραμματισμό του, ο πίνακας Aeolus προσφέρει στον τελικό χρήστη πάρα πολλές δυνατότητες και έχει σχεδιασθεί με στόχο να παρέχει την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη ευκολία στην χρήση. Το σύστημα συναγερμού Aeolus, αποτελείται από τον πίνακα, ο οποίος παρέχει 32 ασύρματες ή ενσύρματες ζώνες και δύο προγραμματιζόμενες εξόδους, το πληκτρολόγιο με φωτιζόμενα πλήκτρα αφής και ενσωματωμένο καρταναγνώστη, καθώς και μία τεράστια γκάμα ασύρματων περιφερειακών συσκευών, όπως υπέρυθρο ανιχνευτή κίνησης, ανιχνευτές διπλής τεχνολογίας (PIR/MW), ανιχνευτές καπνού, μαγνητικές επαφές και ασύρματο τηλεχειριστήριο 6 πλήκτρων.

Χαρακτηριστικά πίνακα

Ο πίνακας έχει την ευελιξία να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους και σύμφωνα με τις ανάγκες του χώρου. Μπορεί, δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος κεντρικός πίνακας χωρισμένος σε δύο διαφορετικά τμήματα (Partitions), με χωριστά πληκτρολόγια σε κάθε τμήμα και να λειτουργούν τα δύο τμήματα τελείως ανεξάρτητα, σαν να υπάρχει χωριστή μονάδα σε κάθε ένα από αυτά. Όλες οι ζώνες μπορούν να προγραμματισθούν για εσωτερική ή περιμετρική λειτουργία, σαν ζώνες με καθυστέρηση, σαν άμεσες ή σαν 24ωρες με ή χωρίς σειρήνα, ή ακόμη και σαν ζώνη-κλειδί, για την όπλιση και αφόπλιση της μονάδας. Πιο συγκεκριμένα ο πίνακας Aeolus (εικόνα 1) διαθέτει 32 ενσύρματες ή ασύρματες ζώνες οι οποίες μπορούν να προγραμματισθούν να λειτουργήσουν και σαν ζώνες πυρανίχνευσης. Μπορεί να δεχτεί έως 16 τηλεχειριστήρια, δύο υποσυστήματα και 2 προγραμματιζόμενες εξόδους PGM, με δυνατότητα επέκτασης στις 12. Επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει έως 8 πληκτρολόγια και 4 αναγνώστες RFID. Για την πρόσβασή σε αυτόν παρέχει ένα τετραψήφιο κωδικό τεχνικού και 99 κωδικούς 4-6 ψηφίων για τους χρήστες, που προγραμματίζονται σε έξι διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης.

Επίσης, ενσωματώνει έξυπνη ζώνη ανίχνευσης «Motion Detection Zone», για τη μείωση των ψευδών συναγερμών, επιτρέπει την επικοινωνία μέσω GSM, GPRS, TCP/IP και PSTN, διαθέτει ενσωματωμένο ρολόι ακριβείας, με επιλεγόμενη λειτουργία αλλαγής θερινής ή χειμερινής ώρας (χειροκίνητη ή αυτόματη), ενσωματωμένο switching τροφοδοτικό 1.7A (εικόνα 2) και κωδικοποιητή, που μπορεί να συνδεθεί με 2 διαφορετικά κέντρα λήψης σημάτων και τηλεφωνητή δύο καναλιών (με χωρητικότητα 3 τηλεφώνων σε κάθε κανάλι). Χάρη στην ασύρματη επέκτασηWXP-48B, ο πίνακας υποστηρίζει 48 ασύρματα περιφερειακά, τα οποία μπορούν να αντιστοιχισθούν σε οποιαδήποτε ζώνη του πίνακα (αν είναι συσκευές συναγερμού) ή σε οποιοδήποτε τμήμα αν είναι τηλεχειριστήρια. Ο τεχνικός, αφού ολοκληρώσει τις συνδέσεις της μονάδας με τα περιφερειακά, μπορεί να προγραμματίσει τον πίνακα με τη διαδικασία Downloading (τοπικά, με το ειδικό interface, ή από απόσταση, μέσω τηλεφωνικής γραμμής), να φορτώσει έτοιμα σενάρια από τη “Memory Card” ή να την προγραμματίσει από το πληκτρολόγιο. Ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει μόνον όταν το σύστημα είναι αφοπλισμένο. Η απομακρυσμένη διαχείριση πραγματοποιείται μέσω τηλεφώνου και εφαρμογής (iOS/ Android), ενώ ο προγραμματισμός από απόσταση, πραγματοποιείται μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή μέσω λογισμικού (εικόνα 3). Η εγκατάστασή γίνεται πολύ εύκολα χάρη στις αποσπώμενες κλέμες.

 

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο AEOLUS KP RFID (εικόνα 4) διαθέτει γυάλινη πρόσοψη με φωτιζόμενα πλήκτρα αφής και ενδείξεις στα ελληνικά και μπορεί να λειτουργήσει ενσύρματα ή ασύρματα. Μπορεί να λειτουργήσει με χρήση κωδικού, αλλά επιπρόσθετα διαθέτει και ενσωματωμένο καρταναγνώστη RF-ID για πρόσβαση με κάρτες Proximity ή Tags. Για τον τοπικό προγραμματισμό του πίνακα ελέγχου είναι εξοπλισμένο με θύρα USB, ενώ διαθέτει και θερμοστάτη πολλαπλών λειτουργιών, όπως απεικόνιση της θερμοκρασίας του χώρου στην οθόνη του πληκτρολογίου, κ.ά.

Στην οθόνη LCD (32 χαρακτήρων) του πληκτρολογίου εμφανίζονται πληροφορίες για τη κατάσταση του συστήματος, οδηγίες που αφορούν το προγραμματισμό, τις ζώνες, την τάση του δικτύου και της μπαταρίας. Επίσης, θα βρούμε 5 ενδεικτικά LEDs για την όπλιση/αφόπλιση του συστήματος, αλλά και πλήκτρα αφής για την περιήγηση στο μενού, πλήκτρα ανάγκης (πανικού, φωτιάς και ιατρικής βοήθειας) και πλήκτρο για αποστολή σήματος στο κέντρο λήψης σημάτων.

Επίσης, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τι θα απεικονίζεται στην οθόνη του πληκτρολογίου (ημερομηνία, ζώνες, ώρα κ.ά.), να ρυθμίσει την ένταση ήχου του βομβητή, του φωτισμού των πλήκτρων κ.ά. Το σύστημα μπορεί να οπλιστεί με πολλούς τρόπους. Αρχικά μπορούμε να επιλέξουμε πλήρη όπλιση (AWAY) κατά την αποχώρησή μας από τον προστατευόμενο χώρο, περιμετρική όπλιση (HOME) για τη παραμονή μας εντός του προστατευόμενου χώρου, ενώ υπάρχει και η ρύθμιση BYPASS που είναι ένας τύπος όπλισης, που έχει όμως κάποιες ζώνες προσωρινά εκτός λειτουργίας.

Η όπλιση/αφόπλιση και η απομόνωση των ζωνών, πραγματοποιείται πολύ εύκολα με την εισαγωγή του κωδικού του χρήστη και στη συνέχεια το πλήκτρο “ENTER” και κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιο για να προγραμματίσουμε ή για να οπλίσουμε το σύστημα, ο βομβητής θα παράγει έναν ήχο για να ενημερώνει για την αποδοχή ή την απόρριψη της ενέργειας. Η σύνδεση του πληκτρολογίου επιτυγχάνεται μέσω 3-wire S-BUS.

Ασύρματα περιφερειακά

Η συχνότητα λειτουργίας των περιφερειακών είναι στα 868MHz, ενώ η επικοινωνία του δέκτη με τον πίνακα πραγματοποιείται μέσω BUS. Ο δέκτης μπορεί να αναβαθμιστεί και να ενημερωθεί με τα νεότερα δεδομένα μέσω υποδοχής USB. Η επιτήρηση των περιφερειακών συσκευών όσον αφορά την κατάσταση μίας ζώνης, μπορεί να είναι προγραμματιζόμενη μέσω του πληκτρολογίου ή μέσω υπολογιστή, με επιλεγόμενο τρόπο ενημέρωσης (μέσω του βομβητή του πληκτρολογίου, μέσω της σειρήνας ή μέσω αποστολής σήματος σε κάποιο κεντρικό σταθμό).

Οι ασύρματες περιφερειακές συσκευές του συναγερμού Aeolus που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν, ο υπέρυθρος ανιχνευτής WIR-200, ο ανιχνευτής πολλαπλών λειτουργιών MFD-01, η μαγνητική επαφή WMC-200 και το ασύρματο τηλεχειριστήριο των 6 πλήκτρων WKF-304 (εικόνα 5). Ο ανιχνευτής με διπλό υπέρυθρο WD-556IR, παρέχει εύρος ανίχνευσης 12 μέτρων με γωνία ανίχνευσης 110°, pet immunity έως 15 κιλά και tamper για τη προστασία του. Επίσης, διαθέτει τεχνολογία αυτόματης αντιστάθμισης της θερμοκρασίας, αυτοέλεγχο για την κατάσταση της λειτουργίας του και λειτουργεί σε συχνότητα των 868MHz.

Η WMC-200 (εικόνα 7), είναι μία ασύρματη μαγνητική επαφή με εμβέλεια 150 μέτρων (σε ανοιχτό χώρο), κατάλληλη για τοποθέτηση σε πόρτες και παράθυρα. Η μαγνητική επαφή λειτουργεί στη συχνότητα των 433MHz, και δίνει συναγερμό όταν η απόσταση του πομπού με το δέκτη ξεπεράσει το όριο των 2.5 εκατοστών. Επίσης μπορεί να δώσει συναγερμό μέσω tamper και στέλνει αναφορά της στάθμης της μπαταρίας της στον πίνακα, καθώς και αναφορά για τη κατάσταση του χώρου που προστατεύει, κάθε 50 λεπτά. Η θερμοκρασία λειτουργίας της μαγνητικής επαφής κυμαίνεται μεταξύ -10°C και 50°C.

Το ασύρματο πληκτρολόγιο WKF-304 (εικόνα 8), διαθέτει 6 πλήκτρα για το χειρισμό του συναγερμού και των περιφερειακών και παρέχει εμβέλεια 100 μέτρων. Στη πρόσοψή του διαθέτει πλήκτρο έκτακτης ανάγκης, πλήκτρα όπλισης/αφόπλισης του συναγερμού και πλήκτρα για την αποστολή σήματος σε περιφερειακές συσκευές.

Τέλος στο σύστημα συναγερμού Aeolus, θα συναντήσουμε και το λευκό μπρελόκ Proximity (εικόνα 9), με το οποίο ο χρήστης μπορεί να οπλίσει/αφοπλίσει το σύστημα χωρίς να εισάγει τον κωδικό πρόσβασης. Όλα τα περιφερειακά του πίνακα διαθέτουν μπαταρία λιθίου CR123Α.

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Μέσω της εφαρμογής S MobileLite (Android/iOS), ο χρήστης μπορεί να ελέγξει το σύστημά συναγερμού από απόσταση και να επικοινωνήσει σε πραγματικό χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει ενέργειες όπως όπλιση/αφόπλιση του συστήματος (εικόνα 10) και να εκτελέσει εντολές οικιακού αυτοματισμού. Τέλος για την πρόσβαση μέσω υπολογιστή παρέχονται και τα λογισμικά S-Load και Aeolus management suite, τα οποία είναι βασισμένα στο λειτουργικό των Windows.

 {gallery}4491{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...