Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Διεξαγωγή 2ου Συνεδρίου NIS Κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο
Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και το Εθνικό CSIRT (Computer Security Incident Response Team), δηλαδή η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, υπό τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, διοργάνωσε στις 26 Ιουνίου 2018..
Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και το Εθνικό CSIRT (Computer Security Incident Response Team), δηλαδή η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, υπό τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, διοργάνωσε στις 26 Ιουνίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία το δεύτερο συνέδριο με θέμα την Ευρωπαϊκή Οδηγία NIS και την Κυβερνοασφάλεια στην Κύπρο.
Ανακοίνωση του ΓΤΠ αναφέρει ότι στην τελετή παρέστη ο Γιώργος Μιχαηλίδης, Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο Βοηθός Επίτροπος Πέτρος Γαλίδης, η εκπρόσωπος της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αφροδίτη Κουφτερού, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας, Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου καθώς και η Rosheen Awotar-Mauree, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνίων ITU (International Telecommunication Union).
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκατό (120) και πλέον εκπρόσωποι από υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εθνικούς και ιδιωτικούς φορείς κρίσιμων υποδομών πληροφοριών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιχειρήσεις, καθώς επίσης και εκπρόσωποι οργανισμών και εταιρειών από το εξωτερικό.
Στόχος του Συνεδρίου ήταν η γνωριμία με τη νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και το Εθνικό CSIRT, και συγκεκριμένα πως οι νέες υπηρεσίες μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος στην Κύπρο. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι ενέργειες σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας NIS (Network and Information Security) για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, καθώς και οι υπηρεσίες του Εθνικού CSIRT, ο οποίος με την λειτουργία του ενισχύει την πρόληψη και την ετοιμότητα στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση συμβάντων Κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, εμπειρογνώμονες παρείχαν πρακτικές προσεγγίσεις ως προς τους τρόπους εναρμόνισης με τις απαιτήσεις της Οδηγίας NIS και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων ασφάλειας από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στο χαιρετισμό της η εκπρόσωπος της Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, κ. Κουφτερού, ανέφερε ότι η δημιουργία ενός ασφαλούς και ανθεκτικού κυβερνοχώρου αποτελεί πλέον μείζον θέμα εθνικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία, το εμπόριο αλλά και την ίδια την κοινωνία μας, αφού όλες οι δραστηριότητες μας εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές υποδομές και το διαδίκτυο. Στη συνέχεια η κ. Κουφτερού αναφέρθηκε στη σύσταση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, η οποία έχει την ευθύνη για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας NIS για την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τη σύσταση του Εθνικού CSIRT που είναι ο τεχνικός και επιχειρησιακός της βραχίονας της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας.
Η πολιτεία, όπως ανέφερε η κ. Κοφτερού στέκεται αρωγός, ενθαρρύνει και υποστηρίζει τη λειτουργία του θεσμού του Εθνικού CSIRT, ο οποίος ενισχύει την πρόληψη καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση συμβάντων, που δυνητικά μπορούν να πλήξουν τη λειτουργία υποδομών ζωτικής σημασίας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, και ευρύτερα την κοινωνικοοικονομική ζωή των πολιτών. Στηρίζει επίσης ενεργά τη λειτουργία της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η οποία συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την ψηφιακή ασφάλεια, ενώ συντονίζει την εφαρμογή της στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κ. Rosheen Awotar-Mauree, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνίων ITU, εξήρε την αξία του Εθνικού CSIRT και ανέφερε ότι η λειτουργία του θα ενισχύσει τον τομέα της Κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο και θα συνδράμει στην αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρουσίασε επίσης τις δραστηριότητες του διεθνούς οργανισμού στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και τα οφέλη των κρατών μελών από τα σχετικά προγράμματα που προωθούνται σε παγκόσμιο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μιχαηλίδης παρουσίασε το όραμα και τους στόχους της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, τις άμεσες δραστηριότητες της νέας υπηρεσίας και τη σημασία τους για την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξήρε επίσης τα επιτεύγματα της Ομάδας του Εθνικού CSIRT καθώς και τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσω της καινοτόμου εφαρμογής διαδικασιών βάσει των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και την αναγνώριση από τους υπεύθυνους διεθνείς οργανισμούς ως ισότιμο μέλος του διεθνούς δικτύου CSIRT.
Πηγή: ΚΥΠΕ