Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ONVIF
Οι προκλήσεις, η εξέλιξη και το μέλλον του προτύπου
Το ONVIF είναι ένας οργανισμός που αναμφίβολα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στο κλάδο της ασφάλειας. Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum) ξεκίνησε το 2008 και δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την ανάπτυξη και..
Το ONVIF είναι ένας οργανισμός που αναμφίβολα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στο κλάδο της ασφάλειας. Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum) ξεκίνησε το 2008 και δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την ανάπτυξη και τη χρήση ενός παγκόσμιου ανοικτού προτύπου διασύνδεσης για φυσικά προϊόντα όπως κάμερες, συστήματα διαχείρισης βίντεο και συστήματα ελέγχου πρόσβασης μέσω IP. Από τότε, η «αποστολή» του γνωστού σε όλους πρωτόκολλου παραμένει η ίδια, η εφαρμογή του όμως και η επιρροή του έχουν αλλάξει ριζικά το κλάδο της ασφάλειας.
Η κοινοπραξία δημιουργήθηκε από την Axis Communications, τη Bosch Security Systems και τη Sony Corporation με ανοιχτή συμμετοχή για κατασκευαστές, προγραμματιστές λογισμικού, συμβούλους, ολοκληρωτές συστημάτων, τελικούς χρήστες και άλλες ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ONVIF. Η οργάνωση επιδίωξε να προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής, ώστε οι εγκαταστάτες και οι τελικοί χρήστες να μπορούν να επιλέγουν προϊόντα από διάφορους προμηθευτές.
Παρά το γεγονός πως όλοι ακολούθησαν αυτές τις προδιαγραφές, δεν υπήρχε συμφωνία σχετικά με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να υποστηριχθούν και αυτό δημιούργησε διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα, ένας κατασκευαστής κάμερας είχε εφαρμόσει συγκεκριμένες λειτουργίες βίντεο για να αλληλεπιδράσει με ένα λογισμικό διαχείρισης άλλου κατασκευαστή χρησιμοποιώντας το ONVIF, ωστόσο το συγκεκριμένο λογισμικό υποστήριζε και άλλες πρόσθετες λειτουργίες, οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες στον χρήστη. Έτσι, όταν οι χρήστες του λογισμικού ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη λειτουργία (π.χ. ανίχνευση κίνησης) μέσω της κάμερας δεν τα κατάφεραν. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μεταξύ των κατασκευαστών ο οργανισμός υλοποίησε τα «προφίλ».
Η αρχή έγινε με το «προφίλ S» το οποίο κυκλοφόρησε το 2011, μετά από 2 χρόνια ανάπτυξης. Το προφίλ S έχει σχεδιαστεί για συστήματα βίντεο βασισμένα σε IP. Μια συσκευή με προφίλ S (π.χ. μια IP κάμερα) είναι αυτή που μπορεί να στέλνει δεδομένα βίντεο μέσω ενός δικτύου IP σε μία άλλη συσκευή ή λογισμικό με προφίλ S. Μία συσκευή με profile S (π.χ. ένα λογισμικό διαχείρισης βίντεο) μπορεί να ρυθμίσει, να ζητήσει και να ελέγξει τη ροή βίντεο μέσω ενός δικτύου IP από μια συσκευή με προφίλ S. Οι συσκευές που ενσωματώνουν το προφίλ αυτό μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τον έλεγχο PTZ, τον ήχο, ακόμα και τις εισόδους συναγερμών. Αν ένα προϊόν έρχεται με προφίλ S, θα είναι πάντα συμβατό με άλλες συσκευές του ίδιου προφίλ, ανεξάρτητα από το έτος κατασκευής του.
Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ONVIF επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της και συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο πρόσβασης, ενώ αναπτύσσει και 5 νέα προφίλ. Το προφίλ G για αποθήκευση βίντεο, το προφίλ C και A για τον έλεγχο πρόσβασης, το προφίλ Q για ευελιξία στην εγκατάσταση και το νέο προφίλ T, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018.
Το προφίλ C αφορά τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε ένα σύστημα ελέγχου φυσικής πρόσβασης. Οι προσαρμοζόμενες συσκευές του προφίλ C υποστηρίζουν πληροφορίες ιστότοπου, έλεγχο πρόσβασης θυρών και διαχείριση συμβάντων και συναγερμών. Οι συσκευές που είναι συμβατές με το προφίλ Q παρέχουν ασφάλεια, εντοπίζονται εύκολα και επιτρέπουν στον εγκαταστάτη τη παραμετροποίηση διάφορων ρυθμίσεων, όπως την αλλαγή της διεύθυνσης IP. Κατά την αντικατάσταση μιας κάμερας σε ένα υπάρχον σύστημα, μία συσκευή που ενσωματώνει προφίλ Q, μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας αντίγραφα ασφαλείας. Το προφίλ A είναι στην ουσία μια επέκταση του προφίλ C, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης. Μία συσκευή που είναι συμβατή με το προφίλ αυτό, παρέχει διαμορφώσεις κανόνων πρόσβασης, διαπιστευτήρια και χρονοδιαγράμματα πρόσβασης στα συστήματα διαχείρισης βίντεο. Τέλος, το προφίλ T διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του προφίλ βίντεο ONVIF, ώστε να συμπεριλάβει τόσο το πρότυπο συμπίεσης βίντεο H.264 που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στις λύσεις βιντεοεπιτήρησης, όσο και τη νεότερη συμπίεση βίντεο H.265.
Η αυξανόμενη χρήση του ONVIF στο κλάδο της ασφάλειας, έφερε παράλληλα και ψευδείς αναφορές. Σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάστηκαν ψευδείς ισχυρισμοί περί συμμόρφωσης με το ONVIF, ενώ σημειώνεται πως προϊόντα OEM, θα πρέπει να επανεξεταστούν και να υποβάλουν νέα «τεκμήρια» για να αποδείξουν την εγκυρότητά τους. Αυτό ισχύει ακόμα και για προϊόντα που αρχικά ήταν συμβατά με το εν λόγω πρότυπο και μετά ανακατασκευάστηκαν ή άλλαξαν επωνυμία.
Συνεργασία
Οι οργανισμοί που δημιουργούν πρότυπα, αλλά και τα ίδια τα πρωτόκολλα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα. Όπως συμβαίνει με πολλά καθιερωμένα πρότυπα, το ONVIF ενσωματώνει στις προδιαγραφές του μια σειρά δικτυακών πρωτόκολλων επικοινωνίας όπως τα HTML, XML, IPv6, SOAP, κλπ, για να δημιουργήσει μια κοινή γλώσσα μεταξύ των συσκευών και γενικότερα των συστημάτων επικοινωνίας. Η αξιοποίηση αυτών των υφιστάμενων δικτυακών προτύπων σε συνδυασμό με το ONVIF, αναμφίβολα θα προσφέρει μοναδικά οφέλη στη βιομηχανία της ασφάλειας.
Το μέλλον
Η αγορά φυσικής ασφάλειας αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια (112 δισεκατομμύρια μέχρι το 2021), σύμφωνα με έρευνα της MarketsandMarkets. Καθώς εισέρχονται στην αγορά περισσότερα νέα προϊόντα, η ζήτηση για «διαλειτουργικότητα» θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθιστώντας τα βιομηχανικά πρότυπα όλο και πιο σημαντικά για το μέλλον του κλάδου της ασφάλειας.
{gallery}5517{/gallery}