Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Το IoT στα ξενοδοχεία
Ο έντονος ανταγωνισμός στον τομέα της φιλοξενίας και παράλληλα η διατήρηση και η προσέλκυση πελατών είναι αναμφίβολα κρίσιμοι παράγοντες για τους φορείς εκμετάλλευσης ξενοδοχείων. Τα ξενοδοχεία επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν προσφέροντας υπηρεσίες αιχμής στους επισκέπτες τους, ενώ με την άφιξη του IoT οι αρμόδιοι μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν…
Ο έντονος ανταγωνισμός στον τομέα της φιλοξενίας και παράλληλα η διατήρηση και η προσέλκυση πελατών είναι αναμφίβολα κρίσιμοι παράγοντες για τους φορείς εκμετάλλευσης ξενοδοχείων. Τα ξενοδοχεία επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν προσφέροντας υπηρεσίες αιχμής στους επισκέπτες τους, ενώ με την άφιξη του IoT οι αρμόδιοι μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τις συνδεδεμένες συσκευές για να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία του επισκέπτη, επιτυγχάνοντας παράλληλα περαιτέρω λειτουργική αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι φορείς εκμετάλλευσης ξενοδοχείων μπορούν πλέον να βασιστούν σε συνδεδεμένες συσκευές για να εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες τους, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν μια νέα εμπειρία, αλλά και πληροφορίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η φιλοξενία είναι μια ακμάζουσα βιομηχανία, ενώ οι ξενοδόχοι έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι, καθώς η ανοδική τάση στις αφίξεις τουριστών αναμένεται να συνεχιστεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψε ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις προβλέπεται να φτάσουν τα 1,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030 και θα αυξάνονται με σταθερό ρυθμό 3,3% ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2030, μεταφέροντας κατά μέσο όρο 43 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς τουρίστες.
Ωστόσο, παρόλο που η ανάπτυξη αυτή είναι καλή είδηση για τους ξενοδόχους, η βιομηχανία βλέπει αυξημένο ανταγωνισμό, καθώς όλο και περισσότερα νέα ξενοδοχεία χτίζονται. Το Travelport Hotelzon, ένας πάροχος λύσεων ξενοδοχείων, έγραψε σε μια δημοσίευση ότι το Βερολίνο αναμενόταν να προσθέσει περίπου 3.700 δωμάτια ξενοδοχείων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το Λονδίνο 8.000 μέχρι το τέλος του 2017 και η Βουδαπέστη, με επιπλέον 2.600 δωμάτια.
Η διατήρηση των παλαιών αλλά και η προσέλκυση νέων πελατών έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ για τους φορείς εκμετάλλευσης ξενοδοχείων οι οποίοι στρέφονται προς το IoT και τα μεγάλα δεδομένα (Big Data), παρέχοντας μία σειρά αυτοματοποιήσεων ανάλογα με το περιβάλλον και τις προτιμήσεις του επισκέπτη (εικόνα 1). Ένα σύστημα διαχείρισης δωματίων με βάση το IoT, το οποίο θα περιλαμβάνει αισθητήρες, ελεγκτές και διάφορες συσκευές, μαζί με λογισμικό και εφαρμογές, θα δώσει τη δυνατότητα στο προσωπικό της ρεσεψιόν να αποκτήσει άμεση προβολή στις συνθήκες του κάθε δωματίου, επιτρέποντάς τους να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των επισκεπτών (εικόνα 2). Για παράδειγμα η υπηρεσία καθαριότητας θα μπορεί να προσδιορίσει ποια δωμάτια πρέπει να καθαριστούν, ενώ παράλληλα θα μπορεί να δώσει και προτεραιότητα στα δωμάτια με βάση τα αιτήματα των επισκεπτών. Επίσης το προσωπικό θα μπορεί να προγραμματίζει το φωτισμό και τη θερμοκρασία με βάση την ώρα και την ημέρα για να επιτύχει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Όλα τα δεδομένα θα μοιράζονται και θα συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο σύστημα, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο λειτουργικότητας προσφέροντας οφέλη τόσο στους επισκέπτες όσο και στο προσωπικό.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχουν παίξει και τα κινητά τηλέφωνα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για να προσφέρουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ του επισκέπτη και του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα το check-in από το κινητό θα επιτρέψει στο φιλοξενούμενο μόλις φτάσει στο ξενοδοχείο να παρακάμψει τη ρεσεψιόν και να χρησιμοποιήσει το «ψηφιακό κλειδί» για να εισέλθει στο δωμάτιό του (εικόνα 3). Ωστόσο η αλληλεπίδραση μεταξύ του smartphone και της κλειδαριάς πραγματοποιείται μέσω του Wi-Fi / BLE (Bluetooth Low Energy) το οποίο μερικές φορές παρουσιάζει ορισμένες αδυναμίες, όπως για παράδειγμα συμφόρηση ή κακή σύνδεση. Εκτός από ψηφιακό κλειδί, το κινητό τηλέφωνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των ρυθμίσεων μέσα στο δωμάτιο. “Τα ξενοδοχεία μπορούν να επιτρέψουν στους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία των δωματίων τους χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο για να μεταφέρουν τη δική τους μουσική ή τις ταινίες από τη συσκευή τους στην τηλεόραση του ξενοδοχείου, όπως ακριβώς και στο σπίτι. Το Hilton Worldwide προσφάτως ενσωμάτωσε το Uber και τους Χάρτες Google στην εφαρμογή «HHonors», καθώς και ορισμένες εφαρμογές ξενοδοχείων για να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνομιλήσουν με το προσωπικό και να κάνουν αιτήσεις για ειδικές παροχές. Εντωμεταξύ η τεχνολογία που βασίζεται στην τοποθεσία, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία στον επισκέπτη. Η γεωγραφική θέση με τη βοήθεια των smartphones, θα φέρει μελλοντικά νέες δυνατότητες στους επισκέπτες. Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης ζητήσει ένα ποτό στην πισίνα αλλά αποφασίζει να επιστρέψει στο δωμάτιό του, τότε το ποτό μπορεί να σερβιριστεί όπου και να είναι ο επισκέπτης, με βάση την ικανότητα παρακολούθησης της θέσης του επισκέπτη (εικόνα 5). Οι υπηρεσίες που βασίζονται στην τοποθεσία προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και θα κάνουν πραγματικά έναν επισκέπτη να αισθάνεται πιο ανεξάρτητος.
Αναμφίβολα τα δεδομένα γύρω από τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών ενημερώνουν τον σχεδιασμό των υπηρεσιών και αργά ή γρήγορα θα γίνουν το κύριο πλεονέκτημα των ξενοδοχειακών αλυσίδων. Η αυτοματοποίηση του ξενοδοχείου έχει γίνει το επίκεντρο των τελευταίων ετών, καθώς η τεχνολογία έχει γίνει πιο προσιτή, ενώ η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να αυξηθεί από 5,74 δισ. δολάρια το 2016 σε 18,11 δισ. Δολάρια μέχρι το 2021.
{gallery}5227{/gallery}