Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
22 Νοεμβρίου 2017 14:39

Αεροδρόμια

Η επίτευξη της απόλυτης ασφάλειας παραμένει δύσκολη υπόθεση

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
946cda5ca4fe1672ad02923352a982d8 XL 7e673e5c

Ο «καθαρός» αριθμός ανθρώπων που διέρχονται από κάθε διεθνές αεροδρόμιο από μόνος του αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια επίτευξης της πιο αποτελεσματικής ασφάλειας των επιβατών αλλά και των εργαζόμενων στο χώρο των αεροδρομίων. Για παράδειγμα, από τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για την κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων προκύπτει…

Ο «καθαρός» αριθμός ανθρώπων που διέρχονται από κάθε διεθνές αεροδρόμιο από μόνος του αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια επίτευξης της πιο αποτελεσματικής ασφάλειας των επιβατών αλλά και των εργαζόμενων στο χώρο των αεροδρομίων.

Για παράδειγμα, από τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για την κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το δωδεκάμηνο του 2016 έφθασε τους 53.637.249, παρουσιάζοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, κατά το οποίο είχαν διακινηθεί 48.811.600 επιβάτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Heathrow, από το βρετανικό αεροδρόμιο «πέταξαν» πάνω από 75,7 εκατομμύρια επιβάτες μόνο το 2016. Εάν λάβουμε υπόψη μας ως δεδομένο ότι το διεθνές αεροδρόμιο του Λονδίνου βρίσκεται στη έβδομη θέση την παγκόσμιας κατάταξης, όσον αφορά τη διέλευση επιβατών, μπορεί κανείς να φανταστεί τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας στα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου.

«Η πιο αξιοσημείωτη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αεροδρόμια είναι ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που διέρχονται από αυτά κάθε μέρα προκειμένου να ταξιδέψουν», σημειώνει ο James Somerville-Smith, ο οποίος είναι Channel Marketing Leader στην εταιρεία συστημάτων ασφαλείας Honeywell Security and Fire.

«Δεν είναι αρκετό για τα αεροδρόμια να αντιδρούν εκ των υστέρων σε μεγάλα περιστατικά ασφαλείας, αφότου δηλαδή έχουν αυτά λάβει χώρα, καθώς δυνητικά χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, τα αεροδρόμια υιοθέτησαν μια στρατηγική που επιτρέπει στους security managers να εστιάζουν και να προλαμβάνουν κάθε δυνητικό περιστατικό προτού αυτό να εκδηλωθεί».

Συστήματα διαχείρισης βίντεο

Για παράδειγμα, ένα πιθανό σενάριο είναι όταν κάποιος μέσα στο αεροδρόμιο αφήσει την τσάντα του σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς και αποχωρήσει χωρίς αυτόν. Στην περίπτωση αυτή, οι αναλύσεις βίντεο χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την ομάδα ασφαλείας να εντοπίσει το περιστατικό, να εντοπίσει τον ύποπτο σε ένα πολυάσχολο πλήθος και να αποτρέψει τυχόν προβλήματα.

Είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί ένα άτομο που συμπεριφέρεται με περίεργο τρόπο με τη βοήθεια ενός συστήματος διαχείρισης βίντεο, καθώς μπορεί να ομαδοποιήσει πολλές διαφορετικές τοποθεσίες σε μια μοναδική οθόνη. Μόλις εντοπιστεί το άτομο και αξιολογηθεί η κατάσταση, το προσωπικό του αεροδρομίου μπορεί να οδηγήσει το προσωπικό ασφαλείας στην πηγή ανησυχίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πάντως ο εντοπισμός ενός υπόπτου ατόμου δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Να σημειωθεί ότι πολλά αεροδρόμια διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις λιανικής πώλησης – σε μερικές περιπτώσεις συναντώνται εμπορικά πολυκαταστήματα με πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα εμπορικά κέντρα που διαθέτουν πολλές πόλεις. Όπως εξηγεί ο Somerville-Smith, «η ανάκτηση κλεμμένων αγαθών και η καταδίκη ενός δράστη καθίσταται σχεδόν αδύνατη, εάν αυτός έχει προλάβει και έχει επιβιβαστεί σε μια πτήση. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι δυνατή η ταχεία αναζήτηση των δεδομένων των βίντεο, και ο εντοπισμός των εγκληματιών εντός του αεροδρομίου, για να εξασφαλιστεί ότι θα συλληφθούν προτού επιβιβαστούν σε μια πτήση».

Χρηματοδότηση, διαπίστευση, τυποποίηση

Αλλά όλα αυτά είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις. Σύμφωνα με τον Kevin Gramer, αντιπρόεδρο της εταιρείας Digital Barriers, στον τομέα της ασφάλειας των αεροδρομίων, σημαντικό διαδραματίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η χρηματοδότηση, η διαπίστευση και η τυποποίηση.

«Οι αεροπορικές μεταφορές διαθέτουν σε όλο τον κόσμο ένα από τα πιο αυστηρά κανονιστικά πλαίσια. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση, η διαπίστευση, η τυποποίηση και ο χρόνος που απαιτείται για να λάβει κανείς την οποιαδήποτε έγκριση, είναι όλες μείζονες προκλήσεις στο σημερινό περιβάλλον», εξηγεί ο κος Gramer. «Ως προμηθευτές της βιομηχανίας είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς για να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιούνται οι πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες και ότι προωθούνται οι βέλτιστες πρακτικές στα αεροδρόμια όλου του κόσμου».

Μιλώντας για σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτή την κατεύθυνση, ο κος Gramer πρόσθεσε ότι η ευελιξία των υφιστάμενων τεχνολογιών ασφάλειας και των διαδικασιών για την προσαρμογή στις νέες απειλές είναι καίριας σημασίας.

«Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το πού ξεκινά η περίμετρος ασφαλείας και πόσο εύκολο είναι να επανασχεδιαστούν τα υφιστάμενα μέτρα», κατά τον Gramer, ο οποίος προσθέτει: «Για παράδειγμα, οι επιθέσεις των λεγόμενων ‘’μοναχικών λύκων’’ αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια και η ‘’εσωτερική απειλή’’ έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες ευπάθειες των αεροδρομίων, καθώς οι περισσότεροι υπάλληλοι που εισέρχονται σε ένα αεροδρόμιο δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται οι επιβάτες».

Ανάλογους προβληματισμούς και σκέψεις καταθέτει και ο Patrik Anderson, διευθυντής ανάπτυξης για μεταφορές της Axis Communications. «Τα αεροδρόμια είναι πολύπλοκοι οργανισμοί, που περιλαμβάνουν πολλούς εμπλεκόμενους, μαζικές ροές επιβατών και επιχειρησιακό συντονισμό, ώστε οι πτήσεις και οι αναχωρήσεις να γίνονται στην ώρα τους», δήλωσε ο Anderson. «Ο κύριος τομέας πρόκλησης για την ασφάλεια στα αεροδρόμια έγκειται στην αποτελεσματική διαδικασία πιστοποίησης των ατόμων. Για να αναζητήσει κανείς τρομοκράτες, ληστές εγκαταστάσεων ή άλλους κακοποιούς, απαιτείται οι επιβάτες να εξασφαλίζουν ασφαλή έλεγχο πρόσβασης μεταξύ των «ασφαλισμένων» και των «μη ασφαλισμένων» περιοχών. Η ικανότητα εντοπισμού δυνητικών απειλών ή η αναζήτηση ατόμων ανάμεσα σε ένα τεράστιο πλήθος επιβατών και η ικανότητα να κατευθύνονται οι επιβάτες εντός των αεροδρομίων, μέσω αυτής της διαδικασίας, με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικών πράξεων, αποτελεί προτεραιότητα για κάθε εμπορικό αερολιμένα επιβατών».

Καινοτόμες λύσεις στην ασφάλεια αεροδρομίων

Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις για την ασφάλεια των αεροδρομίων δεν είναι ήσσονος σημασίας. Στην πραγματικότητα, σε κάποιο σημείο, οι ειδικοί αμφισβητούν τον βαθμό αποτελεσματικότητας των συμβατικών λύσεων ασφάλειας σε έναν αερολιμένα. Για παράδειγμα, ακόμα και με προηγμένα analytics, οι λύσεις βιντεοεπιτήρησης δεν είναι πάντα αλάνθαστες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές εταιρείες επενδύουν στην προσφορά νέων λύσεων σε αυτή την κατεύθυνση. Πέρα απλώς από το θέμα της ασφάλειας, τα προϊόντα αυτά όχι μόνο χρησιμεύουν για την ενίσχυση της καθημερινής λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά και για να μας δώσουν μια ιδέα των τεχνολογικών δυνατοτήτων, ώστε να καταστεί η πραγματοποίηση ταξιδιών μια ευκολότερη και ασφαλέστερη δραστηριότητα.

Μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνολογίες που υιοθετούν οι αρχές ασφαλείας των, ανά τον κόσμο, αεροδρομίων είναι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι αρκετά αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν αυτή την τεχνολογία. Μάλιστα, πρόσφατα νέα από την Αυστραλία δείχνουν ότι τα αεροδρόμια θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν στη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο με την ονομασία Seamless Traveler, που θεωρήθηκε ως μια ριζική αναμόρφωση του ταξιδιωτικού συστήματος της χώρας. Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου είναι η κίνηση αντικατάστασης των διαβατηρίων με βιομετρική αναγνώριση των προσώπων, των ιρίδων ή / και των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επεξεργάζεται το 90% των ταξιδιωτών με αυτόματο τρόπο, χωρίς καμία δηλαδή ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι το 2019-2020. Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα υλοποιεί μια τέτοιας έκτασης χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για την απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

O Shawn Enides, διευθυντής στον τομέα κρίσιμων υποδομών και μεταφορών της εταιρείας συστημάτων ασφαλείας Genetec, πιστεύει ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται να γίνει είναι να εξεταστεί πώς θα υλοποιηθεί η χρήση του εξοπλισμού ασφαλείας στα αεροδρόμια.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό του αεροδρομίου χρησιμοποιεί την τεχνολογία του για να εξετάσει πράγματα, όπως η ροή των επιβατών και των οχημάτων και η βελτιστοποίηση της στάθμευσης», σημειώνει ο Enides, προτείνοντας μια «νέα ιδέα», τους «σιωπηλούς αερολιμένες», οι οποίοι στοχεύουν στη βελτίωση της ατμόσφαιρας και της εμπειρίας των επιβατών, προσελκύοντας έτσι περισσότερους ταξιδιώτες και καθιστώντας το αεροδρόμιο πιο επιτυχημένο εμπορικά.

«Σκεφτείτε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα τερματικό σταθμό αεροδρομίου πριν από 20 χρόνια και σήμερα, για παράδειγμα, το εύρος των περιηγήσεων για αγορές και φαγητό που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης σήμερα», προσθέτει ο Enide. Τα δεδομένα πληροφόρησης ήταν πάντοτε σε μεγάλη προσφορά σε ένα αερολιμενικό περιβάλλον, αλλά διεξάγεται περισσότερη συζήτηση πλέον σχετικά με τον τρόπο μόχλευσης αυτών των δεδομένων σε συνδυασμό με την υποδομή που υπάρχει στο περιβάλλον. Δραστηριότητες όπως η διαχείριση αποσκευών, η στάθμευση, οι έλεγχοι φωτισμού, η υποδομή εγκαταστάσεων και τα δεδομένα διαχείρισης κτιρίων εξετάζονται στο σύνολό τους, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του περιβάλλοντος μέσω της πραγματικής ενοποίησης και της καλύτερης οπτικοποίησης και ανάλυσης.

{gallery}4916{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...