Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Άνοιξαν οι φάκελοι ατομικών φρονημάτων
Ανοίγουν και επίσημα από σήμερα οι πόρτες του αρχείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, καθώς ορίστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η αρμόδια υπηρεσία που θα παραλαμβάνει στο εξής τα αιτήματα πολιτών που έχουν έννομο συμφέρον και ενδιαφέρονται να δουν το περιεχόμενο τουςΑνοίγουν και επίσημα από σήμερα οι πόρτες του αρχείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, καθώς ορίστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η αρμόδια υπηρεσία που θα παραλαμβάνει στο εξής τα αιτήματα πολιτών που έχουν έννομο συμφέρον και ενδιαφέρονται να δουν το περιεχόμενο τους.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τόσο οι ίδιοι οι καταγεγραμμένοι στο παρελθόν για την πολιτική τους δράση, οι συγγενείς τους, αλλά και όσοι θέλουν να αποκομίσουν στοιχεία για ιστορική έρευνα, υπάρχει ωστόσο μια διαδικασία και κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις για την πρόσβαση, που αφορούν κυρίως σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, για άλλα πρόσωπα που αναφέρονται στους φακέλους.
Η πρόσβαση των πολιτών στους φακέλους ατομικών φρονημάτων έγινε δυνατή μετά την άρση του απορρήτου, έπειτα από Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 2.110 φακέλους, που αφορούν κυρίως σε γνωστά ή λιγότερο γνωστά δημόσια πρόσωπα, (πολιτικούς, συγγραφείς, ανθρώπους της τέχνης, κ.λ.π.), που έπαιξαν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου σε σκοτεινές εποχές.
Οι φάκελοι αυτοί δεν είχαν καταστραφεί μαζί με τους άλλους που κάηκαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 1989, αλλά δόθηκε παράταση για την καταστροφή τους μέχρι το 2029.
Ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ζήτησε να υπάρχει πρόσβαση στους φακέλους από το 2017, κάτι που προχώρησε και επέσπευσε ο κ. Τόσκας.
Η κοινή υπουργική απόφαση για την πρόσβαση στους φακέλους, υπεγράφη από τον περασμένο Μάιο, αλλά έπρεπε να καθοριστούν, με τις σχετικές διαταγές, οι προϋποθέσεις, η υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τα αιτήματα και κάποια επί μέρους ζητήματα.
Από σήμερα, λοιπόν, όποιος ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση σε κάποιον από τους φακέλους, μπορεί να υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (τηλ: 210 6845062 ή 210 6854609) με τους εξής τρόπους:
● Αυτοπροσώπως (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)
● Μέσω συμβατικού ταχυδρομείου (Διεύθυνση Επικοινωνίας / Αρχηγείο ΕΛΑΣ., Κανελλοπούλου 4, 101 77, Αθήνα)
● Με επιστολή μέσω fax, στους αριθμούς: 210 6854207 ή 210 6849352)
● Μέσω email (communication.dir@astynomia.gr)
Οι συγκεκριμένοι φάκελοι στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης, όπως ορίζεται στην Απόφαση, καθίστανται εφεξής προσιτοί:
α) Στα πρόσωπα που αφορούν.
β) Στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. (Ειδικά στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης).
γ) Με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον.
δ) Κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή και επαγγελματικούς ζητούν την πρόσβαση.
Πηγή efsyn.gr