Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι σε πλήρη… ανάπτυξη!
Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι γνωστό, ωθούνται στα διάφορα hot spot, όπως ονομάστηκαν τα κέντρα καταγραφής που έχουν δημιουργηθεί και διευθύνονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑSO). Η άγνωστη μοίρα των απελπισμένων αυτών ανθρώπων, σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης…
Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι γνωστό, ωθούνται στα διάφορα hot spot, όπως ονομάστηκαν τα κέντρα καταγραφής που έχουν δημιουργηθεί και διευθύνονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑSO). Η άγνωστη μοίρα των απελπισμένων αυτών ανθρώπων, σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την πιθανότητα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία, δημιουργούν συχνά εκρηκτικές καταστάσεις, όπως άλλωστε έχουν δείξει τα σοβαρά επεισόδια σε Μόρια Λέσβου, Χίο, Σάμο και αλλού.
Ο Jean-Pierre Schembri, εκπρόσωπος της EASO, δήλωσε πρόσφατα στον Economist ότι «είχαμε μια σειρά από εξεγέρσεις, και το προσωπικό έπρεπε να εκκενώσει γρήγορα τους χώρους προκειμένου να υπάρξουν τραυματισμοί». Έτσι, για πρώτη φορά, μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, η G4S, έχει συνάψει σύμβαση για τη φύλαξη των hotspots, υποστηρίζοντας το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας. «Θεωρήσαμε ότι χρειαζόμασταν πρόσθετη ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Schembri.
Πηγαίνοντας από το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, στο κέντρο της, και πιο συγκεκριμένα στην Αυστρία, οι τοπικοί αξιωματούχοι, που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της αποτροπής εισροής προσφύγων που παρατηρείται από τα τέλη του 2015, αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνδρομή της ΟRS Services. Πρόκειται για μια ελβετική εταιρεία που ανέλαβε τον έλεγχο των κατασκηνώσεων προσφύγων της χώρας. Η ίδια εταιρεία διευθύνει από άποψη ασφαλείας και τα κέντρα παροχής ασύλου σε όλη την Ελβετία.
Στη Γερμανία, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλειας απασχολούν 235.000 άτομα, και αποτελούν μια ανθούσα επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς στη χώρα μόνο το 2015 κατέφθασαν από πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Όσον αφορά τα έσοδα, οι γερμανικές επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφαλείας κατέγραψαν κύκλο εργασιών ύψους 7 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, αυξημένο έως και κατά 15% σε σχέση με το 2014, καθώς επιπλέον προσωπικό προσελήφθη για τη φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. Αυτό το έτος επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κλάδου στη Γερμανία.
Ένας… στρατός από ιδιωτικούς φύλακες
«Οι περισσότερες ανάλογες αποστολές στο παρελθόν αναλαμβάνονταν είτε από την αστυνομία είτε από δημόσιες αρχές, αλλά σήμερα αυτό έχει αλλάξει και πλέον ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας», σημειώνει η Catherine Piana, επικεφαλής της COESS, που αποτελεί το πιο ισχυρό λόμπι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ασφάλειας, με έδρα τις Βρυξέλλες.
H κα Piana εκτιμά ότι σήμερα στην Ευρώπη έχουν άδεια ιδιωτικού φύλακα περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα ένας αριθμός που προσεγγίζει κατά πολύ τον αντίστοιχο των αστυνομικών των κρατών! Κρίσιμες υποδομές, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας αλλά και τα νοσοκομεία, προστατεύονται από ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας μέσω συμβολαίων με ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.
Η μετανάστευση δεν είναι πάντως ο μόνος λόγος για τον οποίο οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας διάγουν μια εποχή «παχιών αγελάδων». Η ανησυχία και η ανασφάλεια γύρω από θέματα τρομοκρατίας είναι ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας ανόδου της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας στην Ευρώπη.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η «ακτινογραφία» όσων επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον κλάδο αυτό, ο οποίος όπως είναι γνωστό, δεν αμείβεται και ιδιαίτερα… αδρά.
Ο Olivier Duran που εκπροσωπεί τον SNES, έναν οργανισμό μικρών γαλλικών εταιρειών σεκιούριτι, σημείωσε ότι μετά το γνωστό περιστατικό όπου ένας υπάλληλος σεκιούριτι απέτρεψε την εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης στο στάδιο του Παρισιού Stade de France, κατά τη διάρκεια των συνδυαστικών τρομοκρατικών ενεργειών του περασμένου Νοεμβρίου, παρατηρήθηκε μια μεγάλη εκτίναξη του ενδιαφέροντος για το επάγγελμα κυρίως από μετανάστες που ζουν στη Γαλλία, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν τη χώρα που τους φιλοξενεί.
Ο CNAPS, ένας γαλλικός οργανισμός μεγάλων εταιρειών ιδιωτικής ασφάλειας, αποκαλεί αυτή την κατάσταση «χρονιά της μέγιστης κινητικότητας», εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχει δεχθεί η Γαλλία και λόγω επίσης του όχι η χώρα αυτή φιλοξένησε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Euro 2016, με μετακινήσεις χιλιάδων οπαδών των συμμετεχόντων εθνικών ομάδων στις διάφορες πόλεις του τουρνουά.
Δεν είναι τυχαίο ότι για να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας επιστρατεύθηκαν 15.000 ιδιωτικοί σεκιούριτι δίπλα στους περίπου 75.000 γάλλους αστυνομικούς, οι οποίοι προέρχονταν από περίπου εξήντα ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.
Λιτότητα στην δημόσια ασφάλεια
Το αν πάντως αποδειχθεί ότι το 2016 είναι μια καλή χρονιά για τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλειας, θα φανεί άμεσα. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο θεωρούνται από πολλούς ειδήμονες δεδομένες, καθώς γενικότερα τα κράτη στην Ευρώπη περιορίζουν όλο και πιο πολύ τις δημόσιες δαπάνες για λόγους ασφάλειας, αφήνοντας έτσι χώρο για περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής αγοράς φυσικής
Ο James Kelly, ο οποίος ηγείται του BSIA, μιας ένωσης 450 επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλειας στη Βρετανία, σημειώνει στον Economist ότι η λιτότητα από μέρους του κράτους έχει οδηγήσει σε άνοδο της ζήτησης για υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας. Μάλιστα φρόνει ως παράδειγμα ότι η G4S, για παράδειγμα, διεξάγει κανονικό υποστηρικτικό έργο στην αστυνομία: αναλαμβάνει ύποπτους που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, τους έχει υπό τον έλεγχό της και διενεργεί όλη τη σχετική γραφειοκρατική εργασία. Επιπλέον διατυπώνει ευθέως την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα ιδιωτικοί σεκιούριτι θα αναλαμβάνουν να πραγματοποιούν ακόμα και συλλήψεις σε συνεργασία με την αστυνομία.
Τέτοια στενή συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και των ιδιωτικών υπαλλήλων ασφαλείας μπορεί να είναι λιγότερο συχνή στην Ευρώπη σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου, αλλά στη Γηραιά Ήπειρο το χαρακτηριστικό είναι ότι βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Duran εκτιμά ότι οι σεκιούριτι που λειτουργούν δίπλα – δίπλα με την αστυνομία στο τουρνουά Euro 2016 θα βοηθήσουν στην εξάπλωση της αντίληψης της «συνεργασίας» μεταξύ τους. Επισημαίνει δε ότι δικαστήρια, υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες στη Γαλλία πλέον σε μεγάλο βαθμό φρουρούνται από ιδιωτικούς φορείς, συχνά υπό την εποπτεία ενός αστυνομικού. Προτείνει, επίσης, ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και σε αυτό πολύ χρήσιμο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι 150.000 ιδιωτικοί φύλακες- που ως επί το πλείστον προέρχονται από κοινότητες μεταναστών της Γαλλίας-εφόσον ενθαρρυνθούν να είναι τα «μάτια και τα αυτιά» για την αστυνομία.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας μπορούν να βρουν και άλλους τρόπους για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Η διαφοροποίηση είναι μια δυνατότητα, δεδομένου ότι αρκετές τέτοιες εταιρείες προσφέρουν προσωπικό όπως ρεσεψιονίστ, εργαζόμενους συντήρησης και λοιπό προσωπικό σε διάφορους ρόλους, εκτός από αυτόν της ασφάλειας.
Στροφή στην τεχνολογία
Οι πελάτες ζητούν ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία και όχι κυρίως ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, τονίζει με έμφαση η κα Piana. Έτσι, μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με πρόσβαση σε κεφάλαια, μπορούν να σταθούν καλύτερα στον ανταγωνισμό και τις νέες ανάγκες της αγοράς και να αναπτυχθούν. Οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν υλικό, όπως κάμερες παρακολούθησης και συστήματα ελέγχου πρόσβασης, καθώς και αλγόριθμους και analytics για πιο αποτελεσματική αξιολόγηση των τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που συλλέγονται στην εποχή μας.
Στη Βρετανία η προμήθεια εξοπλισμού γίνεται κυρίως από ιδιωτικές επιχειρήσεις: Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το 96% των καμερών CCTV που λειτουργούν στη χώρα ανήκουν σε ιδιώτες και διαχειρίζονται από ιδιωτικές εταιρείες.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που ανακόπτουν μια πορεία ανάπτυξης; Ασφαλώς και το σημαντικότερο που απασχολεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, είναι η έλλειψη εναρμόνισης των εθνικών καθεστώτων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να λειτουργούν διασυνοριακά. Απαιτούνται επίσης αυστηρότεροι κανόνες για την τήρηση των διαφόρων προτύπων, όπως για παράδειγμα, περισσότερη εκπαίδευση των φυλάκων.
Ένα άλλο εμπόδιο που εντοπίζουν κυρίως οι γαλλικές εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας είναι το σφιχτό εργατικό δίκαιο, που καθιστά πιο «ακριβή» την πρόσληψη προσωπικού.
Εν κατακλείδι, αυτά που σε όλους τους άλλους ακούγονται ως κίνδυνοι, όπως π.χ. μετανάστευση, τρομοκρατία και λιτότητα στις δημόσιες δαπάνες, είναι που καθιστούν… γόνιμο το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων ασφάλειας στην Ευρώπη και γιατί όχι, και στην Ελλάδα…
{gallery}3293{/gallery}