Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πώς to Brexit επηρεάζει την βιομηχανία ασφάλειας σε Βρετανία και Ε.Ε.
Σημαντικές αλλαγές κυοφορούνται στην βιομηχανία ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, στο πρόσφατο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου. Θεωρητικά οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit δεν θα είναι σημαντικές στην αγορά της ασφάλειας για το εναπομείναν διάστημα…
Σημαντικές αλλαγές κυοφορούνται στην βιομηχανία ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, στο πρόσφατο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.
Θεωρητικά οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit δεν θα είναι σημαντικές στην αγορά της ασφάλειας για το εναπομείναν διάστημα του 2016 αλλά και για την επόμενη χρονιά το 2017. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Βρετανία δεν είχε ενεργοποιήσει το άρθρο 50, το οποίο προβλέπει την έναρξη των διαδικασιών για την έξοδο από την ΕΕ. Μόνο ο βρετανός πρωθυπουργός έχει αυτή την δυνατότητα και η νέα ηγέτιδα της χώρας, μετά την παραίτηση του Κάμερον, Τερέζα Μέι, δεν έχει ακόμα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Εφόσον γίνει αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα απαιτηθούν περίπου δύο ολόκληρα χρόνια έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις και διαμορφωθούν οι νέες σχέσεις που θα διέπουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα πάντως με την έγκυρη βρετανική ιστοσελίδα για θέματα βιομηχανίας ασφάλειας ifsecglobal.com, δεν πρόλαβε να περάσει ο πρώτος μήνας μετά την αρνητική για την ΕΕ. απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, και τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για τη βιομηχανία ασφάλειας έχουν διαφανεί στον βρετανικό και τον ευρωπαϊκό ορίζοντα.
Ο βρετανικός τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός τομέας, που αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες της βιομηχανίας ασφάλειας, καθώς χρησιμοποιούν σε ευρεία κλίμακα τον σχετικό τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως συστήματα βιντεοεπιτήρησης και συστήματα ελέγχου πρόσβασης, θα έχουν αβέβαιο μέλλον στις σχέσεις τους με τις άλλες ευρωπαϊκές αντίστοιχες αγορές.
Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ο βρετανικός τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να χάσει την πρόσβαση σε προσοδοφόρες ευρωπαϊκές αγορές, εάν το Λονδίνο αποτύχει -στις σχετικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.- να διατηρήσει τα δικαιώματα πρόσβασης που είχε κατακτήσει.
Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών και τον περιορισμό των δαπανών τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις, την υιοθέτηση μιας διαφορετικής προσέγγισης για τα μέχρι πρότινος δεδομένα των εταιρειών αυτών. Δηλαδή, την μετάβαση σε μια προσέγγιση «fix-before-replace» (διορθώνω προτού αντικαταστήσω) όσον αφορά στη συντήρηση του εξοπλισμού ασφαλείας των υφιστάμενων εγκαταστάσεών τους.
Αύξηση ζήτησης για εργασίες συντήρησης
Παρόλο που ο αργός ρυθμός αντικατάστασης των συστημάτων ασφαλείας αποτελεί ένα κακό νέο για τη βιομηχανία του κλάδου που κατασκευάζει ή/και διαθέτει τέτοιον εξοπλισμό, η αύξηση του κύκλου εργασιών και της ζήτησης για υπηρεσίες συντήρησης είναι αναμφίβολα ένα καλό νέο για τους εγκαταστάτες τέτοιων συστημάτων και τις εταιρείες monitoring, οι οποίες αναμένεται να γνωρίσουν μια μικρή ώθηση στις εργασίες τους.
Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, οι συναγερμοί και τα συστήματα πυρανίχνευσης που μέχρι πρότινος έδιναν μια ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς συστημάτων ασφαλείας, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο και να παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα μια αισθητή υποχώρηση του κύκλου εργασιών τους.
Μια άλλη παράμετρος είναι η ισοτιμία βρετανικής λίρας και ευρώ-δολαρίου. Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Βρετανίας έσπειρε τον πανικό και στις αγορές συναλλάγματος. Η λίρα έχασε περίπου το 9% της αξίας της έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου μέσα σε 24 ώρες από την ψηφοφορία. Εάν αυτή η εξέλιξη είχε ανάλογη συνέχεια –κάτι βέβαια που δεν έγινε, αφού η στερλίνα εν μέρει ανέκαμψε- οι εταιρείες παραγωγής συστημάτων ασφαλείας με έδρα τη Βρετανία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν την άνοδο του κόστους των προϊόντων τους, λόγω της ακρίβειας των πρώτων υλών και των επιμέρους εξαρτημάτων και υλικών που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους.
Ωστόσο, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την μικρή άνοδο της ζήτησης, καθώς οι τιμές των τελικών προϊόντων τους θα γίνονταν πιο ελκυστικές για όσους πελάτες βρίσκονται εκτός Βρετανίας.
Στην πραγματικότητα, η αγορά εξοπλισμού βιντεοεπιτήρησης θα είναι μία από τις πιο ανθεκτικές σε αυτό το είδος της αστάθειας που επικρατεί στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο οικονομία. Η πλειοψηφία των προϊόντων τέτοιου τύπου εξοπλισμού κατασκευάζεται στην Ασία, ενώ ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο πώλησης ανήκει σε διεθνείς εταιρείες, οι οποίες είναι συνήθως πιο έμπειρες στην αντιμετώπιση αλλαγών των όρων του εμπορίου.
Μακροχρόνια συμβόλαια
Το ινστιτούτο ερευνών IHS Markit εκτιμά ότι μόλις το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς ασφάλειας τροφοδοτείται από προϊόντα βιντεοεπιτήρησης που διακινούνται από εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Βρετανία.
Όσον αφορά τον τομέα της αγοράς συναγερμών και κέντρων λήψης σημάτων, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις θα εμφανιστούν αρκετά αργά στην όλη αναταραχή του Brexit. Τα μακροχρόνια συμβόλαια είναι «κλειδωμένα» και γενικώς προστατεύουν τους παρόχους υπηρεσιών σέρβις από τις διάφορες βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της ζήτησης.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αν οι τυπικές διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. ξεκινήσουν άμεσα, θα γίνει πιο βέβαιο ότι η αγορά εξοπλισμού ασφαλείας θα βιώσει δραματικές επιπτώσεις. Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2018 με κάποιες πρώτες μικρές δυσκολίες λόγω της επιβράδυνσης των επενδύσεων και της έλλειψης νέων κατασκευαστικών έργων.
Οι αγορές συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και πυρανίχνευσης τυπικά ακολουθούν τους ρυθμούς της κατασκευαστικής ανάπτυξης και εκτιμάται ότι θα υποστούν τα σημαντικότερα προβλήματα από τις τρέχουσες εξελίξεις. Ωστόσο, μια ευρείας κλίμακας περικοπή στις δαπάνες για υποδομές ασφαλείας θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις ανάλογες με αυτές της αγοράς συστημάτων βιντεοεπιτήρησης.
Αυτές οι αρνητικές επιδράσεις εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν κατά τα έτη 2019 και 2020, εάν η Βρετανία αποτύχει να διαπραγματευτεί μια «απαλή έξοδο». Εάν η χώρα δεν καταφέρει να επιτύχει μια καλή συμφωνία, τότε τα επόμενα δύο χρόνια, όπως προβλέπει το άρθρο 50 του ευρωενωσιακού δίκαιου, θα πρέπει όλες οι εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες με τα κράτη μέλη της ΕΕ. να επιστρέψουν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα κράτη που βρίσκονται εκτός ΕΕ.
Αυτό πρακτικά θα σημάνει την επιβολή δασμών στο εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ., γεγονός το οποίο ασφαλώς θα αποβεί καταστροφικό και για τις δύο πλευρές. Αλλά ειδικά για την πιο αδύναμη από τις δύο, δηλαδή την Βρετανία. Πάντως, εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τα έργα της ΕΕ.
Όταν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ολοκληρωθεί, θα υπάρξουν και ορισμένα άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την βιομηχανία ασφάλειας.
· Η ΕΕ. χρηματοδοτεί πολλά έργα ανάπτυξης και τεχνολογικής αναβάθμισης σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα έργα αυτά υλοποιούνται συχνά με τον όρο ότι ένα μέρος των κεφαλαίων τους, θα δαπανηθεί προς όφελος ευρωπαίων προμηθευτών που ανήκουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ.. Οι προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να χάσουν αυτήν τη δυνατότητα προς όφελος των ανταγωνιστών τους, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit.
· Όσον αφορά το Βρετανικό Ινστιτούτο Προτύπων (British Standards Institution -BSI) έως σήμερα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα που αφορούν τον κλάδο ασφάλειας και μάλιστα πολύ στενά. Όντας μη μέλος της ΕΕ. στο εγγύς μέλλον παραμένει ασαφές εάν το BSI θα συνεχίσει να κινείται στην «τροχιά» που ακολουθεί η ΕΕ. και τα πρότυπά της ή εάν θα διαφοροποιηθεί, και μια τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις στην αγορά της χώρας.
· Τέλος, υπάρχουν πέντε μεγάλοι βρετανικοί προμηθευτές συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και συναγερμών που τροφοδοτούν με αξιόλογα μερίδια την ευρωπαϊκή αγορά, πραγματοποιώντας κύκλο εργασιών έκαστος περίπου 10 εκατ. στερλινών. Το IHS Markit εκτιμά ότι αυτές οι εταιρείες αθροιστικά αποτελούν περίπου το 10% της συνολικής αγοράς των δύο προαναφερθέντων τομέων της αγοράς ασφάλειας, που γεωγραφικά περιλαμβάνει την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική
{gallery}3290{/gallery}